Kardiovaskulární onemocnění jsou v Evropě nejčastější příčinou úmrtí. Česká republika není bohužel výjimkou. Jen pro představu – každou minutu zemře v Evropě jeden člověk na infarkt myokardu. Přestože je trend v posledních letech klesající, stále bohužel platí, že většina lidí podceňuje závažnost rizik spojených se vznikem kardiovaskulárních onemocnění a dělá pro prevenci méně, než by odpovídalo závažnosti těchto problémů.
Nasycené mastné kyseliny: Proč tolik vadí
Mastné kyseliny jsou základní stavební kameny všech tuků. Jejich zastoupení v jednotlivých potravinách je závislé především na tom, jestli k jejich výrobě bylo použito tuků živočišného nebo rostlinného původu. Tuky živočišného původu totiž obsahují především nasycené mastné kyseliny, které zdraví neprospívají. Naopak tuky rostlinného původu působí na zdraví spíše pozitivně. Bohužel je potřeba říct, že jakkoli se dieta moderního Čecha v posledních 20 letech výrazně změnila, stále u nás trvá obliba kuchyně s vysokým zastoupením živočišných tuků, a tudíž i s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Jde především o oblíbenou konzumaci tučného vepřového masa, tučných mléčných výrobků, uzenin a živočišných tuků (máslo, sádlo).
Přidat nový komentář