Kardiovaskulární onemocnění jsou v Evropě nejčastější příčinou úmrtí. Česká republika není bohužel výjimkou. Jen pro představu – každou minutu zemře v Evropě jeden člověk na infarkt myokardu. Přestože je trend v posledních letech klesající, stále bohužel platí, že většina lidí podceňuje závažnost rizik spojených se vznikem kardiovaskulárních onemocnění a dělá pro prevenci méně, než by odpovídalo závažnosti těchto problémů.
Nasycené mastné kyseliny způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi se všemi důsledky. V návaznosti na dosud publikovaná tvrzení v současné době odborníci docházejí k závěru, že klíčovým problémem není cholesterol přijímaný stravou, ale zejména druh tuků, který konzumujeme – a tedy množství nasycených mastných kyselin. Tělo si totiž cholesterol ze dvou třetin syntetizuje v játrech a pouze z jedné třetiny jej přijímá v potravě. Produkci cholesterolu v játrech „zapínají” právě nasycené mastné kyseliny tím, že snižují množství receptorů na povrchu jaterních buněk, které jsou odpovědné za zachytávání cholesterolových částic z krevní plazmy. Pro snížení hladiny cholesterolu v krvi je proto mnohem důležitější, abychom snížili obsah nasycených mastných kyselin (tj. potravin, které je ve značné míře obsahují) a nikoliv obsah cholesterolu v potravě (i když i ten bychom měli udržovat na co nejnižší úrovni). Nasycené mastné kyseliny navíc samy urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy tím, že zvyšují aktivitu zánětlivé reakce.
A právě neinfekční zánět cévních stěn je dnes vnímán jako základní mechanismus vzniku
a rozvoje aterosklerotického cévního poškození se všemi jeho důsledky (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda).
Přidat nový komentář