Kardiovaskulární onemocnění jsou v Evropě nejčastější příčinou úmrtí. Česká republika není bohužel výjimkou. Jen pro představu – každou minutu zemře v Evropě jeden člověk na infarkt myokardu. Přestože je trend v posledních letech klesající, stále bohužel platí, že většina lidí podceňuje závažnost rizik spojených se vznikem kardiovaskulárních onemocnění a dělá pro prevenci méně, než by odpovídalo závažnosti těchto problémů.
Prevence
Mohlo by se zdát, že z výše uvedených informací vyplývá, že nejlepší cestou je tuky z jídelníčku zcela vyřadit. To ale samozřejmě nejde a není to ani žádoucí. Tuky totiž představují jednu ze tří základních živin a jsou nejen zdrojem vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), ale také jednou z hlavních energetických složek. Jsou nepostradatelné pro tvorbu steroidních hormonů a zajišťují tělu dodávku cholesterolu, stavebního kamene buněčných membrán. Některé tuky jsou také zdrojem esenciálních, pro lidský organismus nepostradatelných mastných kyselin. Je ale nutné rozlišovat, které tuky jsou ty „dobré“ (rostlinného původu a ryby) a které „špatné“ (živočišného původu) a celkově změnit životní styl. K této změně je potřeba přistoupit s vědomím, že má-li být účinná, musí být míněna jako trvalá a musí byt realizována po malých krocích.
Nejdůležitější atributy ve změně životního stylu z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění jsou:
- správná výživa
- nekouření
- pravidelné cvičení
- BMI < 25
- střídmá konzumace alkoholu
Přidat nový komentář