Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kolagen nejen proti stárnutí pleti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 481x )

Kolagen je hojně zastoupenou a důležitou částí lidského organismu. Jedná se o bílkovinu, jejíž úlohou je zajišťovat stabilitu a pružnost tkání. Tvoří asi 10 % celkové hmotnosti lidského těla a jeho podíl je patrně nejvýraznější v kůži – proto se o něm často mluví v souvislosti s vyhlazením vrásek. Nicméně úkol kolagenu je důležitější, než zabezpečit „věčné mládí“. Je totiž také nezbytný pro zdraví kloubů.

shutterstock.com

Slovo kolagen je odvozeno od řeckého výrazu kólla, tedy klih nebo přeneseně lepidlo, čímž odkazuje na jeho důležitou funkci v těle – působí totiž jako jakési „pojidlo“. V těle se kolagen vyskytuje přibližně ve 30 různých typech.
Nejčastější typy jsou Typ I, obsažený v kostech, kloubech, zubech, šlachách a kůži, Typ II, obsažený v chrupavkách, Typ III, který je hlavně v kůži, vlasech, svalech a kostech a Typ V, vyskytující se v pružné výstelce cév... Jednotlivé typy mohou své složení i měnit,“ vysvětluje ortoped MUDr. Róbert Pituch. Pro krásu je tedy dobrá kondice kolagenu v těle velmi důležitá, protože zajišťuje pružnost pleti a pomáhá udržovat hydrataci kůže. Tím zajišťuje sekundárně „mladistvý“ vzhled. Ještě důležitější je ovšem kolagen pro zdraví.

Jak se vyznat v kolagenech?

Zdravé klouby se bez kolagenu neobejdou! Tělo si tuto bílkovinu sice „vyrábí“ samo, ale s přibývajícími léty kolagenu v organismu ubývá. Užívání kolagenu proto patří do skupiny konzervativní terapie při přicházejících potížích s klouby, ale také slouží jako možnost prevence před větším plánovaným zatížením – například při sportování nebo fyzicky namáhavé práci. Existují dva různé přístupy, jak zvýšit množství či udržet potřebnou výši kolagenu v těle.
„Rozdělil bych je na kolagen v přirozené podobě, který je užíván v malých množstvích a jeho úlohou je stimulace imunitního systému, aby neodbourával vlastní kolagen a naučil se ‚mít ho rád‘. Druhou skupinou jsou přípravky, které jsou určeny jako doplnění množství kolagenu v kloubech,“ vysvětluje MUDr. Pituch rozdíl mezi kolagenem v přirozené formě, který se nachází například ve volně prodejném doplňku stravy Cemio Kamzík, a takzvanými kolagenními želatinami či hydrolyzáty, jež naopak dodávají již upravené části kolagenu do organismu cestou trávicího traktu ve větších dávkách.
„Vlastní vstřebatelnost těchto kolagenních částic a jejich transport do potřebné oblasti není ale jasně hodnotitelný,“ upozorňuje ortoped. Jinak řečeno: Kolagen v přirozené podobě stimuluje imunitní systém ve střevě a upravuje metabolismus vlastního kolagenu v těle. Kloubní výživy fungují jako suplementace kolagenu – doplnění množství kolagenu v těle.
„Pokud se pro některou z těchto variant rozhodnete, je ideální užívat cca 2× ročně po dobu 2–3 měsíců dle výrobce a doporučení,“ dodává Pituch.

Léčení kloubů přináší omlazovací efekt!

Dalo by se říci, že léčení kloubů za pomoci kolagenu přináší i efekt omlazovací. Kolagen totiž ovlivňuje vzhled a kvalitu pokožky, vlasů, nehtů i zubů.
Efekt na vlasy a nehty bývá pacienty – a zvláště pacientkami – pozitivně hodnocen,“ připouští MUDr. Pituch. Ovšem pozor – řeč je o vnitřním užívání. Pokud jde například o pleťové anti-age krémy či šampony s kolagenem, mohou sloužit jako ochrana před zevními vlivy, ale do vnitřní struktury kůže takto kolagen nepronikne. Jeho molekula je totiž příliš velká, v přirozeném stavu je stočená do tvaru trojité šroubovice a spojená do vláken, případně sítí, navíc prostoupená a obalená molekulami cukrů a vody. Kvůli své velikosti na molekulární úrovni se proto nemůže do pokožky vstřebat a tímto způsobem vyhlazovat vrásky.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce