Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kopřiva - pomocník proti jarní únavě

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5702x )

Kopřiva dvoudomá (Urtica diodica) je odedávna hojně využívaná a všeobecně dostupná bylina. Naši předkové ji vnímali jako posilující bylinu, která čistí krev a přispívá k jarní detoxikaci organismu. Postavte se jarní únavě s touto bylinkou a uvidíte, že získáte novou energii. Navíc se vám zlepší pleť a kvalita vlasů!

shutterstock.com

Kopřiva dvoudomá představuje unikátní komplex přírodních výtažků, vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Její listy obsahují chlorofyl, který má tonizační účinky a blahodárně působí na podporu metabolismu. Kopřiva dále obsahuje minerální látky jako například hořčík, dále pak vápník, draslík, fosfor a železo. Dalšími obsaženými látkami jsou stopové prvky, karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, aminy - acetylcholin, histamin, serotonin a sacharidy, mezi něž patří arabinóza, galaktóza, glukóza a manóza. Docela silné zastoupení mají v kopřivě aminokyseliny, třísloviny, glukokininy (snižují hladinu cukru v krvi), fytoncidy (velmi účinné látky, jež brání růstu mikroorganizmů - mají antibiotické účinky), kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou a další látky. Z vitamínů jsou zde zastoupeny vitamíny B2, B6 a C, které se nacházejí zejména v mladých kopřivách.

Jarní detoxikační kůra

Kopřiva je vhodná na jarní detoxikační kůru, kterou je ideální absolvovat do konce května. Pomůže tělu zbavit se odpadních látek, ale působí podpůrně také na lymfatický systém a ledviny. Během tří týdnů se během ní podává kopřivový čaj v množství až tři šálky denně.

Čtěte také: Nachlazení nebo alergie?

Pročišťuje krev a podporuje krvetvorbu

Je všeobecně známo, že od určitého věku se snižuje obsah železa v těle. Velmi často se tento úbytek projevuje únavou a vyčerpaností, člověk má pocit, že už nemá tolik síly jako dříve. Čerstvá kopřiva má vysoký obsah železa, což má blahodárné působení pro lidi s chudokrevností, protože podporuje krvetvorbu. Vitamín C, obsažený v této rostlině zase napomáhá vstřebávání železa.

Kopřiva užívaná vnitřně je podpůrným prostředkem při léčení různých druhů krvácení – vykašlávání krve, krvavé zvracení, krvinky v moči, děložní krvácení, krvácení z nosu nebo hemofilie. Zastavuje krev při krvácení z nosu nebo při silné menstruaci (vnitřní užívání má stahující účinek).

Ženám se kopřiva doporučuje užívat při problémech s vaječníky nebo s menstruací, jelikož zmírňuje premenstruační syndrom

Kopřiva a kožní problémy

Kopřiva skvěle působí na kožní problémy. Díky její schopnost čistit krev vás zbaví kožních vyrážek, popálenin, zánětů kůže a vůbec celkově zlepší kvalitu vaší pokožky. Kopřiva je též dobrým lékem proti kožním mykózám. Urychluje hojení ran a regeneruje pokožku.

Pomocník při virových a bakteriálních onemocněních

Kopřivy působí protizánětlivě a urychlují léčebný proces při virovém a bakteriálním onemocnění, odstraňují náchylnost k prochladnutí. V době chřipek potlačuje viry a pomáhá posílit oslabený organismus a podporuje ozdravující procesy.

Zabraňuje zánětům močových cest

Jako diuretikum pomáhá kopřiva organismu zbavit se nadbytečné tekutiny a může být užitečná jako pomocný lék při různých onemocněních, nemocní se zánětem močových cest se mohou např. přesvědčit, že podporuje tvorbu moči, která pak odplaví chorobné zárodky z těla. U mužů se zvětšenou prostatou se díky extraktu z kořene kopřivy snížilo o polovinu noční nutkání na močení a proud moči zesílil.

Kopřiva snižuje krevní tlak

Kopřiva snižuje krevní tlak, působí jako kardiotonikum a antisklerotikum. Působí proti zužování cév na nohou a zužování věnčitých cév srdce. Kopřiva se podává při revmatizmu, dně, artritidě. Dále je vhodná pro osoby s aterosklerózou.

Čtěte také: Mám vysoký krevní tlak. Co teď?

Pomocník při cukrovce

Kopřiva je vhodná pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru. Pokud máte cukrovku a ještě nejste ve fázi, kdybyste si museli injekčně píchat inzulin, tak můžete kopřivu užívat na zmírnění svých potíží.

Čtěte také: Prediabetes je závažným varováním, že přijde cukrovka

Podporuje trávení

Dalším z účinků kopřivy je její schopnost čistit organismus od usazenin kyseliny močové, odvádět žlučové usazeniny z cest žlučovodů a zlepšovat činnost jater, díky čemuž se organismus může zbavit jedovatých látek a posílit žaludek. Zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů a vyprazdňování střev.

Podpůrná léčba při onkologických onemocněních

Při onkologických onemocněních může být kopřiva užívána jako podpora klasické léčby.

Kopřiva na krásné vlasy

Kopřiva dvoudomá obsahuje látky důležité pro vlasovou kosmetiku, proto se přidává do přípravků, které zlepšují pružnost a lesk vlasů. Kopřiva též vlasy posiluje. Vlasová voda z kopřivy zmírňuje svědění pokožky a zabraňuje tvorbě lupů.

Způsoby užívání kopřivy

Kopřivový čaj - ten má zejména protivirové účinky a je ideální při chřipce, nachlazení nebo i při detoxikaci. Dávkuje se 1 čajová lžička sušených kopřiv na 250ml šálek vroucí vody a nechá se krátce vylouhovat.

Kopřivový nálev - na zevní použití (například na oplachování vlasů). Svazek mladých kopřiv zalijeme litrem vařící vody a necháme louhovat. Tento nálev na své vlasy ideální použijte ještě vlažný.

Kopřivová tinktura - tinkturu připravíme smícháním lahve kopřiv s lahví 40% alkoholu. Necháme ji stát přibližně 14 dní na teplém místě a poté ji skladujeme v lahvích s tmavým sklem.

Kopřivový sirup - 250 g čerstvé nati zalijeme 1/2 1 studené vody a necháme 10 minut vařit. Poté ho pod pokličkou necháme v chladnu vyluhovat do druhého dne. Slijeme, vymačkáme a výluh smícháme s 1/2 kg medu. Uchováváme v lednici. Užíváme polévkovou lžíci denně na podporu imunity nebo při problémech s prostatou.

Odvar z kořenu kopřivy - 20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat.

Čerstvá šťáva z kopřivy - čerstvou nať odšťavíme na odšťavovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Denní dávku uchováváme v lednici, užíváme 3x denně kávovou lžičku do sklenice vlažné vody 20 minut před jídlem.

Pro konzumaci je dobré si z kopřiv připravit domácí špenát, kdy při jeho vaření postupujete úplně stejně jako u běžného špenátu. Oblíbené je také přidání kopřiv do jarní nádivky nebo do polévky místo jiných zelených bylinek. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce