Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Kvasnice

(Mgr. František Červenka | přečteno: 54398x )

Pivovarské kvasnice jsou vedlejším produktem získávaným při výrobě piva. Tímto způsobem se získávali již ve starověku. Doporučovaly se při léčbě hypovitaminóz.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Vedlejší produkt výroby piva

kvasnice

Pivovarské kvasnice jsou vedlejším produktem získávaným při výrobě piva. Tímto způsobem se získávali již ve starověku. Doporučovaly se při léčbě hypovitaminóz a řadě dalších chorob. Dříve nebyla známa možnost jejich delšího uchování, a tak byly jejich léčivé účinky dostupné pouze lidem v blízkosti pivovarů. I přesto dosáhly pivovarské kvasnice širokého uznání a jsou zmiňovány v mnoha lékařských knihách.

Jak v organismu působí?

Kvasnice působí snížení nadměrného vylučování vody do střevního obsahu při infekčních průjmech. Svým dalším působením podporují aktivitu trávicích enzymů (např. maltázy, laktázy, sacharidázy) a zmírňují tak průběh průjmů. Mohou také stimulovat uvolňování insulinu při diabetu. Jsou bohatým zdrojem vitamínu B.

Co je v kvasnicích?

Pivovarské kvasnice jsou převážně bílkoviny (46 %) produkované kvasinkou pivní (Saccharomyces cerevisiae). Dále obsahují řadu důležitých enzymů, které pomáhají při trávení potravy. Z dalších látek obsahují nukleotidy, puriny (oboje se podílí na stavbě DNA), vitamíny skupiny B, polysacharidy z buněčných stěn a z buněčného obsahu.

Proti průjmu a akné…

Kvasnice jsou s výhodami užívány při průjmech, ztrátě chuti, chronickém akné, diabetu (cukrovce) a při doplnění nedostatků vitamínů. Jsou důležitým a bohatým zdrojem vitamínů B, minerálů a proteinů. Pozitivně ovlivňují centrální i periferní nervový systém. Jsou vhodné k regeneraci organismu po úrazech, operacích, namáhavé sportovní činnosti a nadměrném stresu a nervovém vypětí.

Možná rizika?

Jsou minimální. U citlivých jedinců se mohou objevit bolesti hlavy, střevní potíže, plynatost a alergické potíže.

Mám to brát?

Trpíte nedostatkem vitamínů B? Máte problémy s akné? Jste přepracovaní a často unavení? Zkuste užívat běžnou dávku kvasnic, kterou představuje 6 gramů denně. Pokud nemáte chuť na kvasnice můžete užívat některý z doplňku stravy, který obsahuje zpracované pivovarské kvasnice. Jedním z takových přípravků je třeba pangamin.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Martin
2x

Dobrý den, obsahují kvašené okurky vitamíny B? popřípadě které z nich?

Eliska
2x

obsahuji kvasene okurky vitamin C a jake dalsi

Miluška
1x

obsahují i vitamín B12 ?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce