Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Metabolický syndrom

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 94753x )

Současný výskyt obezity, vyšší hladiny cholesterolu, cukrovky a vysokého krevního tlaku výrazně urychlují průběh aterosklerózy.

shutterstock.com

Jaké jsou příznaky

To je hlavní problém! Metabolický syndrom totiž nebolí. A ani jedna z výše zmíněných nemocí nemá nějaké časné a typické varovné signály. Proto můžete tímto rizikovým syndromem trpět dost dlouho a nevědět o tom. Často se pak při běžné kontrole nebo při předoperačním vyšetření zjistí zvýšení krevní tlak, následují krevní odběry, kde je zjištěna vyšší hladina cukru, krevních tuků atd. Nezřídka se poprvé po jednotlivých diagnózách tvořících metabolický syndrom začne pátrat až v momentě výskytu komplikací – infarktu myokardu, anginy pectoris, cévní mozkové příhody nebo ischemické choroby dolních končetin (nedokrevnosti).
Jediné, co je vlastně vidět, není to příznak v pravém slova smyslu, je nadváha nebo obezita. Ale ani ta se nemusí vždycky vyskytovat.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Gita
6x

Krásny deň prajem, trpím metabolickým syndrómom. Som obézna, mám cukrokvku typu 2 a vysoký krvný tlak /môj rekord je 240/130/. Poznám diétu, ktorá mi vyhovuje, lebo už roky konzumujem veľa čerstvej zeleniny, jem len kuracinu a divú zver /nemastnú!/, používam pri pečení strašne málo oleja /žiadne živočíšne tuky!/, pijem len čistú vodu /20 rokov som úplná abstinentka/, a predsa... Môj lekár mi zakázal veškeré zvýšené telesné aktivity, mám povolenú len chôdzu a prechádzky, lebo vraj ma môže trafiť šľak. Na pracovisko to mám cca 500-800 metrov, samozrejme chodím peši do práce. Zatiaľ mám len mierne zväčšené srdce a ani obličky a pečeň nemám poškodené. Na očnom pozadí však už mám popraskané cievy. Čo by ste mi odporúčali? Mám 50 a mentálne sa cítim na 30, kým telesne na 100 rokov. S pozdravom: Gita


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce