Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Metabolický syndrom

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 94750x )

Současný výskyt obezity, vyšší hladiny cholesterolu, cukrovky a vysokého krevního tlaku výrazně urychlují průběh aterosklerózy.

shutterstock.com

Časté otázky

Mám zjištěný metabolický syndrom – zvýšenou hladinu cholesterolu a tuků v krvi a vyšší krevní tlak a lékař mi doporučil pouze dietu a fyzickou aktivitu. Nechce mi zatím předepsat žádné léky. Je to tak správně?
Ano. Léčbu zahajujeme pouze dietními opatřeními a zvýšením pohybu. I kdybyste užíval léky, stejně byste musel současná doporučení dodržovat. Podle dalších rizikových faktorů Váš lékař počká 3–6 měsíců s další léčbou. Třeba se situace znormalizuje nebo zlepší jen úpravou diety a sportováním!

Jím hrozně málo, ale stále přibývám na váze. Jak je to možné?
Možné to není, i pro naše tělo platí zákon zachování energie. Zkuste si na papír napsat za celý den vše, co sníte, a uvidíte, že je toho mnohem více, než byste řekla. I když třeba sníte málo „k normálním jídlům“, tak si musíte dát veliký pozor na pamlsky typu oříšky, které sníte jen tak mimochodem u televize a které mají velmi vysoký obsah energie. Stejně tak pozor na sladké nápoje.

Čím bychom měli mastit?
Ideální je omezit maštění co nejvíce. V přípravě pokrmů preferujte vaření, úpravu na páře nebo grilování před smažením. Když je třeba použít tuk tak nejlépe rostlinné oleje nebo rostlinné máslo.

Chtěl bych začít cvičit. Je posilování dobrý sport ke snížení rizika srdeční příhody?
Doporučujeme spíše aerobní – vytrvalostní cvičení, např. rychlou chůzi, běh, jízdu na kole, plavání, aerobik.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Gita
6x

Krásny deň prajem, trpím metabolickým syndrómom. Som obézna, mám cukrokvku typu 2 a vysoký krvný tlak /môj rekord je 240/130/. Poznám diétu, ktorá mi vyhovuje, lebo už roky konzumujem veľa čerstvej zeleniny, jem len kuracinu a divú zver /nemastnú!/, používam pri pečení strašne málo oleja /žiadne živočíšne tuky!/, pijem len čistú vodu /20 rokov som úplná abstinentka/, a predsa... Môj lekár mi zakázal veškeré zvýšené telesné aktivity, mám povolenú len chôdzu a prechádzky, lebo vraj ma môže trafiť šľak. Na pracovisko to mám cca 500-800 metrov, samozrejme chodím peši do práce. Zatiaľ mám len mierne zväčšené srdce a ani obličky a pečeň nemám poškodené. Na očnom pozadí však už mám popraskané cievy. Čo by ste mi odporúčali? Mám 50 a mentálne sa cítim na 30, kým telesne na 100 rokov. S pozdravom: Gita


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce