Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Metabolický syndrom

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 94713x )

Současný výskyt obezity, vyšší hladiny cholesterolu, cukrovky a vysokého krevního tlaku výrazně urychlují průběh aterosklerózy.

shutterstock.com

Hrozba moderní civilizace

Přejídáte se? Nesportujete? Jste obézní? Pak jste ideální adept pro metabolický syndrom.
Metabolický syndrom ani jeho synonyma Reavenův syndrom nebo syndrom inzulínové rezistence nezní tak děsivě, ale co smrtící kvartet? A přitom jsou to všechno označení současného výskytu obezity, vyšší hladiny cholesterolu a triglyceridů, cukrovky nebo porušené glukózové tolerance, vysokého krevního tlaku a některých dalších odchylek, které výrazně urychlují průběh aterosklerózy (kornatění cév) a jsou tak v konečném důsledku příčinou infarktu myokardu, anginy pectoris, cévní mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin apod.

Metabolický syndrom se vyskytuje asi u 30 % populace, jeho výskyt stále narůstá a to dokonce i v zemích třetího světa. Metabolický syndrom se tak stává hrozbou moderní civilizace.
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Gita
6x

Krásny deň prajem, trpím metabolickým syndrómom. Som obézna, mám cukrokvku typu 2 a vysoký krvný tlak /môj rekord je 240/130/. Poznám diétu, ktorá mi vyhovuje, lebo už roky konzumujem veľa čerstvej zeleniny, jem len kuracinu a divú zver /nemastnú!/, používam pri pečení strašne málo oleja /žiadne živočíšne tuky!/, pijem len čistú vodu /20 rokov som úplná abstinentka/, a predsa... Môj lekár mi zakázal veškeré zvýšené telesné aktivity, mám povolenú len chôdzu a prechádzky, lebo vraj ma môže trafiť šľak. Na pracovisko to mám cca 500-800 metrov, samozrejme chodím peši do práce. Zatiaľ mám len mierne zväčšené srdce a ani obličky a pečeň nemám poškodené. Na očnom pozadí však už mám popraskané cievy. Čo by ste mi odporúčali? Mám 50 a mentálne sa cítim na 30, kým telesne na 100 rokov. S pozdravom: Gita


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce