Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nejčastější mýty o chorobách štítné žlázy: mohou za naši nadváhu a potíže odhalíte lehce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1164x )

Štítná žláza, tvarem připomínající motýla, je umístěna na dolní části krku před průdušnicí. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím. Přestože je onemocnění štítné žlázy v České republice celkem časté (až 6% populace), doprovází ho celá řada mýtů, které je třeba opakovaně vyvracet.

shutterstock.com

Mýtus č. 1: Poruchy štítné žlázy a jejich léčba způsobují obezitu

Řada žen se vymlouvá, že přibírá právě kvůli štítné žláze. To ale spíše souvisí se vzniklou únavou, omezením pohybu a preferencí nezdravých jídel. Při snížené funkci je obvyklá i zácpa, důsledkem úbytku svalové hmoty se zpomaluje metabolismus, typické jsou i otoky těla. Choroby štítné žlázy ani jejich léčba nikdy nejsou hlavní příčinou obezity.

Mýtus č. 2: Bulka na štítné žláze je automaticky rakovina

Domněnka, že každé ložisko je známkou rakovinného bujení, není mezi pacienty zřídkavá a sdělení o přítomnosti ložiska neznámého charakteru může tuto obavu snadno vyvolat. Pouze 5 % ložisek je ale skutečně maligních.

Čtěte také: Rakovina štítné žlázy

Mýtus č. 3: Příznaky problémů lze lehce vypozorovat

Poruchy funkce štítné žlázy se mohou rozvíjet řadu let. Jedinec může žít s nemocí dlouho, aniž by ho napadlo, že se ho porucha týká. Pokročilé se lépe rozpoznají, ale hůře léčí. Proto je lepší odhalit onemocnění co nejdříve, v jeho raném stadiu, což dokáží laboratorní testy. Při subklinické formě nemocí štítné žlázy se jedná jen o odchylky v laboratorních testech, které pacient ani nemusí vnímat. Praktický lékař si vyžádá v rámci laboratorního vyšetření krve stanovení hladiny TSH. Obvykle se ukáže jen malé vychýlení od normálu, které může způsobit například i nachlazení nebo stres, proto se vyšetření opakuje. Ukáže-li se znovu odchylka, praktický lékař doporučí pacientovi návštěvu endokrinologa.

Mýtus č. 4: Potíže se štítnou žlázou se poznají podle strumy

Někteří lidé si myslí, že když nemají strumu, je jejich štítná žláza v pořádku. Většina pacientů s poruchou funkce má ovšem normální velikost štítnice. Tato domněnka může být obzvlášť nebezpečná, protože oddaluje návštěvu lékaře.

Mýtus č. 5: Každý, kdo má problémy se štítnou žlázou, má vypoulené oči

Vypouklé oči jsou jen jedním z příznaků onemocnění štítné žlázy, nejčastější u hypertyreózy (příliš mnoho hormonu štítné žlázy) a Gravesovy choroby (autoimunitní onemocnění, které útočí na štítnou žlázu). I zde se může objevit domněnka, že vyšetření není nutné, protože oči jsou v pořádku a nijak se nevymaňují z orbit.

Čtěte také: Gravesova-Basedowova nemoc postihuje hlavně mladé ženy

Mýtus č. 6: Problémy se štítnou žlázou mají pouze ženy středního nebo staršího věku

Ve skutečnosti se s těmito problémy potýkají ženy i muži v každém věku. Je ale důležité o štítné žláze komunikovat s ženami ve fertilním věku, které by měly vědět o tom, jaký význam mají tyroidní hormony pro těhotenství. Onemocnění štítné žlázy může ovlivnit plodnost, těhotenství nebo poporodní měsíce.

Mýtus č. 7: Těhotné a kojící ženy, které mají onemocnění štítné žlázy, nesmí užívat jód

Pravý opak je pravdou, jen výjimečně u žen s Graves-Basedowovou chorobou či uzly se zvýšenou funkcí jód lékaři nedoporučují.

Čtěte také: Onemocnění štítné žlázy v těhotenství a po porodu

Mýtus č. 8: Pro správnou funkci štítné žlázy používejte hodně jódu

Tady platí pravidlo – všeho s mírou. Nadměrný obsah jódu ve vašem těle může vyvolat dysfunkci štítné žlázy a dojde k její nadměrné činnosti.

Mýtus č. 9: Punkce štítné žlázy je bolestivé vyšetření

Ve skutečnosti je bolest menší než při krevním odběru, protože se používá tenčí jehla a punkce trvá několik vteřin.

Mýtus č. 10: Punkce štítné žlázy může způsobit metastázování nádoru

To je úplný nesmysl. U pacientů, u kterých se po punkci zjistí metastázy, byly tyto přítomny již před punkcí, jen se o nich nevědělo. Punkce naopak může vést k rychlé diagnóze a prognózu pacientů zlepšuje.

Čtěte také: Vyšetření štítné žlázy

Mýtus č. 11: Onemocnění štítné žlázy se snadno léčí

Je to ve skutečnosti v mnoha případech poměrně složité a vyžaduje to řadu různých přístupů k úspěšné diagnostice a léčbě.

Mýtus č. 12: Operace štítné žlázy je těžký chirurgický výkon, který má řadu komplikací

Pokud se operace provádí na pracovišti s dostatkem zkušeností, má minimum komplikací.

Mýtus č. 13: Léčba radioaktivním jodem může způsobit rakovinu

U dospělých osob nebyl vzestup výskytu nádorů po léčbě radiojódem prokázán.

Mýtus č. 14: Po operaci štítné žlázy a radiojódu není potřeba žádná další léčba ani sledování

Vždy je potřeba doživotní sledování a většinou i doživotní léčba tyroxinem.

Mýtus č. 15: Některé příznaky jsou mylně přisuzovány poruše štítné žlázy, i když onemocnění štítné žlázy je adekvátně léčeno

Pokud je onemocnění dobře léčeno, příznaky hyper – či hypotyreózy postupně vymizí, třebaže to někdy může trvat i několik měsíců.

Mýtus č. 16: U pacientů s hypotyreózou je v zimě potřeba větší dávka tyroxinu než v létě

Dávka tyroxinu je u stabilizovaného pacienta po celý rok stejná – nemá smysl upravovat dávky v závislosti na ročním období.

Čtěte také: Hypotyreóza

Mýtus č. 17: Za vše mohou geny

Poruchy funkce štítné žlázy jsou velmi často dědičné, ale to ještě neznamená, že se musí projevit. Spuštění nemoci se dá do určité míry předejít zdravým životním stylem s kvalitní stravou a dostatkem odpočinku, v případě dědičné dispozice navíc preventivním vyšetřením. Rizikovými faktory totiž jsou špatná životospráva, nedostatek jódu, únava, stres, radioaktivní záření nebo kouření.

Mýtus č. 18: Za problémy se štítnou žlázou může lepek

Najdou se lidé, kteří místo správné léčby pořizují bezlepkové kuchařky a zakazují dětem rohlíky, aby se jim jednou neporouchala štítná žláza. Pestrá bezlepková strava je neškodná a neindikovaní pacienti většinou časem sami zjistí, že jim toto výrazné dietní omezení velký benefit do života nepřineslo.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Cukrovka a poruchy štítné žlázy

MUDr. Vladimír Weiss3. interní klinika VFN, 15. listopadu 2001

Hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)

Porucha funkce štítné žlázy je velmi častým problémem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce