Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nenechávejte děti ponocovat - méně porostou, budou víc nemocné a pokazí si známky

( Renata Vyšínová | přečteno: 10401x )

I když vás školou povinné dítě přesvědčuje, že se mu nechce spát, pošlete ho do postele včas. Pokud totiž děti dostatečně nevyspí, mohou si založit na kardiovaskulární onemocnění, aterosklerózu. Kromě toho méně rostou a ve škole dostávají zbytečně horší známky.

shutterstock.com

O tom, zda se naše děti dostatečně vyspí, se mluví častěji v době, kdy se mění letní a zimní čas. V tu chvíli začnou mít rodiče starost, jak jejich děti tento přechod zvádnou. Na kvalitu spánku by ale měli rodiče dohlížet po celý rok, protože právě kvalita spánku určuje to, jak bude dítě prospívat ve škole, růst a jako bude mít imunitu. "Poruchy spánku u dětí a dospívajících jsou velmi časté a postihují nejméně 20–30 % populace. Některé poruchy spánku jsou převážně nočního charakteru a mají záchvatový ráz, vazbu na určité věkové období a často i tendenci k spontánnímu ústupu. Jde např. o náměsíčnost, noční děsy, noční pomočování. Jiné poruchy spánku jsou spojeny s nadměrnou denní spavostí - například narkolepsie, idiopatická hypersomnie - a v dětském či adolescenčním věku teprve vznikají. Častým projevem je i kombinace poruch nočního spánku, tedy například dechové poruchy typu spánkové apnoe, nebo přítomnosti periodických pohybů končetin, se zvýšenou únavou a ospalostí během dne. Častým steskem u kojenců a batolat bývá dětská insomnie, na které se však nejčastěji podílí výchovné vlivy," vysvětluje prof. MUDr. Soňa Nevšímalová, DrSc. z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Nedostatečně dlouhý nebo nekvalitní spánek má za následek zhoršení například paměti, schopnosti se učit, koncentrovat, abstraktně uvažovat...  Není tedy divu, že souvisí s následným zhoršením školního prospěchu, může ovlivnit vznik poruchy chování, tedy hyperaktivitu a impulzivitu, může zapříčinit změny nálady a emocí - navodit podrážděnost, agresivitu, úzkostnost, labilitu nálady. "Deficit hlubokého delta spánku vede k poruchám imunity, častější nemocnosti a v důsledku nedostatečné sekrece růstového hormonu, který je vázán na hluboká stádia NREM spánku, může dojít i k růstové retardaci. Poruchy dýchání ve spánku mohou být pravděpodobně spojeny i s trvalým kognitivním postižením, s rizikem pozdějšího rozvoje kardiovaskulárního onemocnění a aterosklerózy," varuje profesorka Nevšímalová a dodává:"Diagnostickým problémem bývají i poruchy cirkadiánního rytmu, zejména syndrom zpožděného usínání. Důsledkem je obtížné probouzení, pozdní příchody do školy, únava a ospalost při vyučování.

Důsledkem toho, že děti špatně nebo málo spí, je únava a spavost během dne. "Tu ale často dospělá přehlédnou nebo považují za lenost, nedostatek inteligence a motivace," říká profesorka Nevšímalová. Mnohdy není lehké problémy se spánkem odhalit a diagnostikovat. To, že dítě ráno nemůže vstát, obtížně se probouzí a chodí pozdě do školy, ve které může být ospalé a unavené, může být důsledkem právě poruchy spánku. "Takto se například projevuje syndrom zpožděného usínání," vysvětluje lékařka.

Poruchy spánku ohrožují zdraví

V případě některých poruch spánku lékaři prokázali, že jsou spojeny s vyšším rizikem dalších zdravotních potíží. "Z literárních údajů vyplývá, že spánková apnoe je spojena s 2,38krát vyšším rizikem srdečního selhání, s vyšším výskytem nočních srdečních ischemií a s nočními arytmiemi. U spánkové apnoe je prokázán vyšší výskyt cévních mozkových příhod. Spánková apnoe současně patří mezi vyvolávající faktory metabolických onemocnění, z nichž nejvýznamnější je diabetes mellitus 2. typu. Dále je známo, že toto spánkové onemocnění je nezávislým rizikovým faktorem vzniku hypertenze," upozorňuje MUDr. Jitka Bušková, Ph.D. z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce