Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Plicní embolie

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 308504x )

K plicní embolii může dojít po náročných chirurgických operacích, po zlomeninách dolních končetin i po dlouhém letu.

shutterstock.com

U lékaře

Lékař s vámi probere nejprve anamnézu (předchorobí). Budou ho zajímat onemocnění, se kterými se léčíte, jaké léky užíváte, zda kouříte, jaké nemoci se vyskytly v rodině. Ze současných obtíží je důležité, jak dlouho se dušnost rozvíjí, zda vznikla náhle nebo se postupně skokově zhoršovala, zda pociťujete bolesti na hrudníku, pokud ano, tak kde a za jakých okolností, zda máte teploty, zda se u vás v poslední době objevil otok dolní končetiny. Přeptá se i na rizikové faktory vzniku trombózy- tedy znehybnění dolní končetiny nebo operaci v nedávné době, nařízený klid na lůžku, dlouhé cestování, užívání antikoncepce, poruchy krevní srážlivostí.

Dále vás lékař pečlivě a komplexně vyšetří. Změří vám krevní tlak, počet pulsů a teplotu. Podrobněji se zaměří na případné zvýraznění žilní náplně na krku, na poslech dýchání a srdíčka, na břiše na možné zvětšení jater. Na dolních končetinách ho bude zajímat zda není přítomen asymetrický otok lýtka nebo bolest v lýtku při jeho prohmatání.

Z laboratorních vyšetření je důležitý krevní rozbor na zjištění případné poruchy srážlivosti a případné infekce nevzdušné plicní tkáně. Rentgen hrudníku je standardně prováděn, ale i pří významné PE ne něm nemusí být patné známky tohoto onemocnění. Nejpřínosnějším je scintigrafie plic a to ideálně ventilačně-perfuzní scan.

Perfuzní scan se provádí tak, že se do žíly podá velmi malé množství radioaktivní látky (celková dávka záření je daleko menší než u rentgenového vyšetření plic) a sleduje se, jak protéká plícemi krev. Jsou tak zjistitelné neprokrvené oblasti plicní tkáně za embolizovanou cévou. Ideálně se toto vyšetření doplní ventilačním scanem, při kterém je vdechována radioaktivní látka (opět velmi malé množství záření) a sleduje se, zda neprokrvené oblasti jsou vzdušné, to je pak nález příznačný pro plicní embolii.

 

Dalším možným, ale méně prováděným vyšetřením, je plicní angiografie. Průtok krve plícemi je zjišťován pomocí rentgen kontrastní látky podané do žíly. Cévní řečiště se také zobrazuje při podrobném vyšetření hrudníku pomocí počítačové tomografie (spirální CT).
Léčba začíná již pro podezření na PE. Řada výše uvedených vyšetření je provedena až dodatečně. PE je důvodem k hospitalizaci. Při závažné PE je nutná hospitalizace na jednotce intenzivní péče, kde je stabilizována srdeční činnost a krevní oběh. Základem léčby je podávání látek snižujících srážlivost krve. V první fázi (v nemocnici) se podávají injekce nízkomolekulárního heparinu, později (dále i doma) jsou podávány tablety (pelentan, warfarin). Tyto léky je třeba podávat dlouhodobě, alespoň půl roku, pokud se PE opakuje, tak i trvale. Je nutné přitom laboratorně kontrolovat krevní srážlivost- tzv. INR (international normalized ratio).

V případě velmi závažné PE ohrožující oběh je podávána látka, která rozpouští vzniklou krevní sraženinu (trombolýza). Ve vzácných případech, např. když dojde k PE při hrudních operacích, je možné se pokusit krevní sraženinu z plic odstranit chirurgicky. Pokud je ucpaná hlavní plicní tepna, tak se někdy podaří sraženinu vytáhnout kanylou, která je zavedena do cévního systému z třísla nebo z krku.

Současně s potvrzením diagnózy PE je pátráno po příčině krevní sraženiny, je nutné provést vyšetření žil dolních končetin ultrazvukem (Dopplerovské vyšetření). V případě, že se zde neprokáže trombóza, tak je nutné provést sonografii břicha k vyloučení event. nádorového onemocnění, je indikováno též gynekologické vyšetření a event. další. V řadě případů se ale příčinu trombózy nepodaří zjistit.

Jak již bylo uvedeno v úvodu, jsou i méně časté příčiny plicní embolie.
Ke vzduchové embolii a embolii cizího tělesa může dojít při některých lékařských vyšetřeních nebo při úrazech krku, stanovení diagnózy tedy nebývá obtížné. Léčbou vzduchové embolie je poloha vleže na levém boku a odsátí vzduchu kanylou, která se musí zavést do velkých žil na krku. Při embolii cizího tělesa do plicního řečiště je nutné jeho chirurgické odstranění.

Embolie plodové vody je život ohrožující stav komplikující porod nebo potrat a jeho diagnostika a léčba spadá do rukou porodníků a přesahuje rámec této kapitoly.

kapitola
Diskuse k článku
honza wal.
26x

Dobrý den můj táta má embolii plic a má natekláé lítko a chtěl bych se zeptat jak dlouho může bít v nemocnici?a každý den mu berou krev z břicha a nemo z ruky .a nemůže na to umřít??když je už nemocnici ? oni mu řekly že přišel včas.děkuji předem Honza.w.

Petra. B .
5x

Ahoj, ja jsem prodelala plicni embolii v 18 letech z antikoncepce. Matka mne tam dovezla ve stavu kdy uz jsem nemohla dychat, byla uplne bila a dehydratovana :( Presto i kdyz ji lekari varovali, ze se muze stat, ze uz to nezvladnu, jsem to zvladla a po 10 dnech mne pousteli domu... lekari byli super a dostali mne z toho. Pak denni nebo jednou za tyden kontrola dle vysledku. Po roce mi vysadli Warfarin a ted jsem zdrava a ziva :) akorat jsem mela trochu psychicke potize po propusteni z nemocnice, ale to tak pry byva :) Preju Ti hodne stesticka s tatuldou!!!! Peta.

denisa
6x

zpráva


Celkový počet příspěvků v diskusi: 16. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Plicní embolie

Bušení srdce a náhlá dušnost, někdy i bolest provázející dýchání. Tak se může projevit plicní embolie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce