Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Podvrtnutí kotníku - jeden z nejčastějších úrazů jak ve sportu, tak v běžném životě

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3079x )

Podvrtnutí kotníku patří k nejčastějším sportovním úrazům, postihnout ale může kohokoliv. Běžně k němu dochází při špatném došlápnutí, pádu nebo uklouznutí, kdy se kotník dostane do nepřirozené polohy. Poranění se projeví náhlou bolestí, různě rychle se tvořícím otokem, v závažnějších případech i krevním výronem. Postižený je schopen jen omezené zátěže poraněného kloubu.

shutterstock.com

Při podvrtnutí (distorzi) kotníku dochází k poškození vazů, které mohou být nataženy, částečně natrženy nebo úplně přetrženy. Podle toho se rozlišují 3 stupně závažnosti podvrtnutí kotníku:

  • V prvním stupni jsou vazy tzv. „natažené“, přesto je možné s takovým poraněním opatrně chodit. Objevuje s lehký otok a bolest. Ve většině případů dojde k rychlému zlepšení stavu. K léčbě postačí studené obklady a kotník fixovat pomocí tejpu.
  • U druhého stupně jsou již vazy částečně natržené a potíže jsou již výraznější. K větší bolesti a otoku se přidává i viditelný hematom (modřina). Tento stupeň poranění je možné léčit pevnou fixací kotníku. 
  • U třetí fáze, kdy jsou vazy úplně přetržené, kotník se stává nestabilním. Je nutná speciální péče lékaře. Tento druh podvrtnutí je nejčastěji léčen sádrou a následnou rehabilitací.

Pokud není poranění vazů správně léčeno, často dochází k opakovaným úrazům, kdy pacient má pocity podklesávání i při chůzi po nerovném terénu. Některé dopady zranění a neléčení můžete pocítit i po mnoha letech. Kotník se časem stává nestabilní a má mnohem větší náchylnost ke zranění. Při neléčení může dojít také ke špatné pohyblivosti kotníku.

Čtěte také: Únavová zlomenina

Příznaky podvrtnutí kotníku

  • bolest a otok na a okolo kotníku, zejména na vnější straně
  • snížení rozsahu pohybu
  • bolest při zátěži
  • podlitina
  • tlaková bolest okolo kotníku

Diagnostika

Při vyšetření je po posouzení klinického nálezu - rozsahu pohybu, event. příznaků nestability, kloubní náplně a zhodnocení úrazového mechanizmu zpravidla provedeno RTG vyšetření k vyloučení zlomeniny v oblasti kotníků či poškození kostí nártu.

Čtěte také: Lehká sádra - alternativa klasické sádry

Léčba podvrtnutého kotníku

Léčba zvrtnutého kotníku spočívá především v klidovém režimu a fixování kotníku pomocí stahujícího obvazu nebo ortézy na kotník. Léčba je vždy závislá na stupni a závažnosti poranění.

Vhodnou péči při podvrtnutí kotníku je možné shrnout do těchto základních pravidel:

  1. Nezatěžujte postižený kotník. Bezprostředně po úrazu se posaďte nebo si lehněte tak, aby na zraněný kloub nepůsobil žádný tlak.
  2. Odpočívejte. Snažte se omezit chůzi. Pokud je to nutné, použijte k ní hole nebo berle.
  3. Ledujte. Nejsnazší je použít chlazenou zeleninu zabalenou do ručníku a postižené místo ledovat po dobu 20 minut 3× až 5× denně v prvních dvou až třech dnech po úrazu.
  4. Znehybněte kloub elastickým obvazem, zmírníte tak otok a krevní výron. Obvaz by měl být dostatečně pevný, ale zároveň ne příliš utažený.
  5. Končetinu dejte do zvýšené polohy. Aby tělo co nejrychleji vstřebalo otok, měli byste kotník zvednout nad úroveň srdce. Stačí třeba jen kotník podložit polštářem.

Velmi účinný pomocník při léčbě natažených vazů je tejpování kotníku. Při tejpování se používají fixační tejpovací pásky, které se přikládají na čistou, suchou a oholenou kůži. Ohledně správného tejpování se poraďte s fyzioterapeutem.

Na tlumení bolesti provázející tento úraz existuje celá řada léčivých přípravků v lékové formě krémů či gelů. Důležité je, aby obsahovaly silnou účinnou látku, která dobře prostupuje kůží k postiženému místu. Tyto požadavky splňuje například gel s obsahem nimesulidu určený především k úlevě od bolesti a otoků při poranění měkkých tkání. Je volně prodejný a dostupný v každé lékárně.

Při částečné poškození vazivového aparátu je vhodná fixace pevnější ortézou či kohezivní bandáží zabraňující postavení nohy do úrazové pozice. V závažnějších případech je nutná imobilizace sádrovou či plastovou fixací. V případě kompletního přerušení vazů se přistupuje k operativnímu zákroku a sešívání vazů.

Pro úspěch zvolené léčby má velký význam dodržení dostatečně dlouhého období klidového režimu, ledování, případně užívání antirevmatik k dosažení co nejdřívějšího sejití otoku a zajištění normálního prokrvení, které je pro zdárné hojení základní podmínkou. 

Následná rehabilitace by měla být vždy šetrná s pomalým stupňováním zátěže.

Nový trend v léčbě distorze hlezenního kloubu je aplikace kyseliny hyaluronové, která pomáhá vytvořit prostorovou síť a zrychluje proces hojení.

Čtěte také: Artroskopie kolenního kloubu. Co vás čeká?

Jak podpořit hojení

Na bolest můžete použít běžně dostupná nesteroidní antirevmatika. Na rychlost hojení ale nemají žádný vliv a při jejich dlouhodobějším užívání může hrozit, že se u vás projeví jejich nežádoucí účinky. K urychlení hojení kotníku lze nanést speciální mast určenou pro lehká a středně těžká poranění pohybového aparátu. Aplikovat ji můžete nejen bezprostředně po podvrtnutí, ale i v průběhu celé rehabilitace. Kromě toho, že tlumí bolest, podporuje i hojení a omezuje otok a podlitiny.

Homeopatika

Na rychlejší regeneraci jsou doporučovány také některé druhy homeopatik. Co nejdříve nasaďte kombinaci těchto homeopatických léků: Arnika 9 C + Ruta graveolens 5 C + Hamamelis 5 C

V případě, že úlevu nemocnému přinášejí ledové obklady, přidejte ještě lék Ledum palustre 5 C

Od každého homeopatického léku dejte 10 kuliček do jedné malé PET lahve, dolijte neperlivou studenou vodu a popíjejte během dne - první den á 30 minut, pak postupně intervaly prodlužujte až na 3x denně po dobu cca 2 týdnů.

Kotník potírejte Arnigelem. Tento přírodní prostředek obsahuje Prhu chlumní. Tato bylinka snižuje otok, bolestivost a urychluje vstřebávání modřiny. Osvědčila se v kombinaci s homeopaticky ředěnou Arnikou.

Následně během rehabilitace užívejte Rhus toxicodendron 9 C 2x denně. Pokud se potíže s kotníkem mají tendenci opakovat, doporučuji homeopatický lék na zpevnění vaziva: Calcarea fluorica 9 C - 2x denně dlouhodobě.

Čtěte také: Denzitometrie umožňuje stanovení rizika vzniku zlomenin

Prevence

Abychom předešli distorsím - podvrtnutím kotníků, musíme zajistit stabilní postavení nohou. Stabilitu nohy zajistí bota s pevným opatkem, nepříliš úzká na pevné podešvi s malým podpatkem. Nestabilní je naopak bota úzká, na vysokém podpatku, s volnou patou. Zvláště při sportech se skoky, doskoky, odrazy a častou změnou směru a rychlosti, v nerovném terénu apod. je pevná a kvalitní obuv nejlepší prevencí.  

Nejlepší prevencí, jak předejít distorzím neboli podvrtnutí kotníku je stabilita nohy ve vhodné obuvi. V praxi to znamená vyměnit módní úzkou obuv na vysokém podpatku za pohodlnou obuv se zpevněnou patou a nižším podpatkem. Zejména při sportu, kde dochází k doskokům, odrazům, změnám díky nerovnosti povrchů, je kvalitní obuv tou nejlepší prevencí. Sportovní i turistickou obuv je možno vybavit ortopedickou stélkou zlepšující stabilitu nohy. 

U sportovců se doporučuje začít s tréninkem až po řádném protažení a procvičení kotníku. 

Zdroj: www.svethomeopatie.czwww.ortopedieolomouc.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - práce, domácnost, elektrické vedení

Poranění elektrickým proudem je častým typem poranění, se kterým se můžeme setkat i na ulici, doma, kdekoliv ve městě, v práci, ale i v přírodě. Poškození se projeví různým stupněm bezvědomí, křečemi, hluchotou, slepotou, poruchami hybnosti nebo čití.

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce