Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Potíže s konečníkem nemusí znamenat hemoroidy ani karcinom střeva

( Eva Vlastníková | přečteno: 46771x )

Vyšetření kvůli svědění nebo pálení konečníku může být pro řadu lidí nepříjemné tak, že jej začnou odkládat. Strach z výsledku je velký, protože některé z příznaků nemusí ukazovat „jen“ na hemoroidy. Přesto ale může toto vyšetření ukázat, že jde o mnohem méně závažnou příčinu.

shutterstock.com

„Spousta pacientů vydává svědění v oblasti konečníku za jednoznačný příznak hemoroidů. Ale praxe ukazuje, že může jít o ekzém nebo jedno ložisko lupénky, které zkušený proktolog dokáže snadno odhalit,“ upozorňuje primář chirurgie Sanatoria sv. Anny MUDr. Jiří Jungwirth.

Pak proktolog ve spolupráci s dermatologem může zahájit účinnou léčbu a pro pacienta končí období strachu a obav. „Kožní onemocnění se pozná pouhým okem,“ uklidňuje MUDr. Jiří Jungwirth.

Potíže může pacient zaznamenat pouze na tomto jediném citlivém místě. Proto je podle slov lékaře důležité i při takovémto relativně banálním problému vyšetření odborníka. Za nepříjemnými příznaky, které v lidech vyvolávají obavy, tedy může být i zcela neočekávaná příčina. „Zkušený lékař počítá i s touto eventualitou,“ ujišťuje MUDr. Jiří Jungwirth.

  • Ekzém může způsobit potravinová nebo kontaktní alergie. Někteří lidé mohou tyto problémy pociťovat po konzumaci ořechů, čokolády nebo kofeinu. Může ho vyvolat i hodně pálivé jídlo - například feferonky. Jestliže podobnou souvislost vypozorujete, měli byste problematický druh potravin vyčlenit ze svého jídelníčku.
  • Jednou z možností je například i pomnožení kvasinek a plísní ve střevech.
  • Velmi často způsobuje svědění a pálení procházející stolice, ve které jsou ostřejší zbytky potravy nebo nestrávené kousky.
  • Tyto potíže provází také průjmové stavy, které postupem času podráždí konečník.
  • Může jít také o první signál toho, že máte cukrovku - proto je výhodné nechat si při těchto problémech změřit hladinu cukru v krvi.
  • Relativně často má svědění na svědomí některé z parazitálních onemocnění. Je například jedním ze základních příznaků přítomnosti roupa dětského. Pak konečník svědí hlavně v noci, kdy samička vylézá ven a klade do análních řas vajíčka, což provází právě svědění.
  • Svědění, pálení a bolest konečníku je ale z většiny případů způsobena již zmíněnými hemoroidy.

Šli byste tyto problémy konzultovat s lékařem?  Pište nám v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Katka
1x

Já měla příznaky, které svědčily o hemeroidech, tak jsem si koupila v lékárně hemostop, který mi poradil doktor, a začala jsem trochu zdravěji jíst a trochu se hýbat. Je sice náročné u změny vydržet, ale myslím, že se mi to úspěšně povedlo.

Zdeněk
4x

3 měsíce jsem trpěl kruté bolesti v konečníku,podbříšku, pálení kolem spodní části páteře se zástavou moče Prostata vyšetřena, ostatní orgány také zdravé. Mučivé utrpení mě dohnalo k nedokonané sebevraždě, našli mě včas. Resist., vyšetření, nic nezjištěno. Udělali ze mě hypochgondra, že si sám zastavím moč? Známá lékárnice mě upozornila na možnost zánětu žil v pánvy. Znáte takový případ.

Zdeněk
2x

Dědku, pokud jsi dědek a ta rada je pro mne, tak děkuji. Já dědek jsem, je mě 72 roků. S vener. chorob. jsem se vyrovnal a doufám, že to nejsou přetrvávající hříchy mládí. Je možná i kapénka ze sauny. Tak tedy, nechám se vyšetřit.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce