Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Preventivní prohlídka u gynekologa. Na co máte nárok?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4030x )

Preventivní prohlídku na gynekologii by měla každý rok podstoupit každá žena starší 15 let. Řada nemocí totiž probíhá zpočátku bezpříznakově a dlouho o sobě nedávají vědět. Mnohým z nich lze přitom úspěšně předejít. Jaká vyšetření by měla žena u gynekologa absolvovat?

shutterstock.com

Na začátku preventivní prohlídky s vámi lékařka či lékař probere váš aktuální zdravotní stav. Zeptá se, zda máte nebo jste měla nějaké problémy, zda jste prodělala nějakou operaci či nemoc nebo jestli jste užívala nějaké léky. Zajímá ho datum poslední menstruace, krvácení mimo menstruační cyklus a potíže při pohlavním styku.

Samotné vyšetření je pak zaměřeno na ženské pohlavní ústrojí (vaječníky, vejcovody, děloha, čípek děložní, pochva/vagína, zevní pohlavní orgány). Vyšetření začíná pohledem, pokračuje pohmatem (bimanuálně - jednou rukou zavedenou v pochvě, druhou přes břicho), lékař provede kolposkopii (pomocí zrcadel se podívá na děložní čípek) a odebere vzorek na cytologii (stěr z děložního čípku). 

Čtěte také: Rakovina dělohy: Prvním příznakem je nejčastěji krvácení mimo cyklus

Základem prevence je cytologie

Cytologiie je společně s vyšetřením pohmatem základním vyyšetřením při preventivní prohlídce na gynekologii. Tato vyšetřovací metoda byla vymyšlena téměř před sto lety a vděčíme jí za to, že je rakovina děložního čípku v rozvinutých zemích na ústupu.

„Cytologické vyšetření slouží zejména k odhalování buněčných abnormalit, které mohou představovat různě závažné stavy od reakcí na zánět či podráždění až po přednádorové a nádorové změny,“ vysvětluje MUDr. Markéta Trnková, ředitelka laboratoří AeskuLab pro oblast patologie, a dodává, že kromě změn povrchových buněk děložního čípku a hrdla odhalí cytologie i přítomnost některých původců nemocí, jako jsou například trichomonády, chlamydie či plísňová onemocnění.
„Dále může zachytit například i buňky z nádorů těla děložního, které se dostanou do stěru. Samozřejmě v cytologii poznáme buňky, změněné infekcí virem HPV,“ doplňuje Trnková.

Cytologické vyšetření se provádí stěrem ze zevní části děložního čípku a z vnitřního kanálu děložního hrdla jemným odběrovým kartáčkem. Odebraný vzorek se aplikuje na sklo a je zafixován, aby nedošlo k jeho přeměnám. Sklo je označeno identifikátorem pacientky a odesláno na testování do specializované laboratoře. Výsledky jsou k dispozici obvykle do 14 dní od prohlídky. Odběry trvají několik sekund a jsou bezbolestné.

Pacientky si kromě tohoto vyšetření mají možnost vyžádat vyhodnocení cytologie v dnešní době nejmodernější metodou tzv. „Liquid Based Cytology“, která slouží k detekci rakovinných a prerakovinových buněk z děložního čípku. Při této metodě počítač najde všechny rakovinové buňky, takže přesnost odečtu u dobré laboratoře používající tuto metodu přesahuje 90 %. Nádobky s LBC se v laboratoři skladují 6 měsíců, takže když je třeba u pacientky provést dodatečné genetické vyšetření na průkaz HPV, je možné toto vyšetření provést z této uskladněné nádobky a pacientka nemusí chodit znova ke gynekologovi na vyšetření. Navíc je touto technikou možné dodatečně provést imunocytochemický průkaz p 16 onkogenu, který označí rakovinové buňky, což v klasickém stěru nelze.

Odběr buněk z povrchu děložního čípku provádí gynekolog stejně jako dosud, na rozdíl od běžné cytologie, kdy se buňky ručně nanášejí na sklíčko, se při metodě Liquid-Based Cytology odebrané buňky uchovají v nádobce ve speciálním konzervačním roztoku. 

Čtěte také: Výtok z prsní bradavky: Od banálních příčin až po příznak nemoci

Cytologii zpřesňuje HPV DNA test

Díky cytologickému stěru lze odhalit změny, které předcházejí rakovině děložního čípku.
 „Na druhou stranu má cytologie i své limity. Především je to poměrně vysoká falešná negativita. Asi čtvrtina pacientek, u kterých je zjištěn zhoubný nádor čípku, poctivě docházela na preventivní prohlídky a odběr cytologie podstupovala,“ uvádí prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. z Onkogynekologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty v Praze. Cytologii může výrazně zpřesnit HPV DNA test, který odhalí v těle rizikové typy lidských papilomavirů (HPV) způsobujících rakovinu děložního čípku. Výsledky testu zvyšují přesnost vyšetření a dokonce mohou ukázat na možné riziko ještě dříve, než začne k jakýmkoliv změnám v buňkách docházet. Jak ukázala česká studie LIBUŠE, kombinace HPV DNA testu a cytologického stěru má o čtvrtinu vyšší schopnost odhalit závažné přednádorové změny děložního čípku ve srovnání s pouhým cytologickým stěrem. Navíc pokud vyjdou oba výsledky negativní, má žena téměř absolutní jistotu, že v nadcházejících třech letech rakovinou děložního čípku neonemocní. Proto mají od loňského roku ženy ve věku 35 let (+364 dní) a 45 let (+364 dní) HPV DNA test hrazený zdravotní pojišťovnou. Letos se to týká především ročníků 1977 a 1987. Pokud chce žena podstoupit HPV DNA test z preventivních důvodů, ale nespadá do uvedených věkových kategorií, může si jej zaplatit.
 „Fakt, že v současné době provádíme HPV DNA test v populaci u žen 35letých a 45letých, je určitým kompromisem, který má nabídnout maximu populace co největší benefit, ne však absolutní. A tak je velmi vhodné, aby všechny ženy nad 30 let absolvovaly HPV DNA test jako samostatně hrazenou službu a aby tímto testem doplnily standardní gynekologické vyšetření ideálně jednou za 3 až 5 let. Navíc se nejedná o příliš vysokou investici. Úhrada toho testu se pohybuje okolo 1000 korun,“ doporučuje MUDr. Sláma.

Čtěte také: Genitální opar - virové onemocnění, kterým onemocní častěji ženy

Další vyšetření

Někdy může gynekolog v rámci preventivní prohlídky provést ultrazvukové vyšetření, které však nelze automaticky nárokovat. K použití ultrazvuku lékař přistoupí, pokud chce podrobněji zkontrolovat vaječníky nebo výšku děložní sliznice. Provádí se zejména u žen po přechodu, u pacientek, které si stěžují na nějaké potíže, případně při podezřelém nálezu z vaginální prohlídky. Vyyšetření ultrazvukem se provádí pomocí přístrojů dvojího typu – abdominální sondou, která se provádí přes břišní stěnu, nebo sondou vaginální. Ta se zavádí přímo do pochvy. 

Je také možné, že bude lékař požadovat odběr krve, aby zkontroloval funkčnost jater a hladinu krevních tuků. Dříve se toto vyšetření provádělo u všech uživatelek hormonální antikoncepce, dnes už to ale není nutné. Stav jater se dnes sleduje například u těch pacientek, které mají k takovým nemocem předpoklady. Testy může lékař doporučit také u starších žen, které užívají hormonální léčbu po přechodu.

Zdravotní obtíže řešte včas

S návštěvou gynekologie nečekejte, pokud máte zdravotní potíže. Včasná léčba má vždy mnohem lepší průběh a výsledky, než když řešení svých obtíží odkládáte. Nepodceňujte

  • bolest v podbřišku
  • problémy při menstruaci nebo změny menstruačního cyklu
  • úniky moči      
  • podezření na sexuálně přenosné onemocnění
  • bolesti při sexu
  • netypické špinění nebo výtok
  • změny na pohlavních orgánech
  • problémy spojené s prsy jako je bolest, fyziologické změny apod.

Nestyďte se s lékařem probrat všechny Vaše obavy, nebojte se na cokoliv zeptat, nezatajujte nic důležitého pro objasnění vašich potíží. Není žádný důvod se stydět. Ženští lékaři řeší citlivá témata jako je sexuální život, sexuálně přenosné onemocnění, změny v anogenitální oblasti a další na každodenní bázi. Pokud z nějakého důvodu necítíte ke svému lékaři důvěru, zvolte jiné pracoviště, ale určitě neodkládejte péči o své zdraví.

Čtěte také: Ženské obtíže, při kterých je vhodné navštívit gynekologa

Prevence rakoviny prsu i tlustého střeva

Gynekolog může obstarat i řadu dalších preventivních vyšetření.

Prvním je screeningový program pro včasný záchyt rakoviny prsu – mamografické vyšetření –, kterého byste se měla účastnit od 45. roku věku vždy ve dvouletých intervalech. Právě mamografie totiž dokáže odhalit zhoubný nádor prsu ještě v nehmatném stadiu, a zároveň je metodou velmi bezpečnou, s nízkou dávkou záření. 

Druhým je pak screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, kdy byste měla po dosažení 50. roku věku absolvovat jednou ročně test skrytého (okultního) krvácení do stolice (odběr vzorku stolice provádíte v klidu domova sama), nebo kolonoskopické vyšetření jednou za 10 let.

Váš gynekolog vám k oběma screeningům poskytne všechny potřebné informace včetně žádanek a případně i testu skrytého krvácení do stolice a také vám poradí, na kterých pracovištích (screeningových centrech) se můžete objednat k mamografickému či kolonoskopickému vyšetření.

Čtěte také: Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým. Projevem nemusí být jen bulka

Únik moči i řídnutí kostí

Gynekologové dále řeší urogynekologické problémy, zejména samovolný a nechtěný únik moči, či osteoporózu, tedy řídnutí kostní hmoty, kterým trpí řada žen po menopauze.

Poraďte se o vhodné antikoncepci

Užíváním vhodné a bezpečné antikoncepce se chráníte proti nechtěnému těhotenství, ale také chráníte své reprodukční zdraví. V současnosti existuje široké spektrum účinných a bezpečných antikoncepčních metod, při výběru je ale potřeba respektovat kontraindikace, které stanoví váš gynekolog. Pokud žádné nezjistí, závisí volba konkrétní antikoncepce na vašich osobních preferencích, frekvenci pohlavního styku, plánování těhotenství či nekontracepčních výhodách. Vybrat byste si měla takovou metodu, která vám bude vyhovovat po všech stránkách. To znamená, že vám její užívání především nebude nepříjemné a že budete schopna užívat ji správně a spolehlivě.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nutnost gynekologického vyšetření při diabetu

JE SKUTECNE NUTNE NAVSTEVOVAT GYNEKOLOGA PRI DIABETU 1.TYPU?JESTLI ANO,TAK PROC?JAKE PROHLIDKY BY MELI DETSTI DIABETIKOVE 1 TYPU(POTE I DOSPELI) ABSOLVOVAT V RAMCI CUKROVKY?CO VSECHNO BY MEL LEKAR NA BEZNE KONTROLE ZKONTROLOVAT?DEKUJI,ELEONORA

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Prevence proti rakovině děložního čípku

Po rakovině prsu je rakovina děložního čípku celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen. Každoročně na ni zemře 250 tisíc žen na celém světě. Každých 18 minut zemře v Evropě na rakovinu děložního čípku jedna žena. V ČR ročně onemocní více než 1000 žen a přibližně 400 pacientek této nemoci podlehne. Během týdne věnované prevenci rakovině děložního čípku, se dozvíte, jak je možné se proti tomuto onemocnění chránit.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce