Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Některé preventivní prohlídky se od ledna 2021 mění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 671x )

Od ledna se změní některé preventivní prohlídky, které lidé absolvují u lékařů. Změna čeká například preventivní oční vyšetření, dětské nebo gynekologické prohlídky. Vyplývá to z vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví.

shutterstock.com

Včasné odhalení očních chorob

U preventivních prohlídek pro dospělé se změny dočká oblast zrakových onemocnění. Problémem je dnes včasný záchyt bezpříznakových progresivních zrakových onemocnění typu zelený a šedý zákal, věkem podmíněná makulární degenerace či diabetes mellitus, a to ve věkové skupině od 45 do 61 let věku, která je nejvíce ohrožena. 

Nově tedy lidé mezi 45. a 61. rokem dostanou od svého praktického lékaře doporučení, aby se jednou za čtyři roky podrobili preventivnímu očnímu vyšetření u specialisty.

Pacient často přichází k lékaři až v době projevu příznaků onemocnění. Pokud budou zachyceny časné fáze onemocnění díky očním preventivním vyšetřením, lze zahájit jejich léčbu včas a oddálit finální stadia nemoci s těžkým poškozením zrakových funkcí.

Čtěte také: Zelený a šedý zákal, jaký je mezi nimi rozdíl?

Změny u dětí

Mírně se změní také preventivní prohlídky dětí. Pediatr například bude moci doporučit opakování vyšetření, které má zachytit poruchy autistického spektra, po šesti měsících od prvního vyšetření, pokud nebyl první výsledek jednoznačný. Na poruchy autistického spektra jsou děti testovány v 18 měsících. Kvůli odhalení těchto poruch by měl lékař na dalších prohlídkách až do 13 let také sledovat komunikační schopnosti dítěte. Lehčí formy poruch se totiž mohou projevit až v pozdějším věku.

Nyní má lékař dívky na prohlídce v 13 letech informovat o možnosti očkování proti lidskému papilomaviru, nově se toto rozšíří i na chlapce. Očkování je totiž vhodné pro obě pohlaví. Lidské papilomaviry mohou způsobit rakovinu děložního čípku, u mužů pak vznik bradavic. Patnáctiletým dívkám, které mají poruchu menstruačního cyklu, by měl lékař doporučit návštěvu gynekologa.

Čtěte také: Pobyt rodiče s dítětem v nemocnici

Změny v gynekologii

Gynekologická prohlídka je důležitá pro včasné zachycení onemocnění ženských pohlavních orgánů a prsou. Lékař provádí pohmatové vyšetření dělohy, vejcovodů a vaječníků, v případě potřeby také ultrazvukové vyšetření malé pánve. Každá žena má nárok na cytologické vyšetření, které odhalí rizika rakoviny děložního čípku. Nově bude ženám ve věku 35 a 45 let dělán i takzvaný HPV DNA test, který by měl být přesnější a bude hrazen pojišťovnami.

„Provedení HPV testu společně s cytologií ve 35 a ve 45 letech umožňuje dlouhodobé vyloučení rizika onemocnění,” uvedl Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti.

Čtěte také: Rakovina děložního čípku. Jediná rakovina, proti které existuje očkování

Jednou za dva roky u praktického lékaře

Preventivní všeobecná preventivní prohlídka u praktického lékaře se provádí a pojišťovna ji plně hradí jednou za 2 roky (po uplynutí 23 měsíců). Měl by ji absolvovat každý člověk, i když nemá vůbec žádné zdravotní problémy. Na preventivní prohlídku je vhodné se předem objednat, aby vám lékař mohl případně dát žádanku k odběru krve nebo pro další stanovená vyšetření. Přinést budete muset vzorek moči.

Preventivní prohlídka je celkovým vyšetřením a její součástí je vždy doplnění pacientovy anamnézy. U rodinné anamnézy je zvláštní důraz kladen na výskyt kardiovaskulárních, plicních a nádorových onemocnění, poruchy metabolizmu tuků, hypertenze či diabetu.

Lékař vám provede kompletní fyzikální vyšetření (poklepem a poslechem vyšetří srdce a plíce, pohmatem štítnou žlázu, zkontroluje stav žil a tepen na dolních končetinách atd.), změří krevní tlak a zjistí index tělesné hmotnosti (BMI). Má také orientačně vyšetřit zrak a sluch a zkontrolovat očkování, mj. proti tetanu. Vždy je součástí preventivní prohlídky vyšetření moči diagnostickým papírkem.

Součástí prohlídky je v rámci onkologické prevence zhodnocení rizik z hlediska rodinné, pracovní i osobní anamnézy. Dále se dělá vyšetření kůže, u zjištěného podezření na riziko také vyšetření per rectum (konečníkem). U mužů se při pozitivní rodinné anamnéze provádí klinické vyšetření varlat. Ženám od 25 let, které mají v rodině výskyt zhoubného nádoru prsu nebo mají jiné rizikové faktory, má lékař provést klinické vyšetření prsů a poučit je o samovyšetřování.

Součástí preventivní prohlídky je též kontrola a zhodnocení výsledků předepsaných preventivních vyšetření (resp. jejich zajištění, pokud nebyly v předepsaných termínech provedeny). Jedná se zejména o vyšetření EKG, laboratorní vyšetření koncentrace cholesterolu a triacylglycerolů v krvi a laboratorní vyšetření glykémie dle věku pacienta.

Praktický lékař se stará i o screeningová vyšetření pro prevenci rakoviny. Ženám má předat doporučení k provedení mamografie (od 45 let 1x za 2 roky) a ženám i mužům má zajistit screening karcinomu tlustého střeva a konečníku (stanovení okultního krvácení ve stolici speciálním testem 1x za rok od 50 let a 1x za 2 roky od 55 let, nebo screeningová kolonoskopie jednou za 10 let). Tatáž vyšetření ale může ženám provést, resp. dát jim na ně doporučení i gynekolog, a proto je praktický lékař nezajišťuje, pokud má k dispozici výsledky.

Čtěte také: Příznaky rakoviny, které bychom neměli podceňovat

Dvakrát ročně k zubaři

U většiny populace se vyskytuje zubní kaz, zánět dásní nebo parodontitida, která může skončit až ztrátou zubů. Právě pravidelné zubní prohlídky pomohou odhalit zubní kazy a záněty dásní dříve, než se samy projeví bolestí.

Dvakrát ročně hradí pojišťovna preventivní návštěvu u zubního lékaře. Preventivní prohlídky se mají konat 1x ročně s cca 11měsíčním odstupem, ale po 5 měsících od provedené preventivní prohlídky můžete přijít ještě na tzv. pravidelnou prohlídku, aniž byste měli jakékoli problémy. Obě tyto prohlídky v roce jsou plně pojišťovnou hrazeny.

Lékař při preventivní prohlídce vyšetřuje stav chrupu a parodontu, sliznice a dalších tkání, zjišťuje anomálie v postavení zubů a čelistí, pátrá také po přednádorových či nádorových změnách a zaměřuje se na zjišťování změn v dutině ústní, které by mohly signalizovat jiné onemocnění. Má také pacientovi odstranit zubní kámen a poučit ho o udržování správné ústní a zubní hygieny.

Těhotné ženy mají v době těhotenství nárok na dvě bezplatné preventivní prohlídky. Mají při nich mj. být poučeny o významu prevence stomatologických onemocnění v průběhu těhotenství, o správné hygieně dutiny ústní, o fluoridové prevenci a nutnosti sanace chrupu před porodem a také o nutnosti zajistit zubní preventivní prohlídky dítěte – první by mělo podstoupit už mezi 6. a 12. měsícem věku.

Dospělí a děti by měli absolvovat preventivní prohlídku u zubního lékaře dvakrát ročně. Podle toho, jak o svoje zuby pečují, doporučí zubní lékař návštěvu u dentálního hygienisty, a to rovněž dvakrát ročně nebo i častěji,“ říká zubní lékařka Jaroslava Havelková z Teplic. Dentální hygienista odstraní zubní kámen, pigmenty a zuby vyleští. Především ale připomene a poradí zásady správní dentální hygieny a naučí, jak si správně čistit nejen zuby, ale také mezizubní prostory. Zároveň doporučí i vhodné hygienické pomůcky.

Čtěte také: Rentgen ve stomatologii – strašák, nebo pomocník?

Ve zdravém těle, zdravý duch

Abyste z preventivních vyšetření vždy odcházeli s dobrými výsledky i pocity, dodržujte také několik jednoduchých pravidel životosprávy. Jezte vyváženou stravu a pijte dostatečné množství tekutin, denně alespoň dva litry. Dopřávejte si sport a pohyb na čerstvém vzduchu, nezapomínejte také na dostatečný odpočinek. Pečujte o své končetiny, oči i uši, dbejte na svou váhu, ale především – myslete pozitivně! Tím svému zdraví prospějete zdaleka nejvíce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce