Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Problémy s hemoroidy jsou dědičné

( Renata Vyšínová | přečteno: 72097x )

Ženy mívají problémy s hemoroidy hlavně v souvislosti s těhotenstvím, muže postihují především kvůli nevhodnému životnímu stylu, namáhavé práci a špatným vyprazdňovacím návykům. Každopádně s nimi má problém skoro pětasedmdesát procent lidí nad čtyřicet let a odborníci tvrdí, že jsou dědičné.

shutterstock.com

Rozhodně si ale nemyslete, že jsou problémem jen starších lidí. Dětští proktologové řeší toto onemocnění i u dětí. Hemoroidy se totiž „dědí“ – a nejen v linii rodové, ale také rasové. Obyvatelé střední Evropy jsou právě hemoroidální nemocí obdařeni bohatě.

Příčiny problémů s hemeroidy

Problémy mohou nastat v důsledku špatné životosprávy, jednostranné fyzické zátěže, konzumace alkoholu, kouření, ale také jako následek sedavého zaměstnání.

I když se s těmito potížemi lidé jen neradi někomu svěřují, měli by jít s hemoroidy k lékaři co nejdříve. „Právě včasnost návštěvy lékaře může rozhodnout, jak dlouhá a bolestivá léčba bude,“ říká MUDr. Pavel Brejla, proktolog z pražské polikliniky na Národní třídě, který se specializuje na léčbu onemocnění konečníku. „Při akutních problémech s konečníkem je na místě úprava jídelníčku, hygiena a samozřejmě léčba problematických míst. Rozhodně nepoužívejte mastné pleťové krémy a podobnou kosmetiku. Chcete-li ulevit obtížím, řekněte si v lékárně o speciální masti nebo čípky. Ani ty však problém zcela neodstraní, “ upozorňuje.

Kdy vyhledat lékaře

 „Jak hemoroidy rostou, zužuje se v už tak úzkém konečníku prostor. Stolice před sebou hrne hemoroidální strukturu, vytlačí ji ven a ta se opět vrací. Narůstá den po dni, rok po roku. Sliznice se vytahá a vyhřezne. Jde o vnější hemoroidy,“ popisuje vývoj choroby specialista Pavel Brejla. „Klasickým symptomem hemoroidů je krvácení. Další příznaky, tedy bolesti, svědění, pálení, to už je opět záležitostí sliznice.“

Nedostatek prostoru způsobí, že stolice tlačí na sliznici, naruší ji a ta se zanítí – pak se k symptomům nemoci přidá i výtok hlenu nebo hnisu. „Tento tlak může někdy způsobit dokonce otevřenou ranku v konečníku. Tzv. anální trhlinka může přes nepatrné rozměry vyřadit člověka z běžného života, protože ji doprovázejí veliké bolesti a velmi obtížně se hojí,“ vysvětluje proktolog.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Adéla
3x

Jsou sice dědičné, ale dají se ovlivnit způsobem života. Máme je v rodině a já s nimi bojuji tím, že hodně piju, jím pestré jídla, taky pravidelně cvičím a občas si koupím hemostop na podporu střev a preventivně, aby se mi hemeroidy neměly ani šanci udělat a jsem moc spokojená, protože nemám žádný problém.

Katka
3x

Tak já je asi měla dědičně, ale nějak jsem o tom nevěděla, nijak se u nás o tom nemluvilo, což je škoda, protože jsem se na to mohla více zaměřit a nemusela jsem mít žádný problém. Naštěstí jsem to odchytila v začátku, kamarádka mi na to poradila taky právě hemostop, začala jsem dodržovat pár zásad a je to lepší.

Jindra
1x

Dobrý den, měl jsem také velké problémy a bolesti s hemeroidy. Byl jsem i na operaci, ale brzy se problémy vrátily. Důležitá je hlavně hygiena, klidně si po každé potřebě, pokud je to možné, umýt konečník. Nakonec mi pomohl jeden výrobek, po kterém problémy ustoupily velice rychle. Info rád zašlu na e-mail: [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce