Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pupalka dvouletá

(Mgr. Dagmar Dolinská | přečteno: 95378x )

Pupalka dvouletá je rostlina, z botanického hlediska pozoruhodná žlutými květy, které rozkvétají kolem 18 hodiny a asi po 24 hodinách se zavírají.


Žlutá je taky dobrá…

Pupalka dvouletá (lat. Oenothera biennis, ang. evening primrose) je rostlina, z botanického hlediska pozoruhodná žlutými květy, které rozkvétají kolem 18 hodiny a asi po 24 hodinách se zavírají. Květy jsou vonné zejména v noci, opylují je především noční motýli.

Funkce v organismu

Nenasycené mastné kyseliny (označované někdy souhrnně jako vitamín F) jsou součástí fosfolipidů, které tvoří stavební jednotky buněčných membrán. Zároveň jsou výchozími látkami pro syntézu životně důležitých tzv. eikosanoidů. Jsou to látky, které v lidském těle ovlivňují řadu funkcí jako např. imunitní reakce, krevní srážlivost a tlak, zasahují do procesu zánětlivé reakce, regulují vznik bolesti.

Kde se skrývají účinné látky z pupalky?

Pozornost je věnována především plodům. Zralá semena pupalky totiž obsahují olej ceněný pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, z nichž některé si člověk nedovede vytvořit (označují se jako esenciální), a proto je musí přijímat potravou. Jedná se především o kyselinu linolovou (v pupalkovém oleji je obsaženo asi 70 % této látky) a velmi cennou kyselinu gama-linolenovou (zkráceně GLA), která je zde zastoupena asi 9 %.

Jak působí?

GLA se v těle přímo mění v protizánětlivé prostaglandiny, což je považováno za hlavní léčebný efekt. Pupalkový olej proto příznivě ovlivňuje zánětlivá onemocnění. Je vhodný při kožních problémech, při zánětlivém onemocnění kloubů, má pozitivní vliv na cévy, pomáhá odstraňovat problémy spojené s tzv. premenstruačním syndromem (PMS), celkově zvyšuje obranyschopnost organismu a jeho odolnost proti stresu.

Upozornění

Mastné kyseliny jsou nestabilní a podléhají rychle rozkladu. Proto se pupalkový olej kombinuje s antioxidanty (vitamin E, betakaroten, koenzym Q10), které chrání kyselinu linolovou a GLA před poškozením volnými radikály. Užívání pupalkového oleje v doporučených dávkách je bezpečné. Velmi vysoké dávky by mohli vyvolat záchvat u lidí trpících epilepsií, proto je vždy vhodné poradit se s lékařem.

Kdy užívat pupalkový olej?

Při kožních problémech (atopický ekzém, akné, alergické kožní problémy), při ženských potížích jako je premenstruační syndrom (změny nálad, úzkost, napětí a bolestivost prsou), menstruační bolesti břicha, udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi, vyšší dávky jsou vhodné při zánětlivém onemocnění kloubů (revmatická artritida), pomáhá při léčení diabetické neuropatie. Doporučené denní dávky se pohybují kolem 2-3g. Želatinové kapsle obsahují zpravidla 500mg pupalkového oleje. K dispozici je i v lékovkách, kdy se užívá po lžičkách nebo se přidává do salátů či dalších pokrmů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jarmila

Marně si hlavu lámu, jakým pilníkem noční motýli opilují pupálku.

Vlastimil

Vždiť je to ve vijmenovaních slovech... netopír, slepíš, pil, ....???

Tereza

:D dnesni motyli jsou preci vvybaveni pilnikama, to vi kazdej


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce