Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Růstový spurt aneb když má dítě pořád hlad

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2031x )

Jde o období, kdy dítě roste v průměru rychleji než v jiných obdobích svého života, jeho růst se jako by „zrychlí“. Například během prvního roku života dítě vyroste o cca 30 cm, což je víc než polovina jeho vstupní délky po narození, přičemž jeho hmotnost se za stejné období ztrojnásobí. V průběhu života se tento růstový spurt několikrát zopakuje (obrovský růstový spurt nastává v období puberty, a to zejména u chlapců).

shutterstock.com

Co je růstový spurt?

Tímto názvem lékaři označují období, kdy dochází k náhlému zrychlení růstu dítěte. Jelikož se dítě v období růstového spurtu rychle vyvíjí, potřebuje zvýšený přísun energie a vydatnější stravu, aby dobře prospívalo a správně přibíralo na váze. Fyzický růst dítěte ovšem není jediným důvodem, proč v tomto období děti vyžadují zvýšenou péči a pozornost. Důležitá je i psychomotorická stránka, přičemž správná výživa v danou chvíli napomáhá hlavně vývoji mozku.

Během tohoto období má dítě neustále hlad, může se dožadovat kojení třeba i každou hodinu a kromě toho je většinu času neklidné, mrzuté nebo uplakané. Zvýšená potřeba příjmu potravy ale bývá pouze dočasná a po nějaké době se vše vrací do normálu.

Většina rodičů si spojuje růstový spurt především s miminky. Jenže období růstového spurtu se objevují hned několikrát až do dospělosti.

Čtěte také: Zánět močových cest umí potrápit i děti

Kdy se růstový spurt objevuje?

Většina děti zažije růstový spurt hned několikrát, a to především během prvních 12 měsíců života, ale vždy se jedná o individuální záležitost. Nejčastěji se rodiče s růstovým spurtem u svých dětí setkávají 7-10 dnů po narození miminka, ve 2. – 3. týdnu, ve 4. – 6. týdnu, ve 3. a ve 4. měsíci života a během 6. a 9. měsíce věku. U dívek se pak růstový spurt objevuje také mezi 8 a 13 lety, zatímco u chlapců toto období přichází později, zhruba mezi 10 a 15 lety.

Každé dítě je ale úplně jiné, takže uvedený věk je pouze orientační. 

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Jak dlouho trvá růstový spurt?

Stejně jako věk, kdy se růstový spurt u dětí objevuje, je značně individuální i doba, po kterou toto období trvá. U kojenců se většinou jedná zhruba o 2-4 dny, ale v některých případech se růstový spurt může protáhnout klidně i na celý týden. 

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Příznaky růstového spurtu

Zatímco u některých dětí probíhá každý růstový spurt velice bouřlivě, u jiných matka sotva postřehne nějakou změnu.

Typickým příznakem tohoto období je skutečnost, že je dítě neustále hladové a vyžaduje velice časté krmení, a to i v noci, kdy se budí hladem. Kromě toho bývá dítě při krmení neklidné, jelikož může mít pocit, že se mu jídlo nedostává tak rychle, jak potřebuje, a může být také mrzuté nebo plačtivé vlivem neustálého hladu a změny spánkového režimu. Miminka a batolata se chtějí neustále chovat, teenageři jsou pro změnu protivní a věčně podráždění. Negativní emoční ladění je dalším z příznaků, které jsou pro růstový spurt typické.

Kromě výše zmíněných příznaků růstového spurtu rodiče často zaznamenají také změnu spánkových návyků svého dítěte. To je však opět velice individuální. Zatímco některá miminka spí mnohem hůře než předtím a dožadují se pozornosti i v noci, jiné děti mohou během růstových spurtů zažít mnohem lepší a delší spánek, než je u nich obvyklé.

Děti v předškolním věku, ale i dospívající chlapci nebo děvčata pociťují během růstových spurtů nepříjemné růstové bolesti. Ty obvykle zasahují obě nohy a objevují se pozdě odpoledne, večer nebo v noci. Ani odborníci zatím nejsou zajedno v tom, jestli mají růstové bolesti jasnou souvislost s růstovým spurtem. Zatímco jedni tvrdí, že bolesti jsou způsobeny právě překotným růstem, další jsou přesvědčeni, že jde spíše o bolesti svalového původu. Protože je větší pravděpodobnost jejich výskytu poté, co bylo dítě přes den velmi fyzicky aktivní (například sportovalo).

Růstové bolesti se projevují individuálně, a zatímco některé děti trápí prakticky každý den, některé žádné obtíže nezaznamenají.

Čtěte také: Růstové bolesti

Jak růstový spurt nejlépe zvládnout?

V období růstového spurtu je nutné řídit se potřebami dítěte, poskytnout mu dostatečné množství péče. Ačkoliv se daná situace může zdát nezvládnutelná, důležité je zůstat v klidu, jelikož miminku nejvíce pomůže, když si jeho maminka zachová psychickou pohodu.

Nakrmte je, když mají hlad

Růstový spurt jde často ruku v ruce s laktační krizí (tj. několik dnů trvající přechodný stav, kdy má kojící žena méně mléka, než dítě právě vyžaduje). Například je-li maminka plně kojící, pak v určitých obdobích (zhruba v třetím a šestém týdnu a ve třetím a šestém měsíci života dítěte) může mít pocit, že miminku mateřské mléko nestačí, dítě vypadá, že má pořád hlad, je nešťastné. Ještě předtím, než maminka sáhne po příkrmu, měla by popřemýšlet nad tím, zda dítě právě není v růstovém spurtu. Kojící matka je totiž vždy schopna dát dítěti dostatek stravy. Pokud miminko dostane čas – tři čtyři dny – a maminka překoná jeho přechodnou nespokojenost, pak se mateřský organismus přenastaví na vyšší poptávku ze strany dítěte. Časté přikládání miminka k prsu by mělo stimulovat tvorbu mateřského mléka, ale pokud se vyskytnou problémy, je možné situaci konzultovat s pediatričkou nebo s laktační poradkyní. Žena by pak měla dodržovat dostatečný pitný režim, zdravě se stravovat a co nejvíce odpočívat, protože její fyzická a psychická pohoda může mít na dítě velmi výrazný vliv. 

Dbejte na dostatek spánku

Snažte se je respektovat, pokud potřebují delší odpočinek. Pokud se vám zdá, že má dítě problém s usínáním, buďte trpěliví. Je důležité zachovat obvyklou rutinu před spaním. Jakmile projdete růstovým spurtem, vše se vrátí do normálu.

Buďte trpěliví a milující

Miminku by se maminka měla věnovat i ve chvílích, kdy je mrzuté a uplakané, dostatečně si s ním hrát a věnovat mu plnou péči. Můžete vyzkoušet kůži na kůži, koupání, čtení, zpěv, houpání, procházky venku nebo cokoli, co vaše dítě baví.

Nezapomínejte na sebe

Období růstových spurtů bývají velmi náročná pro obě strany, tedy jak pro dítě, tak i pro jeho matku. Věnujte pozornost svým vlastním potřebám a odpočinku. Nechte ostatní, aby vám pomohli s péčí o dítě.

Věnujte pozornost celkovému zdraví dítěte

Vzhledem k tomu, že je dítě během růstového spurtu neustále nespokojené, mrzuté a uplakané, je těžké určit, zda je v pořádku. Pokud vaše dítě zažívá další příznaky nad rámec toho, co je popsáno výše, zvažte, zda to může být něco jiného než růstový spurt. Pokud vaše dítě vykazuje známky nemoci, jako je horečka, vyrážka, dehydratace (méně mokrých nebo špinavých plenek) nebo jiné problémy, je vhodné stav konzultovat s pediatrem.

Zdroj: kojeni.czhealthline.com

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce