Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rýma

(doc. MUDr. Jan Plzák PhD. | přečteno: 249754x )

S rýmou se setkal každý z Vás. Jistě znáte větu: Léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden.Odborně je definována jako zánět nosní sliznice.

shutterstock.com

U lékaře

Jestli Vás skutečně trápí rýma a rozhodnete se navštívit se svými obtížemi lékaře je nutné počítat s tím , že vlastnímu vyšetření bude předcházet krátký rozhovor. Lékař se Vás vyptá na to jak dlouho máte obtíže, jestli nemáte nějaký typ alergie. Důležité je vědět jestli máte zvýšenou teplotu a je-li Vaše rýma doprovázena bolestí hlavy.

Lékař zkontroluje Váš krk i uši. Ne, nespletl se, ví, že přicházíte s rýmou. Ale jak jsme si již řekli, zánět v nose může ovlivnit funkci středního ucha. A často se zánět rozšíří do hltanu či hrtanu nebo i průdušnice.

Vlastní vyšetření nosu spočívá v zavedení nosního zrcátka do nosu a prohlédnutí nosní dutiny. Nos je také možné vyšetřit speciálním přístrojem - endoskopem, který vypadá jako dlouhá tenká trubička. Lékař ji zavede do vašeho nosu, její výhodou je, že je s ní vidět až do nosohltanu. Další velkou výhodou je, že podobně jako lupa zvětší obraz toho, co se vyšetřuje.

Je možné, že lékař bude chtít vědět, jestli vaše rýma není způsobena bakteriemi. Aby to zjistil udělá výtěr z nosu. Nemusíte se ničeho obávat, tenkou štětičkou sáhne do nosu. Štětičku pak odešle ve speciální zkumavce k mikrobiologickému vyšetření. K vyloučení rozšíření zánětu do vedlejších dutin nosních Vás může poslat na rentgenové vyšetření .

Pokud již dodržujete všechny zásady první pomoci při rýmě a lékař nezjistí žádnou komplikaci, je možné, že vám doporučí trpělivost. A zopakuje vám výše uvedenou větu o týdnu či sedmi dnech… Pokud však již dojde k rozšíření zánětu například na vedlejší dutiny nosní či se jedná o vážnější bakteriální infekci, předepíše Vám antibiotika. Případně ještě další léky na uvolnění nosu, případně proti bolesti. Doporučí ležet v posteli.

kapitola
Diskuse k článku
sara kosytova
3x

co potrebujeme na leceni rymi

Karolinka
5x

Na rýmu je super sprej Quixx, bez chemie a vedlejších účinků a hlavně rychle zabere. Dávám ho i dětem, jelikož se může dávat i miminkům. Je velice šetrný, ale přesto účinný.

Michaela
3x

Mně ten Quixx teda vůbec nepomáhá.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 63. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Je kortikoid ve spreji bezpečný?

Je mi 21 let a již od dětství mě trápí kašel, při kterém vykašlávám menší množství hlenu světlé barvy. Vloni na podzim mi na alergologii zjistili alergií na psa, peří, prach a pyly trav lipnicovitých a obilovin (doma máme psa). Minulý týden mi alergolog předepsal spray na vdechování Beclazone 100 (kortikoid). Je tento lék bezpečný? Nemůže na něj vzniknout závislost? Je jeho užívání v mém případě užitečné? Karel

Hemofilie, cystická fibróza a další monogenní choroby

Dědičné nemoci, které jsou způsobené mutaci v jednom jediném genu, nazýváme monogenní choroby a jejich dědičnost se řídí tzv. Mendelovými zákony. Je jich popsáno několik tisíc, a k nejznámějším a nejčastějším patří hemofilie A, trpaslictví, fenylketonurie, Marfanův syndrom, adrenogenitální syndrom, či cystická fibróza.

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce