Inzerce

Snídaňové dilema: máslo nebo margarín

( Věra Boháčová | přečteno: 23114x )

Co je vlastně pro tělo zdravější – namazat si hned ráno rohlík máslem nebo margarínem. To chtěl vědět náš čtenář Květoslav Podsedník. Vzhledem ke složení, které pomůže snížit riziko srdečně-cevních onemocnění, dává nutriční terapeutka Věra Boháčová hlas margarínu.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Právě ohledně tuků koluje mezi lidmi mnoho mýtů a polopravd. V hlavní roli jsou většinou dva „protivníci“, tedy máslo amargarín. Na různé strany barikády se dostaly už v historii, kdy byl právěmargarín brán jako náhražka, tedy něco horšího, méně kvalitního. Jak to je ale s modernímimargaríny? O tom se v posledních letech dost diskutovalo. Nejprve odborníci soudili, že jsou zdravější, pak zase, že vysokým obsahem transmastných tuků mohou být dokonce horší než máslo. Tenhle názor vlastně donutil výrobcemargarínů, aby používali jiný výrobní postup a snížili obsah transmastných tuků na minimum. Zatímco v roce 2004 obsahovaly (dle odborných analýz) některé margaríny až 27,5 % transmastných tuků, v roce 2007 měly margaríny nejvíce 7,2 % transmastných tuků. V dnešní době již v obchodech jen těžko najdeme margarín, který by obsahoval více transmastných tuků než máslo. To ostatně potvrzuje i prohlášení profesora Willeta z května 2010, v němž uvádí: „Plně souhlasím s tím, že margaríny s nízkým obsahem transmastných tuků jsou lepší než máslo, a že jejich zvýšená konzumace významným způsobem přispěla ke snížení srdečně-cévních onemocnění v některých východoevropských zemích. Příjem nasycených tuků by měl být co nejnižší.“

Přetrvávajícím problémem jsou tuky používané pro průmyslovou výrobu potravin, které jsou vyráběny ztužováním a jsou tedy bohaté na transmastných tuků. Následně jsou na transmastných tuků bohaté i konečné výrobky (některé druhy trvanlivého pečiva, sušenky, polevy, apod.). Abychom dodrželi doporučení odborníků, měli bychom na volné použití (úprava pokrmů, mazání na pečivo…) používat tuky, které jsou zdrojem nenasycených tuků, tedy rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, např. margaríny, dále tuky ryb, ořechy a semínka. Tyto tuky můžeme, díky složení, označit jako dobré tuky. Navíc některé z nich jsou esenciální, tedy takové, které náš organizmus nezbytně potřebuje, ale musíme je pravidelně dodávat stravou, protože si je organizmus neumí sám vytvořit.

kapitola
Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Víte, jak se zachovat při hypoglykémii?

Zatím hlasovalo 129 lidí

Mohlo by vás zajímat

Vodní meloun – vitamínová bomba

Většina lidí ho považuje jen za takové milé osvěžení v parných dnech, které na naše zdraví nemá nějaký významný vliv, protože jde vlastně jen o ochucenou sladkou vodu. Ale není to tak úplně pravda.

Co a kolik toho pít k ovoci nebo zelenině?

S delšími prosluněnými a teplejšími dny odkládáme teplé kabáty nebo huňaté svetry, které mohly zakrýt nějaký ten špíček. Zcela přirozeně také přestáváme jíst hutná jídla a dáváme přednost lehkým pokrmům, máme větší chuť na ovoce a zeleninu. Díky konzumaci ovoce a zeleniny, která je tvořena převážně vodou, je bohatý na vodu i náš jídelníček. To však nic nemění na důležitosti pitného režimu.

Kulinářský rádce pro nemocné

Konečně je na internetu místo, které vychází vstříc potřebám těm, jejichž chutě omezuje nemoc. Nový portál Recept na zdraví.cz obsahuje názory odborníků na téma životosprávy, recepty rozdělené podle diagnóz i praktické rady. Tento ucelený zdroj informací připravuje zdravotnický portál Ordinace.cz s cílem usnadnit pacientům i jejich blízkým každodenní rozhodování, co a jak uvařit, aby si pochutnali a zároveň neriskovali zdravotní potíže.

Není tuk jako tuk. Některé tuky jsou pro tělo nenahraditelné

V mnohých dietách je už jen slovo tuk na černé listině, natož pak přítomnost tuků ve stravě – tam jsou úplně zatracované. Nic ale není černobílé. Tuky a oleje do našeho jídelníčku bezesporu patří, dokonce jsou pro fungování složitého lidského organismu nepostradatelné. Jde jen o to, jaké druhy tuků konzumovat, abychom tím našemu zdraví prospěli.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30

ahoj...jsem v prváku na konzervatoři, hra na flétnu..asi pře 14ti dny mě začala pobolívat…

19. října 2010, 18:39:30

Stando, naštvat nás vždy může jen inteligent. A to bohužel zde není splněno. Zkusím…

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.