Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Snídaňové dilema: máslo nebo margarín

( Věra Boháčová | přečteno: 24616x )

Co je vlastně pro tělo zdravější – namazat si hned ráno rohlík máslem nebo margarínem. To chtěl vědět náš čtenář Květoslav Podsedník. Vzhledem ke složení, které pomůže snížit riziko srdečně-cevních onemocnění, dává nutriční terapeutka Věra Boháčová hlas margarínu.

shutterstock.com

Tahák na tuky

Vyznat se v tucích není někdy jednoduché. Hodí se tedy následující přehled, který vysvětluje zdravotní význam jednotlivých druhů.

Nasycené tuky

  • Najdeme je v hojném množství zejména v tucích živočišného původu (vyjma tuku ryb), tedy v másle, sádle, dále ve slanině, uzeninách, tučném mase a tučných mléčných výrobcích. Z rostlinných tuků je pak díky vysokému obsahu nasycených tuků nevhodný tuk kokosový a palmojádrový.
  • Nasycené tuky bychom v naší stravě měli omezovat. Při nadměrné konzumaci mimo jiné zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, kterou trpí téměř 70 % české populaci.

Mononenasycené tuky

  • Nejbohatším zdrojem těchto tuků jsou rostlinné oleje. Mají obecně neutrální vliv na naše zdraví, pozitivně však působí, nahradí-li ve stravě kyseliny nasycené.

Vícenenasycené tuky

  • Jsou zejména v některých rostlinných olejích a margarínech, tucích ryb, ořeších, semínkách.
  • Spolu s mononenasycenými by měly tvořit 2/3 všech přijatých tuků.
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi, mají pozitivní vliv na prevenci srdečně-cévních onemocnění, snižují inzulínovou rezistenci aj. Některé z nich jsou navíc esenciální, tedy takové, které náš organizmus nezbytně potřebuje, ale protože si je neumí vytvořit sám, musíme je pravidelně dodávat stravou.

Transmastné tuky

  • Působením na lidský organizmus patří mezi nejhorší. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, snižují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu, podporují inzulínovou rezistenci aj. Odborná doporučení hovoří o příjmu max. 1 % - 2 %  z celkového denního příjmu energie.
  • Najdeme je hojně ve ztužených tucích. Ztužené tuky najdeme nejčastěji v některých druzích jemného, sladkého a trvanlivého pečiva, v některých polevách a sušenkách. Mezi ztužené tuky nepatří margaríny, které jsou v naprosté většině vyráběny moderními technologiemi (bez využití ztužování), při kterých transmastné tuky prakticky nevznikají (obsahují pouze jejich stopová množství).

Čemu vy dáváte přednost a proč? Napište nám v  diskusi nebo prostřednictvím tohoto mailu.

Proč byste měli snídat - to se dočtete v tomto článku.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce