Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Snídaňové dilema: máslo nebo margarín

( Věra Boháčová | přečteno: 24604x )

Co je vlastně pro tělo zdravější – namazat si hned ráno rohlík máslem nebo margarínem. To chtěl vědět náš čtenář Květoslav Podsedník. Vzhledem ke složení, které pomůže snížit riziko srdečně-cevních onemocnění, dává nutriční terapeutka Věra Boháčová hlas margarínu.

shutterstock.com

Tahák na tuky

Vyznat se v tucích není někdy jednoduché. Hodí se tedy následující přehled, který vysvětluje zdravotní význam jednotlivých druhů.

Nasycené tuky

  • Najdeme je v hojném množství zejména v tucích živočišného původu (vyjma tuku ryb), tedy v másle, sádle, dále ve slanině, uzeninách, tučném mase a tučných mléčných výrobcích. Z rostlinných tuků je pak díky vysokému obsahu nasycených tuků nevhodný tuk kokosový a palmojádrový.
  • Nasycené tuky bychom v naší stravě měli omezovat. Při nadměrné konzumaci mimo jiné zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, kterou trpí téměř 70 % české populaci.

Mononenasycené tuky

  • Nejbohatším zdrojem těchto tuků jsou rostlinné oleje. Mají obecně neutrální vliv na naše zdraví, pozitivně však působí, nahradí-li ve stravě kyseliny nasycené.

Vícenenasycené tuky

  • Jsou zejména v některých rostlinných olejích a margarínech, tucích ryb, ořeších, semínkách.
  • Spolu s mononenasycenými by měly tvořit 2/3 všech přijatých tuků.
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi, mají pozitivní vliv na prevenci srdečně-cévních onemocnění, snižují inzulínovou rezistenci aj. Některé z nich jsou navíc esenciální, tedy takové, které náš organizmus nezbytně potřebuje, ale protože si je neumí vytvořit sám, musíme je pravidelně dodávat stravou.

Transmastné tuky

  • Působením na lidský organizmus patří mezi nejhorší. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, snižují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu, podporují inzulínovou rezistenci aj. Odborná doporučení hovoří o příjmu max. 1 % - 2 %  z celkového denního příjmu energie.
  • Najdeme je hojně ve ztužených tucích. Ztužené tuky najdeme nejčastěji v některých druzích jemného, sladkého a trvanlivého pečiva, v některých polevách a sušenkách. Mezi ztužené tuky nepatří margaríny, které jsou v naprosté většině vyráběny moderními technologiemi (bez využití ztužování), při kterých transmastné tuky prakticky nevznikají (obsahují pouze jejich stopová množství).

Čemu vy dáváte přednost a proč? Napište nám v  diskusi nebo prostřednictvím tohoto mailu.

Proč byste měli snídat - to se dočtete v tomto článku.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce