Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Štítná žláza a její choroby

(prim. MUDr. Petr Sucharda CSc. | přečteno: 928994x )

Nedostatečná činnost štítné žlázy se projevuje zpomalením tělesných funkcí (únavnost, zimomřivost, zácpa) i psychiky (nezájem o cokoli, nevýkonnost), v pokročilých případech zhrubnutím hlasu a přibýváním na váze (ale hypotyreóza je zcela vzácně příčinou těžší obezity).

shutterstock.com

První pomoc

Příznaky onemocnění štítné žlázy se vyvíjejí postupně, takže první pomoc ani nepřichází do úvahy. Snad jedině při rychlém rozvoji hypertyreózy někde na dovolené by se dalo bušení srdce zmírnit betablokátorem, což je typ léků, který hodně lidí bere kvůli zvýšenému krevnímu tlaku nebo tachykardiím (Vasocardin, Lokren apod.). Pokud by si laik troufnul, tak začít malou dávkou (půl tablety) a stejně co nejdříve vyhledat odborné vyšetření.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku

Prosím o odpověď, mám onemocnění štítné žlázy (p. doktorka mně nesdělila zad snížená, nebo zvýšená funkce), užívám Euthoryx50 1x denně tabletu a 2x v týdnu ještě půl tablety. Nikdy jsme nebyla obézní, ale poslední měsíce přibírám na váze a to jím daleko méně než před zjištěním nemoci. Co se dá dělat, abych nebyla za pár let 100kg?Dděkuji

monika
13x

mne visadili lieky a teraz priberam

ttom
7x

Spíš si zajdi k člověku co rozumí stravování. Tělo si tím že jíš méně říká že toho jídla moc nedostane a vše si ukládá na horší časy. JEz normálně ale zdravě. Pak bude vše v pořádku ;).


Celkový počet příspěvků v diskusi: 112. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy)

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která vytváří a do krve vydává hormony - tyroxin a trijodotyronin - regulující intenzitu látkové přeměny a ovlivňující vývoj organizmu včetně vývoje mozku. Nemocní s onemocněním štítné žlázy jsou nejčastějšími návštěvníky endokrinologických ambulancí.

Výpad vlasů

Latinsky defluvium, allopecie. Jedná se o příznak nesourodé skupiny chorob se společným rysem, výpadem vlasů a různými příčinami.

Proč nám vypadávají vlasy?

Zajímá Vás, proč nám padají vlasy? Pak právě pro Vás jsou určeny i následující informace...

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce