Vitamíny rozpustné v tucích

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 40768x )

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní). Mezi lipofilní vitaminy patří vitamin A (a provitamin A beta-karoten), dále vitamin D, E a K. Podívejme se nyní, kde se jednotlivé vitamíny nacházejí a proč jsou pro náš organismus důležité.

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní). Mezi lipofilní vitaminy patří vitamin A (a provitamin A beta-karoten), dále vitamin D, E a K. Podívejme se nyní, kde se jednotlivé vitamíny nacházejí a proč jsou pro náš organismus důležité.

Vitamin A

Vitamin A se vyskytuje v přírodě ve dvou formách - jako retinol, který se nachází pouze v živočišných zdrojích a dále ve formě karotenoidů (provitaminů vitaminu A), z nichž nejvýznamnější je beta-karoten. Přirozenými zdroji vitaminu A jsou živočišné suroviny, zejména játra, vaječný žloutek, máslo, plnotučné mléko, sýry, smetana a také některé mořské ryby (resp. jejich tuk), např. makrela a žralok. Naproti tomu karotenoidy se nacházejí pouze v rostlinách a dávají jim typické žluté a oranžové zabarvení. Vitamin A se v organismu skladuje v játrech, jeho zásoba stačí na jeden až dva roky.

Vitamin A je důležitý pro dobré vidění, jedním z prvních příznaků nedostatku tohoto vitaminu je šeroslepost, tedy špatné vidění za ztížených světelných podmínek nebo při umělém osvětlení. Při vážném nedostatku vitaminu A může dojít až k částečné, či úplné slepotě.

Vitamin A také hraje důležitou roli při růstu a vývoji organismu. Jeho dostatek (nikoliv přebytek!!!) je nesmírně důležitý u těhotných žen a malých dětí. Průměrná denní doporučená dávka pro dospělého člověka byla v ČR byla stanovena 80 µg vitaminu A. Tato dávka by se neměla překračovat, za bezpečnou se považuje maximálně desetinásobek této hodnoty, tedy 800 µg vitaminu A za den. Předávkování je zvlášť nebezpečné pro těhotné ženy. Vysoké dávky vitaminu A jsou teratogenní, mohou u těhotných žen vyvolat poruchy vývoje plodu.

Provitamin A (beta-karoten)

Beta-karoten je jedním z karotenoidů, které mají schopnost přeměnit se na vitamin A. Beta-karoten se v organismu z části mění na vitamin A, zbylá část se skladuje v tukových tkáních, např. v kůži a v játrech. Přeměna beta-karotenu na vitamin A se řídí stavem vitaminu A v organismu, pokud máme dostatek vitaminu A, tato přeměna neprobíhá. Z tohoto důvodu není možné se beta-karotenem, jako zdrojem vitaminu A, předávkovat.

Karotenoidy se vyskytují v žlutooranžovém a tmavě zeleném ovoci a zelenině. Nejbohatšími zdroji beta-karotenu jsou mrkev, karotka, meruňky, papája, mango, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, hrách, kapusta a řeřicha. Karotenoidy se také vyskytují v živočišných zdrojích, např. dávají zabarvení vaječnému žloutku, máslu nebo masu lososa.

Vitamin D

Pojmem vitamin D označujeme skupinu sloučenin, která je nezbytná pro minerální rovnováhu v organismu. Patří sem zejména vitamin D2 (ergokalciferol), který se vyskytuje v rostlinách a vitamin D3 (cholekalciferol), vyskytující se v živočišných tkáních. Vitamin D3 se syntetizuje v kůži působením UV světla a nesplňuje tedy zcela definici vitaminů. Protože však jeho tvorbu v kůži ovlivňuje řada faktorů, např. zeměpisná šířka, sezónní změny, znečištění vzduchu a také plocha osluněné kůže, a také protože v některých případech není množství vitaminu D, získaného touto cestou postačující, byl vitamin D mezi esenciální nutrienty zařazen. Podobně jako ostatní vitaminy rozpustné v tucích se i vitamin D ukládá v těle, hlavně v tukových tkáních a svalech. Zásoba vitaminu D stačí na 2 až 4 měsíce.

Zdrojem vitaminu D jsou zejména mořské ryby (sardinky, sledi, makrely, lososi). Menší množství vitaminu D obsahují vejce, maso, mléko a máslo.

Vitamin D je nezbytný pro udržení minerální rovnováhy, protože ovlivňuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a tím mineralizaci a demineralizaci kostí. Vitamin D je tedy nejen nezbytný pro zdravé kosti a zuby, ale má také důležitou roli v zabezpečení správných funkcí svalů a nervů. Nedostatek vitaminu D může vést ke zvýšené křehkosti kostí ve stáří. Akutní nedostatek vitaminu D se projeví u dětí onemocněním, zvaným křivice, rachitis, u dospělých osteomalacií. Pro obě onemocnění je charakteristická demineralizace kostí, která se projevuje deformacemi kostry a obloukovitých zahnutím končetin a poruchami růstu u dětí.

Stanovení denní doporučené dávky vitaminu D je obtížné, protože vitamin D se částečně tvoří z vlastních zdrojů v kůži. Obecně lze říci, že zdravý člověk, nevyhýbající se slunci, nepotřebuje externí přívod vitaminu D. Nedostatkem vitaminu D naproti tomu trpí kojenci, malé děti a staří lidé. Proto se např. kojencům do šesti měsíců vitamin D podává orálně. Dospělí by měli denně přijmout 5 µg vitaminu D (děti, těhotné a kojící ženy, staří lidé asi 10 µg). Denní dávka vitaminu D by neměla překročit pětinásobek udané hodnoty, tedy 25 µg/den.

Vitamin E

Pojmem vitamin E zahrnujeme celkem osm sloučenin, které se vyskytují v přírodě. Jedná se o čtyři tokoferoly (alfa, beta, gama a delta tokoferol) a čtyři tokotrienoly (alfa, beta, gama a delta tokotrienol). Největší biologickou aktivitu má alfa-tokoferol, který je také v přírodě nejběžnější.

Nejbohatšími zdroji vitaminu E jsou rostlinné oleje (arašídový, sojový, kukuřičný, slunečnicový) a dále oříšky, semena a celá obilná zrna a klíčky rostlin. Malé množství vitaminu E obsahují také vejce, mléko, mléčné produkty, maso, ryby a tmavě zelená zelenina, jako je např. špenát, brokolice. Při průmyslovém zpracování těchto surovin však dochází ke ztrátě vitaminu E. Například rafinací rostlinných olejů se ztratí až 70 % z původně přítomného množství vitaminu E. To je jeden z důvodů, proč se do rostlinných olejů a margarínů vitamin E přidává.

Vitamin E chrání náš organismus před škodlivými vlivy vnějšího prostředí. Je to nejdůležitější antioxidant, který je rozpustný v tucích. Byla dokázána pozitivní souvislost mezi antioxidačními vlastnostmi vitaminu E a prevencí některých onemocnění, např. kardiovaskulárních onemocnění, šedého zákalu a některými typy nádorových onemocnění. Vlastnosti vitaminu E jsou podporovány současnou přítomností vitaminu C, příp. jiných antioxidantů. Vitamin E také zvyšuje odolnost organismu proti virům a bakteriím, a to zejména u starších lidí.

Denní doporučená dávka je 12,0 µg přírodního alfa-tokoferolu (resp. 24,0 µg syntetického alfa-tokoferolu za den). V organismu se vitamin E se skladuje po dobu 6 až 12 měsíců, nejvíce je ho uloženo v tukových tkáních. Velmi vysoké dávky, překračující 1000 µg vitaminu denně mohou u citlivějších lidí vyvolat přechodné žaludeční potíže a průjmy. Tyto příznaky vymizí po přerušení příjmu tohoto vitaminu.

Vitamin K

Nejbohatšími zdroji vitaminu K jsou zelená listnatá zelenina, např. špenát, brokolice, kapusta, hlávkový salát. Dalším zdrojem je soja, hovězí játra, zelený čaj, vaječný žloutek, brambory, rajčata, chřest, máslo a sýry. Obsah vitaminu K v těchto zdrojích kolísá podle ročního období. Vitamin K se ukládá v játrech. Množství uloženého vitaminu K je poměrně malé a jeho zásoba stačí asi na 1 až 2 týdny.

Vitamin K je nezbytný pro dobrou funkci krevní srážlivosti, jak vnitřní, tak při vnějším poranění. Vitamin K je také důležitý pro zdravé kosti, protože se, spolu s některými dalšími vitaminy, podílí na ukládání vápníku do kostní hmoty.

Denní doporučená dávka je navržena u dětí 30 až 50 µg, u dospělých 60 až 80 µg vitaminu K. Umělé dodávání vitaminu K potřebují kojenci. V ČR a mnohých dalších zemích se novorozencům a velmi malým dětem, které jsou plně kojeni, podává vitamin K v podobě kapek. Lidské mléko je totiž chudé na vitamin K.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Diskuse k článku
Denis
4x

Info o vitamínu E je chybné. Doporučená denní dávka vitamínu E by mohla být 12 mg (miligramů), ale nikoliv 12ug (mikrogramů). Všechny další jednotky tákající se vitamínu E jsou rovněž špatně. Všude má být jednotka mg. 1000ug = 1 mg


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

41%
52%
Zatím hlasovalo 386 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Vstřebávání a endogenní ztráty vitaminů

Podmínky, za kterých je dobré užívat jednotlivé vitamíny, se liší. Např. u vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E, K a karoteny) je při jejich vstřebávání velmi důležitý obsah tuků ve stravě...

Vitamin B1 (thiamin)

Beri – beri. Tak se jmenuje choroba, která vás postihne, pokud budete trpět úplným nedostatkem tohoto vitamínu. Dnes se vyskytuje tam, kde není pestrá strava samozřejmostí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.