Vitaminy rozpustné ve vodě

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 33625x )

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní)...

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní). Mezi hydrofilní vitaminy řadíme vitamin C a skupinu vitaminů skupiny B (vitamin B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina pantothenová, kyselina listová a biotin). Podívejme se nyní, kde se jednotlivé vitaminy nacházejí a proč jsou pro náš organismus důležité.

Vitamin C

Vitamin C zaujímá mezi ostatními vitaminy zvláštní postavení. Pro lidský organismus je velice důležitý, účastní se mnoha metabolických procesů, imunitní odpovědi organismu a má antioxidační účinky.

Vitamin C se vyskytuje nejčastěji ve formě kyseliny askorbové zejména v ovoci a zelenině. Hlavními zdroji vitaminu C jsou citrusové plody, černý rybíz, paprika, jahody, rajčata, brokolice, brambory a zelí. Z živočišných zdrojů jsou to především játra a ledviny, ale množství vitaminu C je v živočišných zdrojích ve srovnání s rostlinnými velice malé.

Vitamin C je poměrně nestabilní, je citlivý na světlo, teplo, a vzdušný kyslík. Při kuchyňské úpravě se sníží obsah vitaminu C v potravinách až o 70 %. Např. při skladování brambor při pokojové teplotě se obsah vitaminu C každý měsíc sníží o 15 %. Vařením oloupaných brambor se sníží obsah vitaminu C o 30 až 50 % v závislosti na době vaření.

Vitamin C má v lidském organismu mnoho funkcí. Je velice důležitý pro tvorbu kolagenu - látky, která tvoří strukturu svalů, cévních tkání, kostí a chrupavek a dodává jim pevnost a pružnost. Dále přispívá k dobrému stavu zubů a dásní. Je velice důležitý pro správnou funkci imunitního systému, podporuje odolnost organismu proti infekcím. Řada studií prokázala, že podávání vitaminu C během nachlazení zkracuje dobu a zmírňuje průvodní symptomy tohoto onemocnění.

Jako antioxidant chrání náš organismus před negativním působení volných radikálů a také regeneruje vitamin E. Vitamin C působí preventivně při tvorbě nežádoucích nitrosaminů v žaludku, které zde vznikají při metabolické přeměně nitrátů - látek, vyskytujících se v uzených nebo nasolených potravinách. Nitrosaminy jsou karcinogenní pro zvířata a považují se za karcinogenní také pro lidský organismus.

Denní doporučená dávka vitaminu C závisí na věku, pohlaví a na životním stylu. V ČR je průměrná denní doporučená dávka 60-75 mg/den. Větší spotřebu vitaminu C mají muži, kuřáci, alkoholici, starší lidé (především v ústavní péči), lidé žijící ve znečištěném ovzduší, pod stálým stresem apod.

První příznaky nedostatku vitaminu C jsou velice nespecifické - malátnost, zvýšená únavnost, ztráta chuti k jídlu, nízká odolnost vůči infekcím. Déletrvající nedostatek vitaminu C se projevuje krvácivostí dásní a ztrátou zubů a onemocněním zvaném kurděje, které se projevují se oslabením a narušením kolagenních struktur a rozsáhlou kapilární krvácivostí. Neléčený stav může vyústit ve smrt.

Tak jako ostatní vitaminy rozpustné ve vodě se i vitamin C při nadbytku vylučuje močí a musí se průběžně doplňovat. Jeho zásoba v organismu vydrží cca 2-6 týdnů. Hypervitaminóza není známa, velké dávky vitaminu C dodávané po delší dobu mohou mít mírný laxativní účinek.

Vitaminy skupiny B

Mezi vitaminy skupiny B patří: vitamin B1, B2, B6, B12, biotin, niacin, kyselina listová a pantothenová.

Vitamin B1 (thiamin)

Vitamin B1 je v přírodních zdrojích velmi rozšířený, i když se vyskytuje v poměrně malém množství. Nejbohatším zdrojem jsou sušené pivovarské kvasnice, celá obilná zrna, neloupaná rýže, rajčata, zelí, květák, brokolice. Mezi nejbohatší živočišné zdroje patří játra, ledviny, srdce a vepřová svalová tkáň.

Thiamin je nezbytný pro získávání energie, účastní se přeměny glukózy na energii. Podílí se také na vedení nervových impulsů.

Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B2 je jedním z nejrozšířenějších vitaminů a vyskytuje se v nepříliš vysokých koncentracích v mnoha rostlinných a živočišných tkáních. Nejbohatšími zdroji jsou droždí a játra, mezi běžné zdroje vitaminu B2 patří mléko a mléčné produkty, maso, vejce a zelená listnatá zelenina.

Riboflavin se podílí na metabolismu živin a je také nezbytný pro správnou funkci některých částí sliznic a kůže, např. sliznice dutiny ústní. První příznaky nedostatku vitaminu B2 jsou bolavé a citlivé ústní koutky, záněty sliznic vnitřní části ústní dutiny a jazyka a záněty spojivek.

Vitamin B6 (pyridoxin)

Nejbohatším zdrojem pyridoxinu je kuřecí maso, hovězí játra, vepřové a telecí maso. Mezi další zdroje vitaminu B6 patří šunka, ořechy, chléb a celozrnné cereální výrobky. Ovoce a zelenina jsou chudším zdrojem tohoto vitaminu, větší množství se nachází v fazolích, květáku a banánech.

Vitamin B6 se podílí především na metabolismu aminokyselin a na uvolňování energie přeměnou glykogenu na glukózu. Vitamin B6má preventivní a podpůrný účinek při léčbě nervových onemocnění, revmatických onemocnění a premenstruačního syndromu.

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 se na rozdíl od ostatních vitaminů skupiny B skladuje v organismu v takovém množství, že jeho zásoba stačí na 2 až 5 let.

Zdrojem vitaminu B12 jsou pouze živočišné produkty, zejména vnitřnosti (játra, ledviny, srdce a mozek), mezi další zdroje patří ryby, vejce a mléčné produkty. Nedostatek vitaminu B12 je vzácný. Setkáváme se s ním ale u veganů, lidí, kteří vyloučili ze své stravy veškeré živočišné produkty. U dětí, kojených veganskými matkami, se mohou v prvním roce života projevit neurologické a hematologické poruchy. Zvýšené množství vitaminu B12 je doporučováno pro těhotné a kojící ženy.

Vitamin B12je důležitý pro tvorbu krevních tělísek a pro tvorbu deoxyribonukleové kyseliny (DNA), která nese genetickou informaci.

Biotin

Nejbohatšími zdroji biotinu jsou droždí, játra a ledviny, mezi běžné zdroje patří vaječný žloutek, soja, ořechy, cereálie. Podobně jako ostatní vitaminy skupiny B je i biotin důležitý pro metabolismus živin.

Niacin

Niacin se vyskytuje jak v živočišných, tak v rostlinných surovinách. Z cereálních produktů je niacin špatně využitelný. Hlavní funkcí niacinu je účast na získávání energie během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin. Niacin je důležitý pro adekvátní vývoj a růst. V poslední době se dostává do popředí další funkce niacinu -- ve formě nikotinamidu aktivně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Kyselina pantothenová

Kyselina pantothenová je v přírodních zdrojích téměř všudypřítomná. Hraje klíčovou roli v metabolických procesech organismu, a tak se podílí na stavbě a odbourávání buněk a tkání. Účastní se energetického využití mastných kyselin a je potřebná pro syntézu sterolů, např. cholesterolu, žlučových kyselin, provitaminu D a některých hormonů. Kyselina pantothenová také stimuluje obnovu kožních buněk, zklidňuje pleť a zabraňuje jejím zánětům a zarudnutí při jejím podráždění. Má rovněž schopnost hydratovat a regenerovat narušené a poškozené vlasy.

Kyselina listová

Nejbohatším zdrojem kyseliny listové jsou játra, tmavě zelená listová zelenina, fazole a obiloviny.

Kyselina listová má důležitou roli v metabolismu aminokyselin, stavebních složek bílkovin, takže se podílí prakticky na všech růstových a vývojových procesech v organismu. Účastní se rovněž biosyntézy nukleových kyselin - molekul, které nesou genetickou informaci v buňce, a některých složek nervových tkání. Kyselina listová je nesmírně důležitá pro správný vývoj a optimální funkci nervového systému v embryonálním stádiu vývoje plodu.

Nedostatek kyseliny listové v obecné populaci je poměrně častý, a to i v průmyslově vyspělých zemích. Kritický je nedostatek kyseliny listové u těhotných žen, kdy nedostatek tohoto vitaminu může způsobit závažné vývojové vady plodu, předčasné narození, příp. potrat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Honza Brena
3x

je to fakt super zajimavy

BODBOD
2x

ty kecáž ty mrtko voe ja mam pravdu já Bóďa Rýz XD mrtky kkti pico


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 490 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Vstřebávání a endogenní ztráty vitaminů

Podmínky, za kterých je dobré užívat jednotlivé vitamíny, se liší. Např. u vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E, K a karoteny) je při jejich vstřebávání velmi důležitý obsah tuků ve stravě...

Vitamin B1 (thiamin)

Beri – beri. Tak se jmenuje choroba, která vás postihne, pokud budete trpět úplným nedostatkem tohoto vitamínu. Dnes se vyskytuje tam, kde není pestrá strava samozřejmostí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.