Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vysoký cholesterol

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 436755x )

Pokud máte vyšší hladiny cholesterolu i triglyceridů, tak bychom měli správě hovořit o smíšené hyperlipoproteinémii (HLP).

shutterstock.com

Léčba

Na základě těchto výsledků vám lékař doporučí léčbu. Ve většině případů se zahajuje úpravou diety a zvýšením fyzické aktivity. Hlavní dietní zásady jsou obdobné, jaké jsou doporučovány pro prevenci a léčbu pacientů s cukrovkou 2.typu, obezitou nebo hypertenzí. Pokud tedy tuto dietu dodržujete, tak snižujete riziko vzniku všech těchto nemocí. V případě, že máte nadváhu nebo jste dokonce obézní, tak je třeba tělesnou hmotnost redukovat, především snížením příjmu energie v potravě. Všichni pacienti s vyšší hladinou cholesterolu a triglyceridů by měli snížit obsah tuků, které jsou v naší populaci konzumovány v nadměrném množství.

Tuky by měly představovat 30% denního příjmu energie. Důležité je složení tuků. Preferujeme mononenasycené tuky (např. olivový olej), které by měly tvořit asi 14% denního příjmu energie. Živočišné tuky (např. máslo, maso, sádlo) a polynenasycené tuky (např. rybí tuk, oleje) by měly být obsaženy v méně než 10%. Obsah cholesterolu by neměl být vyšší než 300 mg za den. Omezit bychom měli také nadměrnou konzumaci alkoholu a soli. Důležitým opatřením je zvýšení obsahu vlákniny v potravě. Ta je obsažena hlavně v zelenině, luštěninách a tmavém pečivu.

Z dalších režimových opatření je důležitá pravidelná fyzická aktivita. Ideální je aerobní cvičení (běh, plavání, cyklistika, aerobik) 2-3x týdně alespoň 30 minut! Pokud kouříte, tak byste měli přestat. Léčba léky se zahajuje, pokud po 3-6 měsících nedojde ke snížení hladiny cholesterolu a tuků v krvi. Patříte-li mezi velmi rizikovou skupinu vzniku aterosklerózy, pak lékař nejspíše zvolí léčbu léky hned od začátku. To ale neznamená, že byste neměli dodržovat dietu a přestat sportovat! Léky užívané k léčbě hyperlipoproteinémie se nazývají hypolipidemika.

V současnosti se používá několik skupin hypolipidemik. Lékař zvolí ten, který nejlépe upraví hladiny lipidů ve vaší krvi. Fibráty patří mezi nejčastěji užívanou skupinu léků. Snižují hladiny cholesterolu, LDL cholesterolu, triglyceridů a zvyšují hladiny HDL cholesterolu. Druhou nejčastěji užívanou skupinou jsou statiny, které snižují hladiny celkového a LDL cholesterolu v krvi a zvyšují hladiny HDL cholesterolu, neovlivňují ale příliš hladiny triglyceridů. Mezi méně užívané patří pryskyřice, ovlivňující především hladiny cholesterolu. Ostatní léky se používají minimálně.

Při isolované hypercholesterolémii volíme v první řadě statiny event. pryskyřice, při hypertriglyceridémii a při smíšené hyperlipoproteinémii jsou lékem volby fibráty. V případě, že léčba jedním preparátem nevede k požadovanému efektu, může váš lékař zvolit i kombinovanouhypolipidemickou terapii, zvláště pokud jste "rizikový pacient" pro rozvoj aterosklerózy a jejich komplikací (současně přítomná cukrovka, proběhlý infarkt apod.)

Součástí léčby je i správná strava. Recepty na vyhovující pokrmy najdete na www.receptnazdravi.cz.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ludvík Staněk
11x

Pokud se chcete opravdu uzdravit a odstranit příčinu vašeho problému diskutovaném na tomto fóru, nabízím Vám zcela nový a vysoce účinný přístroj pro úpravu špatných vlastností krve. Krev, která obsahuje nežádoucí složky není plně funkční, což způsobuje celou řadu vážných zdravotních problémů a komplikací. Přístroj má proto široký záběr na různé nemoci a problémy a proto toto upozornění najdete i v jiných diskusních tématech. Jedná se o nízkovýkonný kapesní laser kombinovaný s nízkofrekvenční pulsní masáží. Laserové ozařování krve je celosvětově uznávanou a velmi dobře vyzkoušenou metodou, avšak problém byl vždy ve způsobu použití (nemocnice, lékařský tým, vysoké náklady,atp.). Zcela nový způsob ozařování krevního řečiště přes nosní dutinu tyto problémy řeší a přístroj je nyní pro jednoduchou obsluhu a nízkou cenu přístupný všem, kdo jej potřebuje. KX LASER je zcela bezpečná registrovaná zdravotní pomůcka, se všeni potřebnými certifikáty. Bližšší Info : www.kxlaser.cz

krankl
6x

tenhle vychvalovaný kxlaser nemá ani zdravotní atestaci, způsobuje to zdravotní potíže, používání je velice nepříjemné, nefunguje to. pozor na to!

Karel
3x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 52. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nedostatek cholesterolu

Může nedostatek cholesterolu nějakým způsobem negativně ovlivňovat zdravotní stav člověka? Marie

Snížení hladiny cholesterolu lecitinem?

Na snížení hladiny cholesterolu užívám asi 2 roky LECITIN. V současní době začínám užívat v rámci HST(hormonální substituční terapie) hormonální preparát s hormonem estrogen (KLIANE). Náhodou jsem se právě dočetla, že lecitin mimo jiné snižuje hladinu nadbytečných estrogenů a proto bych chtěla znát názor odborníka, zda mohu současně užívat oba zmíněné preparáty (Lecitin x Kliane). Děkuji.

Dotaz na aterosklerozu

Potřebovala bych zjistit něco o Ateroskleroze a jejich rizikových faktorech?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce