Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vysoký krevní tlak a zdravý pohyb

( | přečteno: 83987x )

U všech forem hypertenze je důležité poradit se o tělesné aktivitě s lékařem.

shutterstock.com

Čeho by se měl postižený vyvarovat?

Maximální účinek lze očekávat tehdy, je-li intenzita zátěže zvolena tak, aby se pacient mohl při provádění vybraného druhu sportu stále ještě bavit. Protože je tělesný pohyb v každém případě podpůrným faktorem pro zdraví člověka, vyvstává otázka "jak a kolik". Dynamické zátěžové formy a vytrvalostní druhy sportu, jako běh, jízda na kole a pěší turistika, mají obzvláště příznivý efekt na oběhový systém a jsou proto velice vhodné pro pacienty s vysokým krevním tlakem.

Oproti tomu statické zátěžové formy, jako kulturistika, kuželky, box, či šerm, vedou dílem k masivnímu zvýšení hodnot krevního tlaku a mají pouze nepatrný tréninkový efekt pro oběhový systém. Jestliže se po lékařském vyšetření rozhodnete pro vhodný druh vytrvalostního sportu, měli byste ho provozovat alespoň 2-3krát týdně po dobu asi 30 minut, abyste dosáhli kýženého efektu. Kromě zakoupení tlakoměru za účelem průběžné kontroly hodnot krevního tlaku se doporučuje také měření frekvence pulsu, abyste se naučili trénovat v ideálním rozpětí hodnot pulsu.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce