Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět slinivky břišní

( Redakce | přečteno: 537249x )

Zánět slinivky břišní je závažným onemocněním, které Vás může ohrozit na životě.

shutterstock.com

Proč vzniká zánět?

Zánět slinivky břišní vzniká ze dvou hlavních příčin. Konzumací alkoholu a působením žluči. U mnoha nemocných se nepodaří příčinu vypátrat. Ani v tomto případě Vás však zákaz konzumace alkoholu nemine. Příčiny se mohou kombinovat. Každý další zánět může navíc přispět k trvalému poškození. Požívání alkoholu by tak bylo mohlo být příliš nebezpečným hazardem.

Alkohol poškozuje slinivku přímo i nepřímo. Nebezpečnost zánětu spočívá především v aktivaci trávicích enzymů uvnitř slinivky. Slinivka tak začíná poškozovat sama sebe a při dalším šíření zánětu i své nejbližší okolí.

Další významnou příčinou zánětu je žluč. Ta se za normálních okolností do slinivky nedostává, pokud ale dojde k ucpání společného výhodu slinivky a žlučovodu žlučovým kamínkem. Dochází k podráždění slinivky, které může skončit i těžkým, život ohrožujícím zánětem.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ondra
26x

Chtěl bych se autora článku zeptat zda by trvalým důsledkem prodělaného zánětu a nebo zhoršené funkce slinivky a tedy i produkce trávících enzymů mohl být například chronický průjem provázený velmi světlou barvou stolice? Před několika lety mi byl laparoskopickou cestou odebrán žlučník a na krátkou dobu se stolice přiblížila normálu, pak se ale vrátil stav chronického a mnohdy velmi nepříjemně překvapujícího průjmu a to ne jen v případě dietní chyby a nebo velkého stressu. To bych chápal. Předem děkuji za radu, případně za možnost konzultace.

Acispalon
5x

Tak ted nevim,co jeste nemam v brise,kdyz tam neni ani slinivka,zrejme bude v hlave,v konecniku,v zadech a tak pojem bricho je asi jenom zaludek. Podivne,velmi podivne.

Mirka
5x

Slinivka je pod žaludkem. Když ti nefunguje, nestráví se ani trochu jídla z žaludku. Nejdou žádné plyny nahoru ani dolu, nejde stolice, nic. Když se to nespraví, umřeš.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 29. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět slinivky břišní (pankreatitida)

Slinivka břišní je žláza s vnitřní i zevní sekrecí, uložená před páteří, za žaludkem a v těsném sousedství dvanáctníku, do kterého ústí její vývody. Vyrábí enzymy (bílkovinné katalyzátory) pro trávení všech základních živin - bílkovin (proteázy pepsin a trypsin), tuků (lipázy) i cukrů (amylázy).

Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie, ERCP

Je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda pro choroby žlučových cest a slinivky břišní. Žlučové cesty vedou žluč z jater do tenkého střeva. Jejich průchodnost je pro dobrou funkci jater i celého organismu nesmírně důležitá.

Nemoci slinivky jsou většinou odhaleny pozdě

Polštářek pod žaludek. Tak si dříve lékaři vysvětlovali, jakou roli má tato žláza v lidském těle. Dnes se již ví, že její funkce je nenahraditelná.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce