Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zázvor

(Mgr. František Červenka | přečteno: 45368x )

Zázvor je již přes 3000 let používán jak v asijské kuchyni tak na Středním východě. V těchto oblastech je hned po soli nejčastěji používanou potravinářskou přísadou.

Poklad asijské kuchyně

Zázvor je již přes 3000 let používán jak v asijské kuchyni tak na Středním východě. V těchto oblastech je hned po soli nejčastěji používanou potravinářskou přísadou. Do Evropy se dostal v období antiky. Zázvor v různých formách dodává jídlu aroma. Současně pozitivně ovlivňuje zažívání po chutném jídle třeba i v podobě piva.

Jak působí v organismu?

Zázvor působí celkově na celý organismus a jednotlivé orgány. Podporuje trávení, zvyšuje produkci žaludeční šťávy a slin. Mírně stimuluje srdeční činnost, mírně snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Také působí při kašli, slabých zánětech a má řadu dalších účinků, které nemá smysl zde rozvádět.

Co se používá?

Zázvor se pěstuje hlavně v topických oblastech a jeho užívanou částí je rozvětvený, dužnatý oddenek. Ten se používá buď čerstvý nebo se sušený a drcený přidává do koření. Z oddenku se také lisuje olej a získává vonná silice. Připravuje se z něj také čaj či zázvorové pivo.

Výhody použití?

Zázvor totiž pomáhá při nevolnostech způsobených pohybem, chemoterapií (způsob léčby rakoviny) a ranních nevolnostech. Dále pomůže při bolestech hlavy, infekcích horních cest dýchacích (např. při chřipce) a průjmových onemocněních. Je velmi vhodný tam, kde nemůžeme použít ze zdravotních důvodů pepř.

Možná rizika?

Jsou minimální, zázvor je dobře snášen. Maximálně v dávkách nad 5 gramů denně hrozí větší riziko spojené s žaludeční nevolností, pálením žáhy, průjmem a srdečními poruchami. Pozor si dejte a s lékařem se poraďte v následujících případech. Užíváte-li léky proti překyselení žaludku (antacida), léky na snížení krvácení, léky na srdce a jste-li diabetik.

Mám to brát?

  • Máte poruchy trávení? Pijte několikrát denně čaj připravený z 0,5-1 g suchých kořenů ve 150 ml horké vody.
  • Trpíte ranní nevolností a nejste těhotná? Užívejte 250 mg zázvoru 4krát denně.
  • Trpíte nevolností při cestování? Užívejte jako prevenci kinetóz (nevolností z pohybu) 1 gram suchého prášku 30 minut až 4 hodiny před cestou.
  • Míváte migrény a bolesti hlavy? Vezměte si 500 mg ihned a pak každé 4 hodiny až do dávky 1,5-2 g denně.
  • Podstoupili jste chemoterapii? Užívejte, je-li to možné, 2-4 g denně.

Při výběru přípravku a o jeho vhodnosti používání se poraďte s lékárníkem nebo konzultujte s lékařem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
tonytony
1x

http://www .zazvor.info - různé informace o zázvoru + recepty se zázvorem!!!

Jana

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce