Ahoj všem, chci se podělit o svou letošní zkušenost se zánětem prostaty, protože když se mi to znovu rozjelo, dost mi pomáhalo číst zkušenosti ostatních – ale zároveň jsem často narážel na katastrofické scénáře, ale po 3,5 měsících se mi to zlepšilo na tu míru, že přes den skoro nepociťuji problémy a po sexu nyní také už nic zásadního.
Věřím, že moje tipy a průběh mohou někomu pomoct psychicky i prakticky.
Chronický zánět prostaty jsem prodělal už přibližně před 10-13 lety, kdy jsem se s tím fakt hodně trápil (kombinace špatných doktorů a mladické nerozvážnosti vedla k cca 6 antibiotikům postupně během roku a půl), takže když se mi to letos znovu rozjelo někdy v polovině ledna, prakticky okamžitě jsem poznal, o co jde. Letos byly velké mrazy a zpětně si myslím, že hlavní spouštěč byla kombinace toho, že jsem prochladl a zároveň jsem v té době dost intenzivně jezdil spinning, což byla podle mě velmi špatná kombinace.
Začalo to typicky:
- silné pálení v podbřišku
- bolest hráze
- tlak před močením
- nepříjemná bolest při sezení
- celkový pocit podráždění v oblasti prostaty
Psychicky to bylo hodně nepříjemné, protože bolest byla v akutní fázi prakticky pořád a věděl jsem, že to bude běh na dlouhou trať.
Urolog mi nasadil první antibiotika – Doxybene na 10 dní. Částečně to pomohlo, ale rozhodně to nebylo vyřešené.
Po prvním kole antibiotik obtíže nezmizely, takže po dalších cca 14 dnech následovaly po vyšetření další antibiotika Cifloxinal na dalších 10 dní. Opět částečné zlepšení, ale pořád ne úplné. Nejhorší bylo, že zlepšení nebylo lineární. Jeden týden jsem měl pocit, že už je to výrazně lepší, a pak přišlo zhoršení po nějakém spouštěči (viz níže dieta).
Bohužel jsem v té době ještě úplně nepochopil, jak citlivé celé to prostředí je, takže jsem si mezi antibiotiky dal asi 2x nebo 3x alkohol a i to stačilo k výraznému zhoršení. Další problém byl, že jsem na v druhé půlce února dokončoval VŠ a čekaly mě státnice, a zároveň pracuji, takže jsem spal málo, byl pod velkým stresem a zpětně jsem přesvědčený, že i to hrálo obrovskou roli.
U mě největší spouštěče byly:
- alkohol
- dlouhé sezení
- stres
- nedostatek spánku
- sex ve chvíli, kdy byla prostata stále podrážděná
- spinning / dlouhé sezení na kole
Po druhých antibiotikách mi urolog udělal kontrolní vyšetření včetně odběrů a vyšetření ejakulátu a vše vyšlo čisté. To byl zásadní moment, protože mi bylo vysvětleno, že další silná antibiotika cíleně na prostatu už v tuto chvíli nedávají smysl. Akutní zánět se přehoupl do chronického.
Urolog mi doporučil rázovou vlnu, že to v této fázi chronické bolesti může pomoci skrze mnohem větší prokrvení a nasadil Furolin na 2x 30 dní, aby se vyčistil jakýkoliv bordel v močovém ústrojí (nepůsobí přímo na prostatu) a prostata má prostor se vyléčit.
Zároveň jsme s urologem nasadili opravdu velmi přísný režim, který jsem zpočátku bral skoro až přehnaně, ale zpětně si myslím, že právě to mi pomohlo nejvíc.
Zcela jsem omezil:
- alkohol – i nealko pivo
- kávu – i bez kofeinu
- energetické nápoje, sladké limonády a vše s přidaným cukrem (tedy i zákusky apod., takže jediný cukr bylo ovoce)
- ostrá jídla
- dlouhé sezení
- sex – ten byl až v momentě, kdy jsem opravdu už nemohl vydržet 😊
Naopak jsem začal:
- hodně pít vodu
- pravidelný spánek
- protizánětlivou stravu
- pravidelný pohyb bez tlaku na pánev
- minimalizovat stres.
Absolvoval jsem celkem 5 rázových vln a to byl podle mě obrovský gamechanger. Po několika sezeních (asi 2 – 3 ) jsem začal pociťovat velké zlepšení, kdy prakticky zmizela bolest hráze a zůstalo hlavně pálení v podbřišku, které je mnohem lépe zvládnutelné. Rázová vlna má poměrně dlouhý dojezd, takže její účinky jsou hmatatelné s několikatýdenním zpožděním.
Co mi v pozdější fázi pomohlo úplně nejvíc a myslím, že se o tom málo mluví, jsou procházky. Opravdu minimálně 2× denně alespoň 30 minut. Když jsem byl celý den někde na výšlapu nebo delší túře, často jsem skoro necítil výraznější bolest. Naopak po dlouhém sezení se to umělo výrazně zhoršit.
Kvůli práci (kancelářská krysa) jsem musel řešit i sezení:
- koupil jsem si donut polštář (často ho používají ženy po porodu nebo lidé s hemoroidy)
- pořídil jsem si i polohovací stůl do práce, u kterého můžu část dne stát
Přidat nový komentář