Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

5 tipů na zdravý a kvalitní spánek!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 345x )

Kvalitní spánek je základním stavebním kamenem zdraví, dobré kondice i pevné imunity, která je zvláště v této době velmi potřebná. V posteli strávíme až třetinu života, což odpovídá přibližně 25 letem! Jak tedy vytvořit nejlepší podmínky, abyste se probouzeli odpočatí a plní energie? Vyzkoušejte naše tipy!

Dobrá rada
shutterstock.com

1. Stop světelnému smogu! Nenechte se rušit pouličními světly ani paprsky slunce!

Takzvaný světelný smog zahaluje městské aglomerace a jejich okolí; kvůli umělým světelným zdrojům není v hustě obydlených částech země vlastně nikdy tma a to ani v nočních hodinách. Z dlouhodobého hlediska toto světelné znečištění ohrožuje zdraví obyvatel, jelikož způsobuje spánkovou deprivaci a zamezuje tvorbě melatoninu. Následkem pak může být únava, nesoustředěnost, vyčerpání, podrážděnost, porucha pozornosti... Velmi důležité je proto v ložnici dobré stínění, které zabrání proniknutí nejen světelného smogu, ale také slunečním paprskům, které zvláště v letních měsících narušují spánek.

Tip: Nepropustné zatemnění vám zajistí exteriérové stínění v podobě venkovních rolet či venkovních žaluzií s lamelami ve tvaru písmene Z, které se do sebe zaklesnou a vytvoří celistvou plochu. Díky tomu dokážou eliminovat také hluk zvenčí a snížit jej až o osm decibelů. Nejlepší zatemnění z interiérové stínicí techniky nabízí screenová roleta díky látce typu blackout a uzavření do bočních vodicích lišt.
Do rolet nebo žaluzií už umíme zabudovat i elektronické spínací hodiny nebo sluneční čidlo. V určitou dobu se pak stínění podle denní doby otevře, takže se vaše tělo může fyziologicky probudit,“ vysvětluje Jan Žižlavský ze společnosti ISOTRA, která se zabývá stínicí technikou.

Čtěte také: Kvalitní spánek ovlivňuje naše zdraví i délku života

2. Přetopená ložnice ničí klidný spánek!

Správné stínění oken má rovněž termoregulační efekt a pomáhá udržet v místnostech optimální teplotu. Venkovní žaluzie dokážou zablokovat až 90 % veškerého tepla, protože paprsky zachycují ještě dříve, než projdou sklem do interiéru. V parném létě se proto prostor nepřehřívá, v zimě zase zabraňuje tepelným ztrátám. V ložnici byste neměli příliš přetápět, snažte udržovat spíše chladnější vzduch. Ideální teplota se udává mezi 17 a 20 °C. Vzduch by měl mít také optimální vlhkost – v přetopené místnosti je příliš suchý!

Tip: Nezapomeňte před spaním důkladně vyvětrat, abyste do místnosti vnesli čerstvý vzduch. 

Čtěte také: Syndrom neklidných nohou je častou příčinou nespavosti

3. Dýchejte v noci čistý vzduch!

Alergici dobře vědí, jak je nepříjemné celou noc pokašlávat a posmrkávat a budit se ráno snad ještě unavenější, než když člověk večer uléhal do postele. Zdravý vzduch bez nečistot a alergenů je ovšem důležitý nejen pro alergiky! Věděli jste například, že v jedné matraci mohou být miliony roztočů?
„Kde v domácnosti trávíte nejvíce času, tam také ztratíte nejvíce kůže. Zde s největší pravděpodobností najdete také největší množství roztočů,“ uvádí Gem McLuckie, vedoucí vědecká pracovnice v mikrobiologii společnosti Dyson, a dodává:
„V posteli strávíme třetinu našeho života. Ve skutečnosti tedy většina z nás pravděpodobně spí v lůžku plném výkalů roztočů.“
Nezapomeňte proto matrace pravidelně čistit, lůžkoviny každý týden prát a také si pořiďte čističku vzduchu, díky které odstraníte z ovzduší škodliviny. Při výběru se zaměřte jak na výkon, tak i na druh filtrace, který čistička používá. 

Čtěte také: Alergie na roztoče se na podzim a v zimě zhoršuje

4. Vyhněte se před usnutím modrému světlu!

„Většina současných elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony, monitory počítačů, tablety a ploché televize, vyzařují vysokoenergetické modré světlo (označované zkratkou HEV). Podle odborných výzkumů je toto světlo jednou z příčin věkem podmíněné makulární degenerace. Modrá oblast světelného spektra může také přispívat k poškození sítnice,“ uvádí oční lékařka MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Také LED diody, xenonová světla a energeticky úsporné žárovky vykazují vyšší podíl modrého světla oproti tradičním „starým“ světelným žárovkám. A jak HEV souvisí se spánkem? Expozice modrého světla po setmění narušuje běžný biorytmus těla, jelikož přispívá ke zdání, že je stále den. Kromě vlivu na únavu očí tím může narušovat i rytmus spánku a mít rovněž negativní dopad na stav pokožky – buňky nedostanou „pokyn“ k přirozeným opravným procesům.

Tip: Na nejrůznější elektronická zařízení existují filtry, které dokážou modré světlo eliminovat, chytré telefony zase nabízejí nastavení nočního režimu. Ideálně se však večer elektronice úplně vyvarujte.

Čtěte také: Chrápání u dětí

5. Pořiďte si kvalitní matraci a rošt!

Pro kvalitu spánku má správná matrace klíčový vliv. V současnosti si můžete vybírat z širokého spektra matrací různých druhů. Oblíbené jsou ty z paměťové pěny, které mění svou tuhost podle tlaku a tepla lidského těla, proto se dokážou přizpůsobit na míru a jsou velice pohodlné. Moderní je rovněž studená pěna, která vyniká elasticitou, tvarovou stálostí a zajišťuje optimální proudění vzduchu, či odolná latexová matrace. Důležitý je i kvalitní rošt, který by měl společně s matrací tvořit „dream team“ – vždy je vybírejte tak, aby se k sobě hodily.

Tip: Na výběru matrace se podílí různé faktory: typ roštu, četnost využití, ale i váha či výška osoby, která na ní bude spát – pro komfortní spánek by lůžko mělo být o 20 centimetrů delší než postava. Svou roli hraje i oblíbená poloha při spánku. Odborníci doporučují si matraci před nákupem vyzkoušet, abyste zjistili, jaká je vám nejpříjemnější.

Bonusové tipy: Jak můžete podpořit zdravý spánek?

  • Mějte přes den dostatek fyzické aktivity – necvičte však před spaním, protože tím tělo aktivujete.
  • Vyhněte se před spaním konzumaci těžkých tučných jídel, sladkostí a kofeinových či energetických nápojů.
  • Kdo má problémy s usínáním, může si uvařit bylinný čaj (například z meduňky či třezalky) anebo teplé mléko.
  • Choďte si lehnout v pravidelnou hodinu.
  • Relaxujte! Pokud se vám před spaním honí hlavou spoustu myšlenek, které vám brání v poklidném spánku, vytvořte si zklidňující rituál – vyzkoušejte například meditaci, pusťte si relaxační hudbu, dejte si teplou koupel, vsaďte na aromaterapii anebo si zkuste půl hodiny před spaním číst... Každému vyhovuje něco jiného, neváhejte proto zkoušet a experimentovat, co zabere u vás!
Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce