Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nežádoucí účinek léku nebo alergie na léky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1805x )

Úměrně k vzrůstající spotřebě léků stoupá také výskyt jejich nežádoucích účinků. Nežádoucí účinky léků jsou běžné a velmi pestré, protože každý člověk odpovídá na léčbu jinak. Je ale důležité rozlišovat, zda se jedná o nežádoucí účinek léku nebo lékovou alergii.

shutterstock.com

Nežádoucí účinky léku

Nežádoucím účinkem je vedlejší farmakologické působení daného léku, který byl podán ve standardní dávce a správnou cestou (ty jsou často popsány v příbalovém letáku). Dále pak předávkování, špatná snášenlivost léku (tzv. intolerance) nebo lékové interakce, kdy dochází ke vzájemnému působení dvou i více léků. Příkladem nežádoucích účinků je například bolest žaludku nebo průjem při léčbě antibiotiky.

Léková nesnášenlivost

Při nesnášenlivosti (intoleranci) léku se nežádoucí reakce vyvine již při použití běžné dávky léku, a sice již při prvním podání léku. Příznaky intolerance mohou být stejné jako toxické reakce po podání vysokých dávek, nebo to může být zvýraznění jinak mírného nežádoucího účinku (např. útlum po antihistaminicích).

Čtěte také: Alergie na roztoče se na podzim a v zimě zhoršuje

Alergie na léky

Pouze 5–10 % nechtěných reakcí na léky má na svědomí alergie. O alergickou reakci se jedná tehdy, když imunitní systém nepřiměřeně reaguje na neškodné látky. Citlivost vůči složkám přípravku může způsobit stejné příznaky, ale netýká se imunitního systému. Nejčastějšími příznaky lékové alergie jsou kožní projevy - vyrážka, kopřivka nebo ekzém. Dále se mohou objevovat potíže dýchacích cest – alergická rýma, astma, a výjimkou nejsou ani zažívací potíže - bolesti břicha, zvracení, průjem. Nejzávažnější formou je anafylaktická reakce. První příznaky lékové alergie přicházejí většinou během 1-6 hodin po podání léčiva. Ale jsou také případy, kdy se projeví až po týdnech užívání léku.

Alergie se nejčastěji objevuje u těchto léčiv:

  • antibiotika,
  • aspirin a jiné léky proti bolesti a horečce (ibuprofen),
  • antiepileptika, preparáty proti křečím,
  • kontrastní látky a lokální anestetika.

Možnost rozvoje alergie je vyšší, je-li lék podáván často a pokud se aplikuje na kůži nebo injekčně. U přípravků podávaných ústy je pravděpodobnost nižší.

Čtěte také: Trápí vás zarudlé oči, které svědí a slzí? Na vině může být oční alergie.

Příznaky alergie na léky

Nejčastějšími příznaky jsou:

  • vyrážka, zvláště kopřivka,
  • svědění,
  • dýchací problémy,
  • otoky, především v obličeji.

Vyrážky, které se rozšíří na sliznicích (např. v oblasti úst), vyžadují rychlou lékařskou pomoc. Při výskytu dechových potíží je okamžitě nutná lékařská pomoc, tyto potíže mohou předznamenávat těžký astmatický záchvat nebo .

Anafylaktický šok (anafylaxe) je závažná alergická reakce, jejíž součástí jsou často otoky, kopřivka, nízký krevní tlak a v závažných případech také šok. Jde o stav, kdy selhává krevní oběh a může dojít i k multiorgánovému kolapsu. Proto vyžaduje okamžitou a adekvátní léčbu. Rozdíl mezi alergií a anafylaxí spočívá v tom, že anafylaxe postihuje více než jeden orgán.

Alergie na léky se někdy projeví i chudokrevností, úbytkem krevních destiček nebo úbytkem bílých krvinek. Po opakovaném vystavení účinkům léku někdy vznikne zánět cév.

Čtěte také: Alergie na chlad

Diagnostika lékové alergie

Pokud jste měli závažnější alergickou reakci na léčiva, měli byste navštívit alergologa, který vás podrobně vyšetří. Navíc vám pomůže sestavit seznam preparátů, které jsou pro vás nebezpečné, a naopak které užívat můžete.

Alergologické vyšetření by mělo být provedeno minimálně 4-6  týdnů po úplném odeznění klinických projevů. Diagnostika lékové alergie vyžaduje velmi pečlivou podrobnou anamnézu. Lékaře bude při stanovování diagnózy zajímat:

  • přesný název léčiva, včetně lékové formy
  • kdy příznaky začaly, jak dlouho trvaly, charakter příznaků
  • předchozí užívání daného léčiva, interval mezi poslední dávkou a nástupem příznaků, efekt přerušení léčby
  • všechny souběžně podávané léky i volně prodejné
  • anamnézu předchozích zdravotních potíží, včetně alergie

Po podrobné anamnéze se naplánují krevní odběry, ale ani negativní výsledek těchto vyšetření nezaručuje toleranci léku v budoucnosti. Další vyšetření, které slouží k diagnostice lékové alergie, jsou kožní a provokační testy. Tyto testy se provádějí v nemocničním prostředí s lůžkovým zařízením na vyšším pracovišti. Pokud již pacient prodělal alergickou reakci na konkrétní lék, je nutné se tomuto a všem podobným lékům vyhýbat. Zároveň by měl na tuto skutečnost vždy upozornit svého lékaře, zubaře i lékárníka.

Čtěte také: Neléčená alergie může přerůst v astma

Potíže konzultujte s lékařem

Pokud zaznamenáte při užívání jakýchkoli léků nežádoucí účinky, konzultujte věc s praktickým lékařem. Jsou-li příznaky závažné, vyhledejte ošetření ihned. Závažná anafylaktická reakce vyžaduje okamžitou intenzivní léčbu, protože jinak může být smrtelná. Ve většině běžných případů lékař pouze změní terapii, při závažnějších dopadech může navíc předepsat antihistaminika, kortikoidy nebo adrenalin. Pokud není k dispozici žádná alternativa a terapie je nevyhnutelná, doporučuje se desenzitizace. Ta probíhá tak, že se nasazují velmi nízké dávky léku, které se postupně zvyšují až do odpovídajícího terapeutického množství.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce