Inzerce https://www.lekarna.cz/top-darky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=top-darky

Celiakie

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 178496x )

Celiakie je onemocnění, kde v důsledku chronické zánětlivé reakci na lepek, neboli gluten, dochází v tenkém střevě k destrukci střevních klku s následní nedostatečnou absorpcí živin.

shutterstock.com

Bez chleba nejde žít ....

Kočka má střevo krátké, protože je masožravec. Květák nebo kedlubna by ji asi neuživili. Naopak býložravec s několika žaludky stráví ke svému prospěchu jakoukoliv bylinu.Člověk, zařazený na vrchol potravinového řetězce, všežravec, může maso i zeleninu. Co ale s obilovinami?

Müsli, těstoviny, celozrnné pečivo, doporučované odborníky na zdravou výživu, ale i slaďounké dortíky, sušenky nebo croissanty? Pro mlsné jazýčky mohou být tyto dobroty skutečným gurmánským zážitkem, ale i noční můrou. Na čem to závisí? Co je tím pomyslným jazýčkem vah? Je to záhadná látka, která dělá těsto hedvábně přilnavé a mírně lepivé – lepek. Stejná látka, která u lidí s dědičnou dispozicí vyvolává onemocnění celiakie neboli celiakální sprue.


Celiakie je onemocnění, kde v důsledku chronické zánětlivé reakci na lepek, neboli gluten, dochází v tenkém střevě k destrukci střevních klku s následní nedostatečnou absorpcí živin.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kuba
10x

Ahoj. Chci Vám předat svoje zkušenosti. Když mi celiakii dignostikovali, tak jsem to nějkaý čas 1/2 roku ingnoroval a dietu držel, tak na půl. Říkal jsem si , že když to mám celý život a nemám žádné příznaky, tak se to ted nezblázní. Postupně však začali přicházet, záněty moč, měchýře, bolesti ledvin, střev. Začali my otékat nohy, protože ledviny vylučovali nadměrné množství bílkovin. Výsledek by, že se z techto okoků uvolnily tromby a způsobily mi masivní plycní embolii. To vše přišlo poté co jsem již 2 měsíce dietu plně dodržovat. Píšu to sem proto, že v 31 jsme měl pocit, že jsem na vrcholu sil, a že toto bez problémů můj organismus ustojí. Neustál a JIPce jsem si docela poležel. Je jasné, že můj případ byl poměrně extrémní, ale je potřeba si uvědomit, že celiakie funguje u každého jinak. A vetšina doktorů Vám s jejími extrémními případy neumí pomoci a řeší tu svoji část (ledviny, střevo) a ne vaše tělo jako celek.Komplexní léčky se mi dostalo až po tom fatálním selhání plic a dnes mám pocit, že vše směřuje k dobrému konci. takže jen bacha na ní na potvoru :o)!

Hanka
3x

Ahoj, za jakým lékařem mám zajít, aby mi udělal vyšetření na celiakii???¨

WhitleyVerna20

That's good that people are able to get the credit loans and it opens up completely new possibilities.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

75%
25%
Zatím hlasovalo 220 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Další recepty vhodné pro celiatiky

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce