Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cibule kuchyňská

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 30888x )

(Allium cepa L.)



Příprava

Tak jako je široké použití cibule v boji proti nemocem, je široký i způsob, jakým cibuli použijeme. Nejčastěji je to v čerstvé formě jako přísada do jídla – teplého i studeného.
Cibulový sirup: Drobně nakrájenou cibuli zasypeme cukrem, nebo přelijeme medem, necháme stát asi hodinu, přecedíme. Užíváme po lžičkách.

Užívaná část

Cibule    (Bulbus cepae)

Sběr a sušení

Nejvhodnější dobou ke sběru je červenec a srpen. Naprosto spolehlivé období určíme podle toho, že nať začíná vadnout. Cibuli uskladňujeme na chladném místě. Má charakteristickou chuť a vůni.

Jak vypadá

Rostlina dosahuje výšky asi půl metru. Lodyha je zakončena květenstvím bílých květů. Listy jsou jasně zelené, duté. Celá rostlinka charakteristicky voní.

Kde se rostlina vyskytuje

Cibule se pěstuje na polích a v zahradách.

Co cibule obsahuje

V cibuli najdeme silice, vitamíny (především C), minerální látky (vápník, sodík, draslík, železo). Známou složkou je sloučenina zvaná aliin a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi. Obsahuje značné množství flavonoidů.

Cibule kuchyňská

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Cibule byla velmi oblíbeným lékem již ve středověku. Používala se hlavně při nachlazení a kašli, ale také jako prostředek proti střevním červům. V době nedávno minulé se používaly cibulové placky, jako obklad na hrudník při zápalu plic.

Dnes: Cibuli používáme vnitřně i zevně.

Vnitřně: U cibule si ceníme její schopnosti dezinfekční, dokáže také snižovat krevní tlak, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu, zvyšuje vylučování žluči a trávicích enzymů. Výčet obtíží, u kterých lze cibuli použít jako podpůrný prostředek je velmi široký. Jde o vysoký krevní tlak, arteriosklerózu, zvýšenou hladinu cukru v krvi – tzv. cukrovku; nejrůznější obtíže střevní, neboť optimalizuje přirozené mikroorganismy střeva. Dezinfekčních vlastností využíváme, jestliže chceme náš organismus posílit v období nachlazení a protože prchavé účinné látky se vylučují také plícemi, působí příznivě při bakteriálních nebo plísňových onemocněních dýchacích cest. Je velmi účinným rostlinným antibiotikem; působí proti střevním parazitům; snižuje krevní srážlivost. Bezprostředně po kontaktu s nemocným, který má zánět horních dýchacích cest a bolest či „škrábání“ v krku se doporučuje sníst trochu čerstvé cibule.

Zevně: Cibulovou šťávu můžeme použít na špatně se hojící rány a vředy. Po poštípaní hmyzem snížíme bolestivost, pokud pokousané místo třeme kouskem čerstvě ukrojené cibule.

Na co si dát pozor

Vynikající vlastnosti se uplatní především pokud konzumujeme cibuli v syrovém stavu.

Pozn.: Cibule je součástí originálně vyráběných přípravků. Má podobné účinky jako česnek.

Foto: Lubomír Opletal

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Čmelda
1x

Mám rád syrovou cibuli, k tomu vajíčko na hniličku s dobrým pečivem a máslem.Nejlepší cibule k jídlu je cca 5-7cm v průměru.Po tomto jídle se cítím s úlevou jak s astmatem tak se zažíváním,VKT.

Jakoc
1x

Cibule je výborná věc. Doplňující článek k cibuli najdete i zde.

Jakoc
2x

http://sezonka.cz/cibule/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce