Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hypertenze - vysoký krevní tlak

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 668980x )

Problémem arteriální hypertenze je, že nemá žádné charakteristické příznaky. Dlouho tudíž nemusíte o svém onemocnění vědět a vysoký TK je zjištěn náhodně nebo až v době komplikací.

shutterstock.com

První pomoc

O první pomoci v případě arteriální hypertenze vlastně mluvit nemůžeme, protože to je chronické neakutní onemocnění. Jen v případě vzniku tzv. hypertenzní krize, která je charakterizovaná náhlým výrazným vzestupem TK s hodnotami diastolického TK nad 140 mm Hg, je nutná okamžitá hospitalizace na jednotce intenzivní péče. Pokud si tedy doma naměříte takto vysoký TK anebo budete mít příznaky svědčící pro tuto komplikaci (silné bolesti hlavy, náhlé poruchy zraku, akutní dušnost), tak ihned volejte lékařskou pomoc!

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ladislav
45x

Již více jak dva roky užívám léky na snížení vysokého tlaku. Součástí této léčby je i užívání léku Betaloc zok s denní dávkou 12,5 mg. Někde jsem se dočetl, že tento lék má vliv na sexuální aktivitu. Je pravdou, že její snížení pozoruji a jediné co pomáhá je viagra. Jenže se mi to zdá složité a taky dost drahé. existuje nejaké jiné řešení. léčby. děkuji.

Martin
16x

Mněl jsem tan sám problém ale s jiným preparátem. Po konzultaci s mou lékařkou mi předepsala ENAP 10mg. ráno a večer a při potížích TENZIOM9N 12,5mg. A problémy už v tomhle směru nemám. Není to sice 100% ale 80% je ůspěch.

pavel
9x

na potenci i na kr.tlak je arginin.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 89. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce