Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Klíšťová encefalitida

(MUDr. Jiří Hančil | přečteno: 318237x )

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

shutterstock.com

Časté otázky

Mám chatu na Slapech, ženu, tchyni a tři děti. Nemám chatu radši prodat? Bojím se klíšťovky ale když tam rostou takové krásné houby a berou tam ryby.
Chatu neprodávejte, doma ve městě byste s rodinou nevydrželi. Nechte se očkovat, ale nejenom děti, ale všichni a nešetřete!! Případné komplikace bývají těžší a častější u dospělých než u dětí.

Před týdnem jsem chytil klíště na pískovně v Poděbradech a teď mi je nějak šoufl, mohla by to být klíšťovka?
S největší pravděpodobností nemohla, pokud je Vám pouze zle od žaludku a nemáte horečku. V této lokalitě se klíštata infikovaná klíšťovkou nevyskytují. Protože ale jezdíte na chatu ke Karlštejnu, omezte námahu na 14 dnů.

Když se postříkám repetentem klíšťata na mně nepůjdou a klíšťovku nedostanu!?!? Je to podstatně levnější nežli očkování.
Repetent Vás v žádném případě spolehlivě neochrání. Očkování ano!!!

V neděli jsem byl v lese na houbách. V mlází jsem zjistil, že po mě lezlo několik klíšťat. Mohl bych dostat klíšťovku?
Pokud po Vás klíšťat pouze lezla a nepřisála se, potom určitě nikoli. K tomu aby vás mohla klíšťata infikovat, je třeba, aby byla přisátá a to ještě určitou dobu. Co se týče klíšťovky můžete být zcela klidný.

V dětství jsem prodělal zánět mozku. Můžu dostat klíšťovku?
To se nedá s určitostí okamžitě říci. Jestliže to byla opravdu klíšťova, potom budete mít i nyní účinné protilátky. Navštivte svého lékaře, který Vám odebere krev na jejich vyšetření. V případě, že budete mít protilátky pozitivní nemusíte se klíšťovky bát.

Jsem učitelka. Byla jsem s dětmi tři týdny na škole v přírodě. Během této doby jsem měla dvakrát klíště. Po návratu domů jsem onemocněla klíšťovkou. Může to být nemoc z povolání?
Pokud se Vaše tvrzení o klíštěti během pobytu na škole v přírodě dá dokázat, potom máte velkou šanci na uznání nemoci z povolání. Jediný zádrhel by mohl být v tom, kdybyste trvale bydlela v místě, kde se klíšťova běžně vyskytuje (například na Slapech). Ale i tak by byla Vaše šance na uznání velká.

kapitola
Diskuse k článku
Typek

jaky je puvodce?

nikola
2x

Stala se mi hodně nepříjemná věc. Byla jsem na procházce po lese, kde se evidentně nacházelo hodně klíšťat. Po příchodu domů jsem zjistila, že jich mám rovnou 6. Mám strach jestli se mi to nemůže přivodit něco. Jsem z Ostravska a nemám tušení jaké jsou tu možnosti nákazy.

Jana
2x

Dobrý den Nikolo, doporučuju okamžitě jednat, borelióza je velice nebezpečná, moje mamka ji bohužel má , takže vím, o čem hovořím. Je nutné zajít k lékaři a léčit se preventivně antibiotiky, záleží také jestli na místě je nějaké zčervenání kůže. Postupně bohužel může dojít až k syndromu únavy, či problém kostí a svalové kůže. nechci strašit, ale raději zajďete k lékaři. V případě dotazu mě klidně kontaktujte [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 21. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Hmyz útočí, braňte se

Více než tři tisíce lidí ročně v zemi onemocní lymskou borreliózou, zhruba šest stovek klíšťovou encefalitidou.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce