Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Mýty a fakta o spánkové apnoe

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8547x )

Syndrom spánkové apnoe je onemocnění, které se projevuje pauzami při dýchání v průběhu spánku, což může vést k vážným zdravotním problémům a v některých případech dokonce až k ohrožení života. Jaké mýty kolují o této spánkové poruše a jak je to doopravdy?

shutterstock.com

Syndrom spánkové APNOE je onemocnění patřící mezi poruchy spánku. Je charakterizováno poruchou dýchání a projevuje se zástavou dechu v průběhu spánku. Provází je chrápání a nedostatek kyslíku (O2). Zástavy dechu bývají delší než 10 sekund a bývá jich víc než 10 za hodinu. Příčinou spánkové apnoe je opakované zúžení až uzavření horních dýchacích cest nebo hltanu. Poruchy mají za následek velkou únavou přes den, někdy je doprovází silné bolesti hlavy. U pacientů se navíc zvyšuje riziko cukrovky, obezity, infarktu a cévní mozkové příhody. Existují i další rizika. Nemocný může usnout při řízení automobilu a způsobit nehodu. Pokud ale začnete spánkovou apnoe léčit, můžete předejít nebo zmírnit některé z těchto problémů.

Spánková apnoe je jen pouhé chrápání

Mýtus!
Chrápání může být příznakem spánkové poruchy, ale mezi apnoe a chrápáním je velký rozdíl. Při syndromu spánkové apnoe dochází k dechovým poruchám, či lépe řečeno dechovým pauzám, které již mohou představovat zdravotní komplikaci. Pokud totiž počet dechových pauz nebo časových úseků se sníženou ventilací dosáhne určitého počtu a délky trvání tak, dojde ke snížení saturace krve kyslíkem, a následkem toho ke snížení prokrvení životně důležitých orgánů, zejména mozku a srdce.  Oproti tomu chrápání lze charakterizovat jako nepříjemný zvukový fenomén.

Čtěte také: Syndrom spánkové apnoe je třeba odlišit od pouhého chrápání

Spánková apnoe není žádný velký problém

Mýtus!
Všechny přerušení spánku si vybírají daň na těle i na duši. Pokud se tento zdravotní problém neřeší, může dojít k pracovnímu úrazu, autonehodě, srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici.

Čtěte také: Poruchy spánku nelze dlouhodobě podceňovat

Blokuje vaše dýchání

Fakt!
Nejběžnějším typem tohoto onemocnění je obstrukční spánková apnoe. Dochází k ní, když jazyk, mandle nebo jiné tkáně v zadní části krku blokují dýchací cesty. Když se pak pokoušíte nadechnout, vzduch nemá kudy projít. Centrální spánková apnoe je méně častá. V tomto případě mozek nesignalizuje tělu, že už se má nadechnout.

Spánková apnoe postihuje pouze staré lidi

Mýtus!
Apnoe se sice častěji vyskytuje po čtyřicítce, postihuje však lidi všech věkových kategorií. Větší předpoklad, že se rozvine i u vás vzniká, pokud trpíte nadváhou.

Alkohol vám pomůže se spánkem

Mýtus!
Po pár skleničkách se sice můžete cítit ospale, váš spánek ale nebude kvalitní. Alkohol uvolňuje svaly v zadní části krku. Tím se dýchací cesty jednodušeji zablokují, zvláště u lidí, kteří trpí na apnoe. Tabletky na spaní mají stejný účinek.

Spánková apnoe je u dětí vzácná

Mýtus!
Obstrukční spánková apnoe je běžná i u dětí, postihuje jedno z deseti dětí. Ve většině případů jsou její příznaky pouze mírné a dítě z ní může vyrůst. Některé děti však mohou mít kvůli apnoe problémy s chováním, případně vážné zdravotní problémy.

Čtěte také: Spánková apnoe - vyšetření v domácích podmínkách

Při spánkové apnoe pomůže, pokud zhubnete

Fakt!
Příznaky apnoe se mohou zlepšit, pokud při nadváze shodíte byť jen pár kilo. Také pomáhá přestat kouřit, a proto se zeptejte na léčbu, která může pomoci.

Při spánkové apnoe pomůže, pokud budete spát na boku

Fakt!
Pokud spíte na zádech, gravitace tlačí tkáně v krku směrem dolů, kde je větší pravděpodobnost, že zablokují vaše dýchací cesty. Proto spěte raději na boku, čímž zprůchodníte hrdlo. Existují polštáře na spaní na boku.

Čtěte také: Špatně spíte? Je na čase navštívit lékaře.

Při spánkové apnoe může pomoci náustek

Fakt!
Zubař vám může předepsat náustek nebo přístroj na ústa, který vám umí pomoci v případě mírné apnoe. Přístroj je vyráběn na míru, přičemž upravuje polohu vaší dolní čelisti a jazyka. Na noc si náustek jednoduše nasadíte tak, abyste během spánku měli volné dýchací cesty.

Spánková terapie CPAP je efektivní léčba

Fakt!
Pomocí přístroje je do obličejové masky vháněn vzduch pod tlakem. Přístroj pro spánkovou CPAP terapii ukáže, jaký tlak je pro daného pacienta nejlepší, aby se poklesy hladiny kyslíku a zástavy dechu objevovaly co nejméně. Pacient pak doma spí se speciální maskou napojenou na přetlakový přístroj. Jde o nejběžnější a efektivní léčbu u dospělých s s mírnou až závažnou formou obstrukční spánkové apnoe.

Pro odstranění spánkové apnoe je nejjistější chirurgický zákrok

Mýtus!
U některých lidí dokáže operace apnoe vyléčit. Dobrým příkladem jsou děti se zvětšenými mandlemi, které blokují jejich dýchací cesty. Lékař může mandle odstranit a problém se vyřeší. U některých dospělých se mohou příznaky apnoe po chirurgickém zákroku zlepšit. Není to však vhodné řešení pro každého. Než zvolíte tuto cestu, zeptejte se lékaře na výhody a nevýhody takovéto operace.

Spánková apnoe je onemocnění zhoršující kvalitu života těchto nemocných. Je tedy žádoucí na toto onemocnění pomýšlet již u lékařů v první linii a nemocné s podezřením na spánkovou apnoe odesílat k vyšetření do spánkové laboratoře a zajistit tak jejich včasnou léčbu a předcházení komplikacím.

Zdroj: www.webmd.com

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce