Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nekonečný příběh: hubnutí

( Renata Vyšínová | přečteno: 19216x )

Kolikrát za život už jste zkoušeli zhubnout? Jestli vám na počítání nestačí ani prsty na rukou, jste přesně "případ" pro nás. Chceme spojit věčné dietáře a najít způsob, jak tentokrát uspět. Pozveme na pomoc ty, kteří opravdu zhubli - a co víc, kteří si svou váhu zatím udrželi. Prozradí vám své fígle. Tak co, jdeme do toho?

shutterstock.com

Základem úspěšného hubnutí je dostatečná odměna

K hubnutí byste si měli najít ten správný důvod. Ať už jsou motivací hubnutí těsné oteplovačky, vyčítavý pohled lékaře při měření tlaku, vidina maturitního plesu dcery, na kterém byste měli zazářit na parketě ve společenském (a ideálně zapnutém) saku…

Proč hubnout, to bychom tedy měli. Kdy hubnout? Nejlepším časem je „hned“.  Čekat na pondělí, na zítra, na kdykoli… je zbytečné. Jediné, co by mohlo tento termín posunout, je vaše momentální psychická nepohoda. Jestliže jste právě týden po rozvodu, musíte řešit problém v práci nebo nepříjemnosti v rodině, pak nezačínejte. Hubnutí jde nejlépe v době, kdy jste v klidu a pohodě.

Další kardinální otázkou je rozhodnutí kolik vlastně chceme nebo potřebujeme zhubnout. „Aby bylo hubnutí úspěšné a psychicky i fyzicky zvládnutelné, je nutné si stanovit reálný cíl. Ten je u zdravého člověka maximálně tvoří 0,5–1 kg týdně. Cíl je dobré si stanovit na několik týdnů či měsíců dopředu a co nejdříve jej začít plnit,“ vysvětluje psycholog PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.

Pokud to přeženete a váš cíl bude nereálný, je to prý předem ztracené. Pokud se to nepodaří, budete mít pocit selhání a viny, což byste mohli mít tendenci zajíst… no a jo-jo efekt je potvora, která vám celé úsilí pokazí.

Změňte svůj přístup k jídlu

Prvním krokem při hubnutí je změna vztahu k jídlu. Ten nevyvážený vztah k jídlu se projevuje například tendencí k přejídání, extrémně rychlou konzumací jídla nebo kompenzací stresu jídlem. PhDr. Klimeš v těchto případech doporučuje: „Nandat si na talíř pouze přiměřenou porci, tu sníst a nepřidávat si. Rychlí jedlíci by měli zkusit zpomalit tempo například porcováním stravy na malé kousky, či stravováním pomocí čínských hůlek.“

Možná, že také patříte mezi „bezmyšlenkovité jedlíky“. Jsou to ti, kteří si při sledování televize ani nevšimnou, že spořádali pytel brambůrek, na kolečka pokrájenou klobásu a misku arašídů. Právě takovým psycholog doporučuje si na stůl nic nedávat. My doporučujeme si tam nastražit talíř s plátky okurky a na proužky nakrájenou mrkví…

Čtěte také: Chcete zhubnout? Začněte jíst

Jak vydržet?

Na začátku hubnutí mívají lidé motivace k hubnutí většinou dost. Problémem však bývá rychlá ztráta motivace během diety a laické chyby na začátku diety, například hladovění, které vede k extrémní mu tzv. vlčímu hladu, který není dlouhodobě ovladatelný silou vůle. „Hodně motivovaní lidé, někdy je lze označit až za přemotivované, se častěji pouštějí do drastických diet. Ty jsou většinou zdraví škodlivé a navíc bývají následovány jo-jo efektem,“ říká PhDr. Klimeš.

Čtěte také seriál: Existuje opravdu účinná dieta? Najděte ji s námi

Jak si tedy motivaci udržet? „Předpokladem pro udržení motivace nejen k hubnutí jsou tři jednoduché zásady. Měli byste si klást reálné cíle, nepouštět se do redukce váhy zbrkle a zároveň poznat, jak váš organismus a psychika reagují na jídlo,“ vysvětluje PhDr. Klimeš.

Pár rad, jak nevzdat dietu:

  • Najděte si za radost z jídla jinou radost – vraťte se k již odloženému koníčku, choďte do kina, začněte pěstovat želvy nebo množit kaktusy.
  • Za každý úspěch se odměňte – dopřejte si kino, masáž, kadeřníka nebo prostě jen večer s oblíbenou knihou.
  • Zařaďte do svého programu fyzickou aktivitu - lhostejno jestli je to "jen" cesta pěšky do práce, posilovna nebo plavání.
  • Netajte svou dietu, naopak o ní řekněte každému ve svém okolí – i kdyby vás nehlídali, bude vám „hloupé“ ji před nimi porušovat.
  • Pokud máte stres, neřešte ho jídlem. Prý je lepší vytlouct ho na hodině boxu nebo jinak „vypustit páru“. V této souvislosti i odborníci doporučují i sex, takže tuto radu po nich také rádi opakujeme.
kapitola
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce