Pečivo má v jídelníčku své místo

(2. července 2015, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3928x )

Bílé pečivo nám slepuje střeva, bezlepková dieta je nejlepším řešením na všechny zdravotní neduhy… Tyto a různé jiné mýty o pekařských výrobcích vyvrací odborníci z Fóra zdravé výživy. Kromě toho upozorňují na fakt, že chléb a pečivo mělo a má své místo ve vyváženém jídelníčku.

shutterstock.com

Obiloviny a pekařské výrobky provázejí náš jídelníček od nepaměti, i když je jejich konzumace ovlivněna různými trendy a módními vlnami. Jsou důležitým zdrojem sacharidů, mohou poskytovat důležité vitaminy, minerální látky a vlákninu. Na druhou stranu ale přijímáme jejich prostřednictvím větší množství soli a v některých případech i cukru a tuku.
„Pečivo má v jídelníčku své místo, důležitý je však jeho výběr a v neposlední řadě i konzumované množství,“ uvádí Mgr. Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy. Výběr pekařských výrobků by měl korespondovat s individuálními potřebami každého z nás. Bohatou nabídku bychom měli využívat k pestré skladbě našeho jídelníčku, to znamená střídat jednotlivé druhy.
„Stejně jako ve všem platí pravidlo umírněnosti, není tedy správné, aby pečivo bylo dominantní složkou jídelníčku. Správná volba při nákupu má dvě pravidla – vybíráme podle složení a preferujeme menší velikost,“ dodává Mgr. Starnovská. 

Právě výběr pekařských výrobků není vždy úplně jednoduchý, což potvrzuje i prof. ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy:
„Poměrně dobře je možné orientovat se ve výrobcích balených. Výrobce musí na obalu vždy uvést surovinové složení, které je uvedeno v sestupném pořadí (na prvním místě je vždy surovina, které výrobek obsahuje nejvíce) a ve výčtu musí být všechny suroviny, které výrobek obsahuje.“ Na většině výrobků najdeme tabulku nutričních hodnot, která nám může výběr také usnadnit (např. i obsah cukru a tuku u jemného a trvanlivého pečiva). U nebalených pekařských výrobků je výběr složitější.
„Můžeme říci, že nutričně výhodnější druhy jsou tmavší, neplatí to však beze zbytku, protože se může jednat o výrobek, který je přibarvený (karamelem, častěji ale praženými obilovinami). V případě, že kupujeme nebalené pečivo či chléb, informace o složení by nám měl podat prodávající personál,“ dodává prof. Dostálová.

Odborníci se často setkávají i s tápáním veřejnosti v názvosloví jednotlivých výrobků – celozrnné, vícezrnné, speciální apod. jsou názvy, kterými mohou být výrobky nazývány pouze po splnění určitých podmínek.

Řada otazníků je také okolo lepku a bezlepkové diety, která je aktuálním módním trendem. K jejímu dodržování se přiklání i řada známých osobností, a to bez zjevné příčiny.
„V současné době dobrovolně vylučuje lepek ze stravy asi 1/3 Američanů v domnění, že jim bezlepková dieta pomůže zhubnout nebo vyřešit jejich zdravotní obtíže.  Podobné snahy můžeme pozorovat i u nás,“ uvádí doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., člen Fóra zdravé výživy a dodává:
„Existují onemocnění, u kterých je bezlepková dieta základním léčebným prostředkem, často je při nich třeba dietu dodržovat celoživotně. Pokud se ale jedná o preventivní dodržování této diety, nepodařilo se vědecky prokázat, že by takovéto počínání mělo nějaký zdravotní benefit.“

Přečtěte si také

Vejce – jíst či nejíst?

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

Tuky napříč životem


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Znáte hladinu cukru ve vaší krvi?

Zatím hlasovalo 105 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Odborník radí: Ve zralém věku se dietám raději vyhněte

Po vánočním klidu a svátečním hodování volí mnoho lidí v prvních měsících nového roku raději půst s vidinou rychlého shození přebytečných kil. Těch se často zbavují nezdravou cestou bez ohledu na vlastní organismus.

Proč je pro někoho jídlo nebezpečné?

Každý dvacátý Čech se musí vzdát potraviny, která je pro jeho zdraví nevhodná. Jestliže neodolá, čekají ho nepříjemnosti.

7 častých mýtů o výživě

Je vhodné vyřadit z jídelníčku lepek, mléko, palmový olej a veškerá éčka a je to vůbec možné? Diskuse o zdravé výživě jsou všudypřítomné, protichůdné a zaznívá v nich i spousta mýtů.

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.