Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Přirozený porod po císařském řezu: Kdy je tato možnost reálná?

(MUDr. Richard Sabol | přečteno: 78729x )

Pravidlo amerického profesora gynekologie a porodnictví E. B. Craigna z počátku minulého století "Once a Caesarean, always a Caesarean." (jednou císařem, vždycky císařem) platilo dlouhá desetiletí. I dnes je někdy vhodnější volit znovu císařský řez, ale pro zdravé ženy s jednočetným těhotenstvím a odhodláním rodit přirozeně není cesta ke spontánnímu porodu zavřená.

shutterstock.com

Současné vedení porodu císařským řezem s celou kaskádou přesně definovaných postupů má natolik dobré výsledky a minimální vliv na další reprodukční funkce ženy, že výskyt komplikací je v našich podmínkách naštěstí nízký. Následující těhotenství probíhá většinou bezproblémově a porod není zdaleka nutno ukončovat opět císařským řezem. Důležitou roli při plánování strategie porodu po císařském řezu hraje komunikace s lékařem, porodníkem, v ideálním případě na úrovni ambulantního gynekologa. Zvolený postup by měl být výsledkem dialogu a kompromisem mezi přáním a představou ženy, rodičky, a zkušenostmi a doporučením moderní medicíny.

kapitola
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Vanda

já rodila císařem za použití pumpičku, abych necítila bolest a nemůžu si stěžovat, bolest nebyla vůbec, jelikož mi pumpa vedla analgetikum do rány po dobu 3 dnů a vyšlo mě to jen na 4000


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Fyziologický porod

Porod je děj, při kterém je plod vypuzen z mateřského organizmu a oddělí se od matky. Začátek porodu se počítá od doby, kdy se děloha začne pravidelně stahovat a začnou se otevírat porodní cesty. Za konec porodu se považuje vypuzení placenty. Pro rodičku bývají obvykle známkou začínajícího porodu pravidelné stahy dělohy, někdy začíná porod odtokem zkrvavělého hlenu nebo odtokem plodové vody. Zda porod již opravdu začal je možné stanovit pouze vyšetřením.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce