Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přirozený porod po císařském řezu: Kdy je tato možnost reálná?

(MUDr. Richard Sabol | přečteno: 78759x )

Pravidlo amerického profesora gynekologie a porodnictví E. B. Craigna z počátku minulého století "Once a Caesarean, always a Caesarean." (jednou císařem, vždycky císařem) platilo dlouhá desetiletí. I dnes je někdy vhodnější volit znovu císařský řez, ale pro zdravé ženy s jednočetným těhotenstvím a odhodláním rodit přirozeně není cesta ke spontánnímu porodu zavřená.

shutterstock.com

Jak dlouho počkat s otěhotněním?

Jizva pracuje ještě několik měsíců po porodu a kvalita "dozrání" jizvy určuje její pevnost. Proto je rozumné u žen, které rodily císařským řezem, naplánovat následující těhotenství s určitým časovým odstupem od samotné operace a nechat tak dostatek času na zhojení rány, vytvoření pevné jizvy a přípravu děložní sliznice na přijetí nového těhotenství. Za vhodný časový odstup císařského řezu a následujícího otěhotnění se dnes považuje minimálně 6 až 12 měsíců po jednom a 12 až 24 měsíců po dvou císařských řezech. Konkrétní časový odstup závisí na průběhu předchozích císařských řezů, výskytu komplikací v průběhu operace, výskytu infekčních či krvácivých komplikací v pooperačním resp. poporodním období , které můžou poukázat na nekvalitní zhojení rány na děloze.

kapitola
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Vanda

já rodila císařem za použití pumpičku, abych necítila bolest a nemůžu si stěžovat, bolest nebyla vůbec, jelikož mi pumpa vedla analgetikum do rány po dobu 3 dnů a vyšlo mě to jen na 4000


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce