Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

V létě si dávejte pozor na citrusové vůně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6167x )

Vlivem zvýšené intenzity slunečních paprsků se v létě u lidí častěji objevují popáleniny, alergické reakce a podráždění pokožky. Vyrážky ale mohou vznikat také důsledkem kombinace slunečních paprsků a látek obsažených v kosmetice. Parfemace výrobků trápí podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele Evropské komise až 16 % ekzematiků. O vzniku alergických reakcí i o složení přípravků na léto se v komentáři rozpovídal dermatolog Tomáš Kampe.

shutterstock.com

V letních měsících často vznikají na pokožce alergické reakce či podráždění vlivem některé látky obsažené v kosmetickém přípravku. Často je na vině parfemace produktů, která jim dodává charakteristickou vůni. Látky jsou součástí parfémů, ale i kosmetiky, čisticích prostředků nebo změkčovadel. Většinou se jedná o přirozené nebo synteticky odvozené sloučeniny, které způsobují problémy jako je vyrážka, zarudnutí nebo otok.

Vyhněte se hořkému pomeranči či limetě

Obzvláště v létě by se citliví jedinci měli vyhýbat některým esenciálním olejům, které mohou v kombinaci se sluncem způsobit nepříjemné reakce. V kosmetických produktech se podle statistik objevuje více než 2500 vůní. Mezi zavedené alergeny se podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele řadí 54 jednotlivých vůní a 28 esenciálních olejů. Dalších 26 chemikálií bylo zařazeno mezi pravděpodobné alergeny a 35 chemikálií a 13 přírodních látek mezi možné alergeny. V létě jsou oblíbené zejména citrusové vůně, které působí lehce a svěže. Právě u nich ale může nastat velké riziko vzniku nepříjemných reakcí na pokožce. Mezi toxické látky patří například limeta, hořký pomeranč či bergamot. Citlivé na sluneční záření jsou pomeranč, citron, tangerinka a mandarinka. Potenciální nebezpečí představuje i skořice, šalvěj, pačuli nebo cedr. Rostlinné extrakty bývají často uváděny pod latinským názvem, číst etikety je proto nezbytné. Hlavně se nenechte mýlit označeními jako je hypoalergenní nebo přírodní, protože i tyto produkty obsahují alergeny zcela běžně. Naopak dobrou volbou je například levandule, eukalyptus nebo máta, protože mají hojivé a protizánětlivé účinky. Mohou se tedy užívat i během slunění.

Čtěte také: Užijte si slunce bez sluneční alergie

Jak rozlišit alergii od podráždění?

Kombinací působení slunečního záření a kosmetických přípravků můžou na pokožce vzniknout projevy podrážení. Tato reakce mají velmi podobné projevy jako alergie na sluneční záření, proto je mnoho lidí mylně zaměňuje. Původcem podráždění pokožky nemusí být slunce samotné, ale jeho kombinace s kosmetickými přípravky. Například i opalovací krémy často obsahují vonné a konzervační látky, na které může pokožka nepřiměřeně reagovat. Oproti tomu podráždění kůže způsobené sluneční alergií se objevuje pouze na místech, která byla vystavena slunci. Nejčastěji na krku, rukou, ramenech. Kosmetické přípravky dokážou vyvolat svědění a otoky na větší ploše těla. Tedy i na místech, která jste krémem nenamazali. K podráždění pokožky může dojít i pouhým nadměrným použitím kosmetického produktu, nejčastěji bývá na vině mýdlo nebo šampon. Kůže začne praskat a je vysušená. Náchylné jsou především partie s tenkou vrstvou kůže, kožní záhyby, oční víčka a tvář.

Čtěte také: Projevy alergie můžete zmírnit přírodní cestou

Alergická reakce na nějakou složku kosmetického přípravku se na rozdíl od podráždění neprojevuje na kůži ihned, ale třeba až několik hodin či dnů po použití produktu. Není proto jednoduché určit příčinu potíží. Imunitní systém bojuje proti infekci, kterou vyvolává kosmetická složka. Mezi projevy alergie patří svědění, bolestivá kůže, začervenání a vznik šupinek. Jakmile se alergenu vyhnete, příznaky by měly za několik dnů polevit. Reakce se navíc zpravidla objevuje až tehdy, kdy je tělo alergenu vystaveno více než jednou a spíše opakovaně. To znamená, že alergie nevzniká pouze na nově zařazené kosmetické přípravky, ale i na ty, které používáme dlouhodobě.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce