Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vitamin E (tokoferol)

(MUDr. Magdaléna Patočková | přečteno: 50397x )

Malý balíček arašídů či hrst mandlí by měla dospělému člověku dodat dostatek vitamínu E - jednoho z nejdůležitějších antioxidantů, tedy látek, které chrání buňky před poškozením.

Arašídy

Proč veverky nemají infarkt

Malý balíček arašídů či hrst mandlí by měla dospělému člověku dodat dostatek vitamínu E - jednoho z nejdůležitějších antioxidantů, tedy látek, které chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Volné radikály poškozují různé sloučeniny, které tvoří stavební kameny buněk či pracují jako enzymy.

K čemu všemu je dobrý

Kromě již zmiňované významné antioxidační funkce zvyšuje detoxikační schopnost jater (pomáhá lépe odbourávat škodliviny), ovlivňuje tvorbu červených krvinek, účastní se obnovy a růstu svalové a dalších tkání. Pravděpodobně snižuje výskyt kardiovaskulárních akutních příhod (infarktu, mrtvice). Pouze částečně jsou potvrzeny informace o jeho preventivním vlivu na některá nádorová onemocnění.

Vitamin E v potravinách

Vitamin E je rozpustný v tucích. Získáte ho především z rostlinných olejů, ořechů, semen (slunečnice, sezamová semena) či pšeničných zrn, sóji, máku. Mnoho vitamínu E je v naklíčených semenech.

Když je ho málo

Nedostatek vitamínu E se projeví zkrácením doby přežívání červených krvinek, poruchou funkce vaječníků a varlat. Může dojít až k neplodnosti. Dále se mohou objevit poruchy nervů a svalů, poruchy chůze a snížení obranyschopnosti organismu. Příčinou nedostatku vitamínu E mohou být také poruchy vstřebávání tuků či chronická onemocnění jater.

Když je ho příliš

Pokud byste zkonzumovali dávku vyšší než tři gramy, může se dostavit nevolnost, průjem, únava a svalová slabost. Celkově je ale vitamín E málo toxický. Dlouhodobé užívání vysokých dávek však může vést ke zhoršenému vstřebávání vitamínu K a tím ke snížení krevní srážlivosti.

Optimální dávky

  • Denní doporučená dávka pro dospělé = 10 mg pro muže, 8 mg pro ženy.
  • Denní doporučená dávka pro děti ve věku 11-14 let = 8 mg, 7-10 let = 7 mg, 4-6 let = 6 mg, 1-3 roků = 5 mg
  • Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 10 mg
  • Někteří autoři doporučují i daleko vyšší dávky, až 100 mg na den. Pro léčbu mnoha onemocnění se předepisuje 200 - 800 mg na den.
  • Pokud se rozhodnete užívat vitamin E, můžete si vybrat v mnoha potravinových doplňků. Obtíže, které by vás vedly k jeho užívání, doporučujeme konzultovat s lékařem.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Šady

Všude čtu jakou moc má vitamín E,ale tam hlavně kde má být účinný,mi nepřipadá.Kupoval jsem ho otci.protože je ze staré školy,a konzumuje tučná jídla neomezeně,a nedá si říct.Proto to sním myslím dobře a vitamín E mu dám a mám větší jisotu jeho zdraví.Ale! Manželce nefungují vaječníky,jak by měly.Užívala vitamin E.Dost tedy kouří,ale která nekouří a otěhotní.Moje setra kouří taky,a žádný vit E neužívala.Tak tomu už manželka nevěří a leží doplňky v šuplíku.

Ramon S
1x

Nebojte se použít extrémní dávky ... vitamíny nemají z 99% vedlejší účinky Vitamínem C se dá léčit rakovina, ale farmaceutické firmy to odmítají protože jim to kazí kšefty se smrtí


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce