Zelený čaj

( aktualizováno 25. listopadu 2006, Redakce | přečteno: 31718x )

Zelený čaj je používán jako tekutina, pochutina i cenný lék. Pro mnohé je konzumace zeleného čaje doslova rituálem. Jeho účinkům jsou přisuzovány až metafyzické významy.


Příjemný lék

Zelený čaj je používán jako tekutina, pochutina i cenný lék. Pro mnohé je konzumace zeleného čaje doslova rituálem. Některým jeho účinkům jsou přisuzovány až metafyzické významy. A jaký je pohled lékařské vědy?

Co všechno obsahuje

Z hlediska léčebného působení jsou nejvýznamnější složkou zeleného čaje tzv. polyfenolové antioxidanty. Jejich význam byl objeven poměrně nedávno a dosud nepřestává narůstat.

Kromě antioxidantů obsahuje zelený čaj také kofein, teofylin, třísloviny, minerály a bílkoviny.

Kde ho najdeme

Pokud bychom zatoužili okusit chuť zeleného čaje přímo u zdroje, museli bychom se vypravit do Číny nebo do Indie. Pěstování, sklizeň i příprava nápoje má v těchto zemích tisíciletou tradici. Mnoho Evropanů tak po návratu z orientu nadobro zavrhne konzumaci čaje z klasických papírových sáčků a vyhledává již jen skutečně kvalitně připravené nápoje čajoven.

Příznivé účinky čaje

Antioxidační látky ze zeleného čaje nám pomáhají chránit velmi důležité součásti našich buněk – genetickou informaci. Významně tak snižují například riziko vzniku nádorových onemocnění. Před nežádoucí oxidací chrání i částice krevního cholesterolu. Brání tak i rozvoji aterosklerotického postižení tepen (ucpání v důsledku ukládání tuků do cévní stěny).

Upozornění

Z hlediska obsahu antioxidačních látek v nápoji je velmi důležitá samotná příprava čaje. Svou roli hraje použitá nádoba, teplota vody i doba louhování.

K čemu nám může posloužit

Zelený čaj působí blahodárně na mnoha úrovních našeho těla. Třísloviny podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení i zpracovávání potravy. Díky kofeinu a teofylinu zajišťuje lepší prokrvení orgánů a stimulaci nervového systému. Přináší úlevu od astmatu. Díky vysokému obsahu minerálů, např. fluoru, působí proti vzniku zubního kazu.

Daleko nejvýznamnější je však jeho antioxidační působení. Dostatečný příjem zeleného čaje, tj. nejméně dva šálky denně, snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění. Potlačením rozvoje aterosklerózy snižuje i riziko srdečně-cévních onemocnění jako je srdeční infarkt a mozková mrtvice.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Awen

Potrebovala bych vedet,proc se caj nesmi sladit a kyselit.Ja caje zboznuju,ale bez medu a citronu mi nechutnaji..

leeloo
1x

Pokud vím tak se sladit smí. To se říká kvůli zdraví. Samozřejmě sladit medem je nejzdravější (do vlažného čaje). Ba naopak si myslím že med tu chuť čaje ještě zvírazní. Takže je ještě chutnější. K citronu ti toho moc nepovím, ale já bych si ho do kvalitních sypaných čajů nedala, to je škoda ne. Zkus treba citronovou trávu ta má taky vit. C. Zkus treba http://www.a uria.cz/ a kdyz budes mit dotazy oni ti rádi poradí.

esp_ep

Ahoj měl by někdo zájem o čaje z Japonska - jedná se o kvalitní čaj, dovezený přímo z japonska! Mecha: http://aukro.cz/kvalitni-japonsky-zeleny-caj-kuradashi-mecha-50g-i1503148466.html Gyokuroko: http://aukro.cz/kvalitni-japonsky-zeleny-caj-kuradashi-gyokuroko-i1498653336.html


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Znáte hladinu cukru ve vaší krvi?

Zatím hlasovalo 120 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Koenzym Q10

Koenzym Q10 je jednou z nejdůležitějších látek, vyskytujících se v živočišných buňkách. Je nezbytný pro oxidoredukční reakce a funguje jako reaktivátor buněčné energie.

Listnatec ostnitý

Větvičky listnatce byly používány jako metlička k čištění řeznických špalků. Odtud i jeho anglické synonymum - Butcher's Broom (řeznický smeták).

Jablečný ocet

Ocet všichni dobře známe. Neobejde se bez něj snad žádná kuchyně. Jablečný ocet ale užijeme nejen v kuchyni. Používá se již po staletí jako tradiční léčebný a podpůrný prostředek.

Šalvěj

Šalvěj lékařská získala svůj přívlastek pro široké léčebné využití zejména ve středověké medicíně. Příznivé účinky jsou však známy již mnohem déle.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.