Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nespavost

(MUDr. Martin Anders PhD. | přečteno: 218147x )

Bez dostatečného spánku jsou porušené naše schopnosti přizpůsobovat se a hůře zvládáme i běžné denní starosti a situace.

shutterstock.com

Shrnutí zásad spánkové hygieny:

  1. Zamezení nevhodného ležení v lůžku v bdělém stavu. Ke spánku se ukládáme, až když nastoupí ospalost. Zkrácení nebo změna času v loži může také přinést pozitivní efekt (po probuzení ihned opustit lůžko).
  2. V případě, že se nám po ulehnutí přestane chtít spát, měli bychom vstát a věnovat se nějaké činnosti a znovu ulehnout.
  3. Lože používáme jen pro spánek a při sexuálních aktivitách.
  4. Ze svého života odstraníme látky zhoršující spánek (alkohol, kofein a nikotin).
  5. Zvýšenou pohybovou aktivitu (aerobik, posilovna a jiná tělesná cvičení) si plánujeme na dobu nejpozději časného odpoledne. Odstup těchto aktivit od předpokládané doby usnutí by měl činit 5-6 hodin.
  6. Zvýšené psychické napětí odstraňujeme vyčerpáním energie – přiměřenou fyzickou aktivitou během dne (pravidelné ranní a odpolední cvičení). K tomuto účelu může některým stačit procházka rychlou chůzí, jiní potřebují tělesná cvičení nebo námahu. Způsoby jsou individuální, ale je vhodné si nějaký osvědčený najít. Uvolněním většího množství energie uvolníme agresivitu a často se nám podaří zvládnout i počínající úzkost.
  7. Mezi osvědčené způsoby patří teplá lázeň, která by měla předcházet spánku 2-3 hodiny. Dále je známa stará zkušenost s přiložením teplého obkladu na břicho (termofor, Priessnitzův zábal). Lze absolvovat i lázeň a zdraví jedinci mohou zkusit i saunu. Na tyto způsoby přípravy ke spánku příznivě reagují zejména ti lidé, kteří často trpí pocitem chladu.
  8. Chceme-li se zbavit nespavosti měli bychom případně provést změny životosprávy, naučit se zvládat stres, změnit nevhodnou pracovní dobu a omezit zvýšenou pracovní zátěž (opuštění druhého zaměstnání).
  9. Před spánkem neřešme problémy. Dobré je vyhradit si na řešení problémů čas odpoledne. Nenecháváme, aby se nám kupily problémy, které řešit lze (docházelo by tak k jejich hromadění a ke zvýraznění obtíží).
  10. Provedeme úpravy prostředí, ve kterém spíme. Mimo jiné například odstraníme tikající hodiny a nadbytečné elektronické přístroje z ložnice.
  11. Provedeme nácvik relaxace či autogenního tréninku. Eventuálně můžeme přistoupit k ovlivnění spánku dalšími metodami jako je hypnóza či meditace.
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Václav Gerla
2x

Asi záleží na povaze onemocnění, ale pokud jsou problémy způsobené psychickým problémem, mohly by pomoci různé meditační a relaxační techniky. Zkuste si pročíst stránky: http://zivotni-energie.cz/

Vladimír Pikora

V tomto ohledu bych doporučil třeba i speciální hudbu pro podporu spánku. Na nespavost.com je toho dost... VP

harobed
3x

Nespím už půl roku. Trpím revmatoidní artritidou. Říkám to lékaři, ale přejde to bez povšimnutí. Hubnu. Za 1/2 roku 18 kg. Čert vem kila, ale nervy mám jen jen rupnout. Na doatz lékaře - léčba dlouhidobé bolesti- to enní nutné a nebo kydž chete tak si to zaplaťe - doporučení nedá. Už jsem zoufalá. Kdemohu hledt pomoc::: děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 22. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce