Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Osm tipů na zdravou svačinu

( Renata Vyšínová | přečteno: 35916x )

Kručení v břiše ruší od školního soustředění většinu školou povinných dětí. Polovina jich nesnídá a dalších až sedmnáct procent školáků je o hladu až do chvíle oběda. Lékaři přitom varují, že nepravidelná strava zakládá u dětí nejen na sklony k obezitě, ale výrazně ovlivňuje i jejich soustředění a tím pádem prospěch.

shutterstock.com

Podceňovat tedy pořádnou svačinu – to se nevyplatí. Měli byste naučit dítě před školou snídat a pak mu dát s sebou jídlo na dopolední i odpolední svačinu, pokud má delší rozvrh. Pokud dítě naučíte pravidelně jíst – a to potraviny zdravé – nemusíte se bát dětské obezity, která ale v současnosti trápí dvacet procent školáků.

Investice do kvalitní svačiny se rozhodně vyplatí.  „Dětskému organismu totiž na jednu stranu umožňují doplnit energii, na druhou však také podporují jeho pozornost a mají kladný vliv na učení,“ vysvětluje pediatrička MUDr. Dana Nedělková a dodává: „Pokud dítě nosí svačiny zpátky domů, měli byste zjistit proč. Někdy je to je důsledek špatného načasování. Během dopoledních přestávek děti často upřednostňují hru se spolužáky, musí stihnout toaletu apod. Odpoledne pak navazují sportovními aktivitami, svačinu proto často nestíhají dojíst.“

Co ke svačině?

Odborníci často používají termín „zdravá či správná svačina“. Co to ale je?

  • Základem správné školní svačiny je pečivo doplněné zeleninou. Má v ní mít své místo i ovoce.
  • Jako dopolední svačina je vhodný např. tmavý chléb namazaný vrstvou pomazánky z tvarohu s plátkem šunky nebo sýra a nakrájenou zeleninou.
  • Pro odpolední svačinu jsou vhodné jogurty bez přidaných sladkostí, mléčné nápoje nebo müsli tyčinky, k tomu jablko nebo pomeranč.
  • „Důležité je také nezapomínat na pitný režim. Dítě by mělo denně vypít 1,5 až 2 litry tekutin,“ zdůrazňuje pediatr, MUDr. Zlatko Marinov.
  • Čtěte také: Desatero dětské životosprávy pro předškoláky a školáky.

Nevhodné svačiny pro děti

Při přípravě (školních) svačin by se měli rodiče vyvarovat především:

  • Výrobkům, jež obsahují volné nasycené tuky (např. máslo, sádlo).
  • Výrobkům, jež obsahují skryté nasycené tuky: Uzenářským výrobkům (např. salámy, paštika), tučnému pečivu (např. buchty, koláče, plněné croissanty), pokrmům typu „fast food“ (např. párek v rohlíku, hamburger, pizza).
  • Sladkostem, sladkým minerálkám a limonádám.

Čtěte také: Poruchy příjmu potravy - další civilizační nemoc 21. století

V další kapitole najdete konkrétní svačiny, které byste měli podle odborníků svým dětem dopřát.

kapitola
Diskuse k článku
Jaroslava

Mám dvě děti a obě dostávají svačiny pravidelně. Ovšem stejně pravidelně je nacházím nedojedené v tašce. Vyzkoušela jsem všechno - krabičky, barevné ubrousky, papírové ručně popsané a pomalované sáčky... Zeleninu všech barev... Nezáleží ale na tom, co připravím. Jen na tom, jak děti stíhají, jakou mají náladu a jestli zrovna o přestávce mají hlad. Vloni jsem se radovala, jak Madlenka hezky jí svačiny a nakonec jsem zjistila, že je dává spolužákovi, který svačiny nenosí. Takže svačiny jsou moje neustálé a zatím nezvládnuté téma.

Klára

Úplně jste popsala to, co řešíme i u nás. Nevím jak kluky donutit sníst svačinu - nakonec stejně skončím u toho, že jim zabalím sušenky, protože si říkám, že raději něco než aby byli o hladu celý den. Jestli někdo víte, jak je přemluvit k tmavému pečivu a zelenině, tak sem s tím, protože mě se to nepodařilo. Klukům je 14 a 10 let.

Tomáš

U nás dělám svačiny dětem já, protože manželka chodí na směny a tak jsme si to rozdělili takhle. Doufám, že mě matky neukamenujou, ale dávno jsem přišel na to, že mazat se s chlebem, který skončí v koši nebo rozmačkanej pod knížkama nemá smysl. Takže kupuju balené plněné sladké rohlíky, sušenky, takové ty balené buchtičky - prostě to, co je naprosto tutovka, že to snědí.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce