Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Osteoporóza

( Redakce | přečteno: 155449x )

Osteoporóza je onemocnění charakterizované úbytkem kostní hmoty pod bezpečnou hranici. Vaše kosti se pak stávají křehčími a snadněji se lámou.

shutterstock.com

Časté otázky

Může časté rentgenování kostí osteoporózu zhoršit?
Rentgenové vyšetření nemá na rozvoj a průběh osteoporózy vliv. Množství rentgenového záření používané pří sledování průběhu osteoporózy nepřekračuje maximální doporučenou dávku na osobu a rok.

Mám nesnášenlivost mléka. Jak si zajistím dostatečný přísun vápníku?
Při nesnášenlivosti mléka jsou většinou dobře tolerovány zakysané mléčné výrobky. Kromě toho je možné použít další bohaté zdroje vápníku, jako jsou luštěny nebo ořechy. Pokud není ani tento příjem, po konzultaci Vašeho zdravotního stavu s lékařem, dostatečný, může být vhodné doplnění vápníku ve formě šumivých tablet.

Dá se osteoporóza vyléčit?
S věkem dochází přirozeně k úbytku kostní hmoty. Pomocí léků a změny životosprávy lze tento proces většinou jen zpomalit. To samotné však může být naprosto dostačující k udržení potřebné pevnosti a odolnosti Vašich kostí.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zuzka
5x

Je mi 15! mám osteoporozu! a fak super clanek kdyz tady radite jen zenam v menopauze! muzete ji mit i v detstvi a to sem se tu tak trochu nedocetla! nechapu proc si kazdej mysli ze se to objevuje jen v menopauze - nedostatek informací!

jani
2x

souhlas, je mi 28 a mam ji taky. dost mne deprimuje, ze je vsude psano ze je to problem starych lidi atd. pripadam si fakt jak ztraceny pripad kdyz jimam jiz v mladem veku a v cekarne v osteocentru se mnou sedi same zeny nad 50 let a z plakatku kolem se na me usmivaji sami duchodci! taky bych rada vedela, jake moznosti mame my mladi, jake sance, zda muzeme mit deti a podobne!!

František Tetour (mám facebook)

Zkus snížit přísun živočišných potravin (např. sýry jsou velmi rizikové), ty Ti pomáhají k překyselení organismu, zbavují Tě vápníku a podporují osteoporózu. Navíc podporují rakoviny a spousty dalších poruch. Jsou jako kámen na krku... Živočišné bílkoviny jsou náročné na zpracování pro tělo a zatěžují ho, zatímco rostlinné jsou mu bližší, a z velké části je i umí nahradit. Už hodně lidí díky drobným změnám zhublo, přišlo o revma, osteoporózu, stres a jiné poruchy... stačí trochu víc přírody, tzn. zejména to, co roste v přírodě (např. maso, sýry, mléko, tvaroh neroste na stromech) - pravá příroda léčí - zkus a uvidíš, ale nepřeháněj změnu životního stylu. Tělo už je na něco zvyklé, a tak to chce postupné změny. Třeba se lze někdy nasytit kaší nebo ovocem nebo zeleninou nebo ořechy, čímkoliv. Sem tam něco živočišného nahradit rostlinami, ale zase neplácat spoustu druhů a chodů, prostě v pohodě, podle vnitřního hlasu, nic nepřehánět a co nejvíce přírody...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 18. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce