Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přeslička

( Redakce | přečteno: 22354x )

Přesličky, které daly před několika milióny let základ obrovským zásobám černého uhlí, dosahovaly velikosti až 10 metrů a pokrývaly obrovské pevninské plochy.

shutterstock.com

Cesta do pravěku

Přesličky, které daly před několika milióny let základ obrovským zásobám černého uhlí, dosahovaly velikosti až 10 metrů a pokrývaly obrovské pevninské plochy. Dnešní přeslička působí ve srovnání s tímto prvohorním předkem jako roztomilá miniatura, přesto pro nás neztrácí svůj význam a stále nabízí širokou oblast využití.

Jaké látky přeslička obsahuje

Pro přesličku rolní je charakteristický vysoký obsah kyseliny křemité. V závislosti na obsahu křemíku v půdě můžeme v přesličce nalézt až 10 procent křemíku. Z ostatních látek je významný vyšší obsah saponinů, silice a flavonoidů.

Kde, kdy a co sbírat

Přesličku rolní nalezneme nejčastěji na hlinitých a písčitých půdách s vysokou hladinou spodní vody. Je to častý polní plevel. Oddenky jsou mnohdy až metr pod povrchem země, jako nezvaného hosta se jí proto jen velmi obtížně zbavujeme.

Pro léčivé účely sbíráme zelené lodyhy v období od května do září. Sušení má probíhat rychle při teplotě do 40 stupňů Celsia. Správně usušená rostlina musí zůstat zelená, bez chuti a bez zápachu. Vyšší vlhkost okolního vzduchu může naše zásoby sušené byliny snadno zhodnotit. Vhodné je proto uchovávat přesličku v suchu nebo v uzavřených nádobách.

Jak přeslička působí

Nejznámější a nejvyužívanější je její močopudné působení. V předminulém století se přeslička využívala i k léčbě tuberkulózy. Dnes zůstává v popředí spíše využití jejího desinfekčního působení.


Díky vysokému obsahu důležitého stopového prvku – křemíku – má vnitřní užívání extraktů z přesličky vliv i na pevnost našich kostí, nehtů a vlasů.

Pozor na záměnu

K léčivým účelům pro vnitřní použití se sbírá pouze přeslička rolní. Ostatní druhy, jako přeslička bahenní a lesní, obsahují vysoké procento alkaloidů a mohou proto ve větších dávkách působit až toxicky.

K čemu nám může přeslička posloužit

Přesličku můžeme užívat jak vnitřně, tak zevně. Odvar připravíme ze čtyř čajových lžiček na čtvrt litru vody. Nápoj užíváme jednou až dvakrát denně při katarech horních cest dýchacích, při ledvinných kamenech a zánětech močových cest.

Obklad ze spařené přesličky nebo rozmělněné rostliny můžeme využít k podpoře hojení dlouhodobých ran. Obklad se přikládá zevně. Nechává se působit zpravidla přes noc. Jako kloktadlo lze odvar z přesličky použít i při zánětech mandlí a dásní.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce