Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu
Je to chřipka nebo jen nachlazení?
Je důležité znát rozdíl mezi chřipkou a nachlazením...
Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina…
(Vrbová | přečteno: 20422x)
Siřičitany se používaly již v době starověkého Řecka, kdy se oxidem siřičitým desinfikovaly nádoby na víno. Jako konzervační látky…
(Vrbová | přečteno: 27759x)
V páté kapitole našeho seriálu o přídatných látkách v potravinách se budeme věnovat možnému vlivu těchto látek na děti. Dětský…
(Vrbová | přečteno: 13036x)
Glutaman sodný neboli MSG je jednou z nejpoužívanějších přídatných látek. Zvýrazňuje chuť mnoha pokrmů a setkáme se s ním v řadě…
(Vrbová | přečteno: 24408x)
Dusitan sodný (E 250) a dusitan draselný (E 249), souhrnně dusitany, patří mezi ostře sledované přídatné látky, co se týče…
(Vrbová | přečteno: 28980x)
Aspartam (E 951, NutraSweet) je syntetické sladidlo a látka zvýrazňující aroma. Byl objeven náhodně při vývoji léku na žaludeční vředy…
(Vrbová | přečteno: 36806x)
Čtvrtina z celkové hmotnosti všech kyselin, které se používají v potravinách, připadá na kyselinu fosforečnou, E 338. Tato nejlevnější…
(Vrbová | přečteno: 80379x)
V této kapitole se budeme v souvislosti s tzv. "Éčky" věnovat testům prováděným na pokusných zvířatech. Než je povoleno použití…
(Vrbová | přečteno: 9086x)
Přidávání různých látek, které se dnes lidově označují jako "éčka", do pokrmů za účelem zlepšení chuti, vůně, vzhledu, či…
(Vrbová | přečteno: 10813x)
Vítejte ve druhé kapitole desetidílného seriálu o "Éčkách", který pro Vás připravuje dr. Tereza Vrbová na základě své knihy Víme, co…
(Vrbová | přečteno: 9085x)