Alergie

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 163372x )

Alergie může vzniknout kdykoli v životě a také na cokoli. Nezáleží na tom, jak jste staří. Prostě jednou můžete přivonět ke své oblíbené květině a zjistit, že na její pyl začal váš imunitní systém reagoval přemrštěně, čili alergicky. Že máte oteklé oči, škrábe vás v krku a kýcháte.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Co všechno může být alergenem?

Alergenem může být v podstatě jakákoliv látka bílkovinné povahy ve vzduchu, vodě i na zemi. V extrémním případě může imunitní systém považovat za cizí zlo i složky vlastních tkání a začne proti nim válčit. Spustí reakce vedoucí k jejich poškození a autoimunitní (samoimunitní) onemocnění je na světě .

Alergie na jedinou substanci vzniká jenom ojediněle , obyčejně se v různé míře kombinují. Například 50% alergiků, kteří reagují na pyly břízy, jsou alergičtí na jablka. Podle cesty, jakou se vnější alergeny dostávají do těla, rozeznáváme alergeny
  • vzdušné,
  • potravinové,
  • kontaktní.

Ten samý alergen se ale může dostat do kontaktu s imunitním systémem těla různými způsoby.

Mezi alergeny přenášené vzduchem patří:

  • pyly (různé druhy kvetoucích trav, byliny jako jetel, ambrózie, řepka, z dřevin topoly, bříza lípa, jasan a mnoho jiných),
  • plísně (parazitické houby, které se vyskytují ve vlhkých místnostech jako koupelna, sklep, dále v trávě, pod nakupeným listím, vlhkým šatstvem atd.),
  • roztoči (mikroskopické organizmy žijící v prachu, v domácnosti v kobercích, matracích, polštářích , pokrývkách a zvlášť milující teplé a vlhké prostředí),
  • látky produkované domácími zvířaty (pozor, kožíšek je jen vhodným nosičem zvířecích alergenů, jejich zdrojem jsou výměšky žláz, moč, kůže a krev domácího mazlíčka).



Potraviny
Určitě znáte pohádku o tom, jak měl služebník první den uvařit svému pánovi nejlahodnější jídlo a další den jídlo nejhorší na světě. Pro obě jídla použil stejnou výchozí surovinu a skutečně. První jídlo bylo velice lahodné a to druhé nechutné. Příběh je pravdivý. Člověk s normálně fungujícím imunitním systémem si může mlsně pochutnávat na mořských plodech, rybách, plísňovém síru, ořechách či jiných dobrotách kolikrát se mu zachce. U alergika mohou tyto potraviny spustit lavinu alergické reakce se všemi jejími důsledky.

Mezi nejznámější potravinové alergeny patří:

  • ořechy všech druhů (lískové, vlašské, burské, mandle, kešu, para)
  • mořské plody a ryby
  • mléko
  • vajíčka
  • ovoce (nejčastěji citrusové plody, dále kiwi, jahody, broskve a jiné)
  • zelenina
  • obiloviny (lepek obsažený v pšenici, ovsu, ječmeni, žitu), sója

V ranném dětském věku často vzniká alergie na kravské mléko a vaječný bílek. Dobrou zprávou je, že nesnášenlivost živočišních bílkovin ustupuje věkem. To je důvodem, proč se odkládá podávání neupraveného kravského mléka a vaječného bílku malým dětem. Dobrou zprávou pro obchodníky s bezlepkovými potravinami je, že alergie na lepek je doživotní. Podobně jsou na tom oříšky, mořské plody a ryby.

Od skutečné potravinové alergie je nutné oddělit pseudoalergii, což je reakce na potraviny, které obsahuje různé chemické ingredience, ochucovadla, barviva, konzervační a antioxidační látky. Ty při svém působení v zažívacím traktu uvolňují histamin (z toho název antihistaminika, léky na alergii) a mohou způsobit příznaky podobné alergii. Typickým příkladem je „čína“ , jídlo obsahující velké množství chuťového zvýrazňovače, glutamátu sodného. Glutamát je mimo jiné obsažen i v běžně v domácnosti užívaném polévkovém koření - vegetě.

Kontaktní alergeny (alergeny působící přes kůži):

  • různé ušlechtilé i neušlechtilé kovy (bižuterie, hodinky, háčky, knoflíky, spony)
  • kosmetika (mýdla, šampony, líčidla, krémy, masti, parfémy, oleje)
  • léčivé přípravky v lokální podobě (mastě, krémy, gely, tinktury, obklady)
  • čistící prostředky, barvy, lepidla
kapitola
Inzerce
loading...
Diskuse k článku
Comodor W. Falkon
5x

Před mnoha lety jsem poprvé toho léta přijel na chalupu... ...a proběhl se v kukuřičném poli které bylo za plotem... ...o hodinu později jsem otekl tak, že jsem téměř neviděl a také jsem téměř nemohl dýchat... ...diagnóza byla jasná - pylová alergie... ...ostatně - dalo se to čekat - otec je alergický na pyly a bez inhalátoru a prášků se v létě neobejde, matka má problémy se slunečním ekzémem - to samé i mladší bratr (u toho navíc později zjistili i alergii na penicilin) ...přitom žijeme na malém městečku a naše rody měly vždy blíže k lesům / rolnickým statkům nežli městům... Inu zašel jsem si na testy a Flonidan se mi stal klíčem k vnějšímu světu... Nejdříve jedna tableta... Pak dvě... Pak jsem se dusil i po třech... Nikdy mě nenapadlo, že by příčina mohla být v jídelníčku... A přece... ...zbožňuji sójové koktejly, sójové řezy(též Margot) a sojové maso jsem si vzhledem k rychlé přípravě též dával často....a když jsem byl malý, babička u které jsem byl dost často dělala málokdy co jiného než tuto -tehdy- novinku... ...vždy jsem se v jednom specializovaném obchodě zásoboval koktejly, etc. na dlouho dopředu... ...ale předloni jsem se do toho obchodu prostě nedostal - nějak se mi do toho vpletla maturita - a ačkoliv se mi přihodilo, že mi došel Flonidan, alergická reakce nebyla tak silná jako obvykle... ...v tu dobu jsem si i nějak četl článek o GMO a byla tam zmínka o tom, že sója je přirozeně toxická vůči imunitní soustavě a je obava, že GM to ještě umocní... Tehdy mi to došlo... Pokusil jsem se vyřadit sóju ze svého jídelníčku... Vzhledem k tomu, že sója je dnes kvůli vlivu VegaZrůdnosti snad ve všem, tak se mi to nepovedlo úplně, ale vzdal jsem se koktejlů, drinků ze sojového mléka, sojových řezů... Loni jsem ještě zaznamenal několik silných reakcí - ale léky už jsem nebral... ...a letos jsem se poprvé proběhl po kukuřičném poli... ...žádná částečná slepota, téměř žádné problémy s dýcháním, žádné podráždění kůže v místě kontaktu s kukuřičnými listy... ...jen na pár hodin decentní kašel... ...po letech jsem víceméně opět volný... Tedy... Mám ve spíži stoh sojových řezů a tyčinek Margot... Čekám na zimu...

Mirek

Mohu jenom potvrdit, že jídlo má na alergické reakce velký vliv. Jsem alergický na pyl už přes 40 let, takže mám ledacos prozkoumané. Na jaře a v létě silně omezuji kyselá jídla, čerstvou cibuli a česnek, a ostrá kořeněná jídla. Na těchto stránkách jsem četl článek o pylové alergii a měl bych k němu několik připomínek. Zaprvé nevím, proč bych si kupoval drahé prášky, když je mohu mít zadarmo na recept. S pravidelným užíváním léků nemám dobré zkušenosti. Po delší době přestávají účinkovat. Je lepší počkat na první slabé příznaky, většinou to bývá svědění v nose po ránu, a pak rozlomím prášek na dvě poloviny, jednu spolknu a tu druhou rozkoušu na několik ještě menších kousků. To všechno na lačno. Většinou to zabere minimálně na dva dny. Ale mám ještě něco účinnějšího ! Asi před 30 lety jsem si koupil elektroakupunkturní přístroj. Když jsem ho používal podle návodu a odborné literatury, nemělo to žádné účinky. Loni jsem ho našel ve skříni a říkán si "přece to nějak fungovat musí". Tak jsem na to šel selským rozumem, nepoužíval sedativní body ale tonizační, ne na nízký výkon ale na plný. Podařilo se mi najít bod, kde je účinek okamžitý a zastaví i silnou reakci. Když jsem to vyzkoušel poprvé, byl jsem přímo ohromen výsledkem. Měl jsem naplánovaný výlet na kole. Bylo krásně, polovina června, pofukoval větřík, k večeru hlásili bouřky. Pylu bylo v ovzduší tolik, že nezabíral ani rozkousaný prášek, ani kapky do nosu, pořád mi teklo z nosu a kýchal jsem. Už to vypadalo, že z výletu nic nebude. Poslední možnost, elektroakupunktura. Zabralo to. Tři hodiny jsem jezdil na kole kolem rozkvetlých luk a až po návratu jsem si všiml, že jsem si nevzal kapesník, nepotřeboval jsem ho. Po čtyřiceti letech se můžu konečně projít loukou a užívat si jarní přírody jako zdravý člověk. Nádherný pocit.

zuzana
2x

Pro alergiky je dobré posilovat organismus. Pitný režim, kalcium a třeba curenzym. Alergie se sice zcela nezbavíme, ale můžeme ji zmírnit.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 19. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Obáváte se, že můžete mít poruchu štítné žlázy?

Zatím hlasovalo 107 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Alergie přicházejí nečekaně a v každém věku. Otestujte sebe i své blízké

Pálení oči, nosu, kýchání, svědění kůže nebo noční kašel mohou být příznakem reakce na některý z alergenů, které se nacházejí všude kolem nás. Jaro a rozkvetlá příroda každoročně přivádějí do ordinací odborných lékařů tisíce lidí.

Alergie

Alergie může vzniknout kdykoli v životě a také na cokoli. Nezáleží na tom, jak jste staří. Prostě jednou můžete přivonět ke své oblíbené květině a zjistit, že na její pyl začal váš imunitní systém reagoval přemrštěně, čili alergicky. Že máte oteklé oči, škrábe vás v krku a kýcháte.

V létě si dávejte pozor na citrusové vůně

Vlivem zvýšené intenzity slunečních paprsků se v létě u lidí častěji objevují popáleniny, alergické reakce a podráždění pokožky. Vyrážky ale mohou vznikat také důsledkem kombinace slunečních paprsků a látek obsažených v kosmetice. Parfemace výrobků trápí podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele Evropské komise až 16 % ekzematiků. O vzniku alergických reakcí i o složení přípravků na léto se v komentáři rozpovídal dermatolog Tomáš Kampe.

Pyl

Pyl je pro rostliny v podstatě totéž, co spermie pro živočišnou říši. Pro člověka je z hlediska tohoto produktu důležitý vysoký obsah živin a alergizujících látek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.